Bascom - początkujący pytania czujniki i pwm

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Manerus
-

Bascom - początkujący pytania czujniki i pwm

Post autor: Manerus » 05 cze 2011, 20:44

Witam

Jestem początkującym użytkownikiem bascom avr i mam chęci do zrealizowania projektu sterownika do wilg temp co2 ,o2 i inne

Stanąłem na komendach i mam problem
Czy dla wentylatora 12v jest odpowiednia liczba w PWM która daje np 1/2 ,1/3, 1/4 lub 1/5 obrotów maksymalnych ? ( widziałem pwm 8 bitowy od 0 do 255 )
Da się to obliczyć ?

Działa na większe wentylatory,silniki np 50-100w , 1kw ,5kw ?

Czy czujki różnego typu ( wilgoci , co2 ,o2 , zbliżeniowe oraz wiele innych np do konstrukcji robotów do rozróżniania kolorów itd) włącza się komenda/funkcjia 1wire i tym samym "odpaleniem" co czujnik temp ?

chciałbym żeby np czujnik wilgotności był w zakresie 55%-90% z dokładnością 0,5% poradzicie jaki czujnik wybrać do tego ?

Pozdrawiam
Manerus
Ostatnio zmieniony 06 cze 2011, 15:13 przez Manerus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 05 cze 2011, 22:05

Niema jakiegoś standardowego PWM dla wentylatorów, wyliczyć się to pewnie da.
Ale chyba szybciej jest sprawdzić.
Często gęsto wentylatory maja trzeci przewód na którym napięcie jest wprost proporcjonalne do obrotów (zwykle mniejsze o 0.7V).
Niestety nie wiem jak sprawę rozwiązać z większymi sinikami chyba wymagany jest zewnętrzny enkoder.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 cze 2011, 14:40

Manerus pisze:chciałbym żeby np czujnik wilgotności był w zakresie 55%-90% z dokładnością 0,5% poradzicie jaki czujnik wybrać do tego ?
Zapomnij o czujniku z takimi parametrami. Raz ciężko za "normalne" pieniądze kupić taki czujnik (zwłaszcza czujnik cyfrowy), dwa to że przy minimalnych zmianach temperatury wyniki będą świrowałay, trzy mały przeciąg czy też ruch powietrza i parę procent więcej pokaże się ;)
Manerus pisze:Czy dla wentylatora 12v jest odpowiednia liczba w PWM która daje np 1/2 ,1/3, 1/4 lub 1/5 obrotów maksymalnych ?
Tak jak pisał Pikczu, trzeci przewód posiadający wyjście analogowe zależne od prędkości lub jak jest w niektórych wyjście zwierane raz na obrót do masy najlepiej wskażą prędkość wentylatora.

Manerus pisze:Działa na większe wentylatory,silniki np 50-100w , 1kw ,5kw ?
Nie widziałem w swojej pracy zawodowej silnika na prąd stały na 12V i o większej mocy niż 20W.

Ale przy silnikach na prąd zmienny 230/400V 1/3f masz bardzo dogodne rozwiązanie: każdy niemal fabryczny falownik posiada między innymi wejście napięciowe( 0-10V) lub prądowe (0,4-20mA) za pomocą płynnie możemy regulować prędkości obrotowe wentylatorów.

W takim rozwiązaniu nawet nie musisz definiować stałych prędkości dla biegów- wystarczy pobierać na bieżąco sygnał z czujek i porównywać z zadanym wynikiem + albo _ regulować delikatnie napięcie sterujące falownika.
Trochę zagmatwane ale nie potrafię bardziej przejżyście wytłumaczyć :/

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 22 cze 2011, 17:26

bascom avr i mam chęci do zrealizowania projektu sterownika do wilg temp co2 ,o2 i inne
Piszesz zbyt wieloma ogólnikami :?: Co to ma być sterownik pieca Co, suszarni do drewna, szklarni ?
Czy dla wentylatora 12v jest odpowiednia liczba w PWM która daje np 1/2 ,1/3, 1/4 lub 1/5 obrotów maksymalnych ? ( widziałem pwm 8 bitowy od 0 do 255 )
Da się to obliczyć ?

Działa na większe wentylatory,silniki np 50-100w , 1kw ,5kw ?
Znowu brak konkretu. Przy silnikach o mocy 1KW i więcej zapomni o BASCOM i AVR, do tego kupuje się falownik + ewentualnie sterownik PLC. Budowanie czegoś samemu mija się z celem. Co do PWMa, to zależy, najlepiej (wygodnie) używać 9-bitowy, ponieważ zakres od 1 do 49 % jest mało użyteczny że względu na to że moc silnika jest mała, można sobie ustawiać 9-bit na stałe na 1 i sterować tylko 8 bitami czyli górną połówką od 50 do 99%. Aczkolwiek do sterowania silnikami zalecany jest zaawansowany tryb PWM.

ODPOWIEDZ