Zamek kodowy z blokadą wejścia

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Zamek kodowy z blokadą wejścia

Post autor: e-lektryk » 16 cze 2011, 0:25

Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o zamku kodowym z blokadą wejścia, jeśli ktoś będzie w pomieszczeniu zabezpieczanym przez ten zamek. Zamierzam do tego wykorzystać fabryczny zamek. Zamek wymaga zasilania i akumulatora zabezpieczającego działanie układu w razie awarii zasilania sieciowego. Co będzie do tego potrzebne poza zamkiem kodowym? Znalazłem taki zamek: SL2000EObrazek
Czy pozwoli mi ona na takie podłączenie? Co jeszcze potrzebuję do niego poza akumulatorem, zasilaczem i elektrozaczepem? W jaki sposób rozwiązuje się ładowanie akumulatora? Są na to jakieś gotowe rozwiązania? http://www.roger.pl/index.php/pl/compon ... olski.html W instrukcji czytałem coś o opcji status, że można zmieniać status przez wyjście tranzystorowe o ile dobrze zrozumiałem, ale ta informacja jest dość zdawkowa i niewystarczająca jak dla mnie.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 16 cze 2011, 5:43

e-lektryk pisze:W instrukcji czytałem coś o opcji status, że można zmieniać status przez wyjście tranzystorowe o ile dobrze zrozumiałem, ale ta informacja jest dość zdawkowa i niewystarczająca jak dla mnie.
Dwa zadania które opisują co potrafi wyjście status i jaka jest zależność od tego czy rozbrojony/uzbrojony są wystarczające. Nie ma tu żadnej większej filozofii. Jeśli tego nie ogarniasz to marnie widzę cały projekt.
A do projektu jeszcze potrzebujesz układ pamiętający stan: czy rozbrojony+otwarto drzwi+czujka podczerwieni lub bariera została wyzwolona = ktoś wszedł i jest w środku. Niestety nie widzę opcji by w sytuacji obecności osoby blokować zarówno rygiel i zamek.
Do zasilania z buforowaniem są odpowiednie zasilacze załatwiające tą sprawę. http://www.imcon.com.pl/pl/katalog/25/25-AWB.html

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 16 cze 2011, 20:07

Połączenie elektryczne nie powinno być aż tak skomplikowane. Postanowiłem zrezygnować z opcji blokowania pomieszczenia. Bardziej interesuje mnie co ja będę potrzebował do wykonania takiego zamknięcia pomieszczenia, bo jak na razie udało mi się znaleźć najpotrzebniejsze rzeczy. Proszę o poprawienie jeżeli coś pominąłem:
- elektroniczny zamek szyfrowy,
- zasilacz z funkcją ładowania akumulatorów,
- niskoprądowy elektrozaczep (z sygnalizacją otwartych drzwi),
- akumulator,
- skrzynka elektryczna (z zamknięciem),
- przycisk otwierania drzwi od wewnątrz, ew. klamka
- przewody i inne pierdoły.

Awatar użytkownika
Pikczu
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Pikczu » 18 cze 2011, 9:49

Dokładnie potrzebujesz zworę magnetyczna wąską (np EL-350 z kontraktronem wbudowanym ) a nie elektro-zaczep.
Zasilacz buforowy prąd powyżej 1amp.
Akumulator 12V 7Ah
Tzw (request to exit) przycisk jak dzwonkowy.
I bardzo ważnym elementem jest (break glass unit) czyli taki wyłącznik awaryjny z szybką,
Mus być zainstalowany wewnątrz chronionego pomieszczenia obok przycisku do wyjścia.
Aha jeśli jeszcze nigdy nie montowałeś takiej zwory to życzę powodzenia.
Nie jest to trudne ale proste też nie wymaga dokładności w pomiarach przed montażem.
Zwykle zajmuje mi to 4 godziny z całym okablowaniem itp.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 cze 2011, 13:16

Pikczu pisze:Aha jeśli jeszcze nigdy nie montowałeś takiej zwory to życzę powodzenia.
Miałem niedawno taką nieprzyjemność, nie polecam :/

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 25 cze 2011, 23:06

Przecież to droższy zamiennik dla elektrozaczepu rewersyjnego więc nie widzę potrzeby, żeby to zmieniać. Może być elektrozaczep i nie musi być rewersyjny, a zamiast przycisku otwierania drzwi będzie klamka, a z drugiej strony gałka. Poza tym będzie możliwość otworzenia drzwi przy pomocy klucza, to nie jest żadne wyjście ewakuacyjne. W przypadku zaniku napięcia pozostaje jeszcze klucz, akumulator i wyłącznik w elektrozaczepie gdyby przez dłuższy czas nie było energii elektrycznej, więc nie ma możliwości zatrzaśnięcia się w tak chronionym pomieszczeniu. Problemem nie jest montaż tylko cena bo za tą kasę można mieć 5 elektrozaczepów rewersyjnych lub zwykłych.

ODPOWIEDZ