Transformator impulsowy - 5Vp-p->50Vp-p

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
kochzg
-

Transformator impulsowy - 5Vp-p->50Vp-p

Post autor: kochzg » 22 cze 2011, 9:35

Zrobiłem sobie układ który pozwala na osiągnięcie napięcia 50Vp-p o częstotliwości 500kHz (zgodnie z schematem). Wszystko działa prawidłowo jednak zastanawia mnie czy wzmacniacz THS4601(zgodnie ze specyfikacją na wyjściu ma 100mA) wytrzyma obciążenie transformatora.
Transformator jest tego typu:
http://katalog.we-online.de/kataloge/ei ... 032051.pdf

Obrazek

Może ktoś mi poradzi czy będę musiał coś wstawić pomiędzy wzmacniaczem a cewką. Istotne jest to że do sygnału wyjściowego zostanie jedynie podpięty rezystor 1MOm, więc układ nie będzie pracował z duży obciążeniu. Jednak chciałbym dla przyszłości zabezpieczyć się przed ewentualnym wzrostem obciążenia.
Po pomiarach jednak okazało się że napięcie na wzmacniaczu siada gdy na wyjściu z transformatora podłączę 0.5m kabla koncentrycznego (100pF/m).

Pomiar bezpośrednio na transformatorze (żólty kolor to pomiar na wyjściu z wzmacniacza):
Obrazek
Pomiar z kablem 0.5[m]:
Obrazek

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 cze 2011, 12:28

kochzg pisze:Po pomiarach jednak okazało się że napięcie na wzmacniaczu siada gdy na wyjściu z transformatora podłączę 0.5m kabla koncentrycznego (100pF/m).
Musi siąść. Przecież taki przewód ma znaczną pojemność a w związku z tym przedstawia "jakąś" impedancję która przy 0,5 MHz tłumi sygnał wyjściowy.

kochzg
-

Post autor: kochzg » 22 cze 2011, 12:55

"Otwarty", nie obciążony na końcu przewód wprowadza jakąś impedancję?.
Dla mnie jest to niezrozumiane. To co mogę z tym zrobić żeby nie "siadał" sygnał.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 22 cze 2011, 13:19

Przewód ma pojemność, jak już kolega zaznaczył wyżej odcinek przewodu jest pojemnościowym (impedancyjnym) obciążeniem w funkcji częstotliwości. Jedyna rada to zrobić dopasowanie impedancyjne na końcu przewodu. Przy dopasowaniu impedancji pojemność kabla ma wtedy znaczenie drugorzędne. Amplituda powinna wzrosnąć. Przy częstotliwościach rzędu 0.5Mhz, to już się potrafią dziać cuda w układach. Kolega kochzg ma widzę dostęp do "wypasionego" Tektronixa. Teraz jeszcze trochę poczytać o impedancjach, itp. Wzory na Xc się kłaniają ;).

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 22 cze 2011, 13:22

kochzg pisze:"Otwarty", nie obciążony na końcu przewód wprowadza jakąś impedancję?.
Podłącz pod ten odcinek przewodu miernik pojemności i z gotowym wynikiem oblicz reaktancję dla 500kHz.
kochzg pisze:To co mogę z tym zrobić żeby nie "siadał" sygnał.
Należy zwiększyć moc wyjściową trafa, czyli drivery w układzie mostka lub pół mostka jeśli masz zasilanie symetryczne.

kochzg
-

Post autor: kochzg » 22 cze 2011, 14:01

Już powoli rozumiem o co chodzi z tym dopasowaniem impedancyjnym.
Należy zwiększyć moc wyjściową trafa.......
Chciałem się tylko upewnić czy na pewno zwiększyć moc wyjściową trafa, czy zwiększyć moc wyjściową wzmacniacza.
Podłącz pod ten odcinek przewodu miernik pojemności...
Sam przewód czy razem z trafem?
Z pomiarów samego przewodu wychodzi: 148pF czyli mamy Xc=-2150 Om
Cewką + przewód: 107uF -> Xc=-0.0029 Om.

Na razie wielki dzięki za rady. Biorę się do roboty. Zobaczymy co uda się skleić.
Jednak jak ktoś ma inne uwagi to proszę pisać.

ODPOWIEDZ