uC ATXmega

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
slawek55
Użytkownik

uC ATXmega

Post autor: slawek55 » 20 cze 2011, 13:33

Cześć.
Spotkał sie ktoś z takimi uC AVR jak ATXmega?
Czytałem sobie dzisiaj note katalogową i nie do końca wiem czy są to 8 bitowe czy 16 bitowe układy?
Czym różnią się one od zwykłych ATMega?

Wiem że to żadna nowość na rynku, ale dopiero teraz zacząłem im sie przyglądać?

Używał z Was ktoś ich?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 cze 2011, 13:46

To po prostu linia rozwojowa procesorów ATMega. Są to 8 bitowe procesory AVR, z 16 bitową pamięcią programu.
Niestety ATMEL trochę zaspał z nimi i nie zdobyły takiej popularności jak ATMegi, no i mają inny interfejs programowania jak się nie mylę.
Ogólnie ekspansja tanich ARMów jak STM32 zepchnęła te procesory na margines.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 20 cze 2011, 14:34

A czy zwykłe AVRy nie mają też organizacji Flash 16bitowej.
Mnie zaskoczyło w to że w opisie ATXMega jest taki zapis "8/16bit AVR CPU", natomiast zwykłe ATMega tylko "8bit"
Pewnie nie ma co sobie nimi głowy zawracać bo ciekawsze są STM32, choć ATMega, czy ATtiny będą dla mnie zawsze aktualne

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 20 cze 2011, 19:05

Z tego co tak na szybko widzę to w XMega dodano 7 nowych instrukcji jest ich teraz 138 zamiast 131 znanych z ATMegi.
A 8/16Bit to pewnie aluzja że jest to procesor mający cechy 8 i 16 bitowej jednostki. Czyli 8 bitowa architektura, z typową dla 16 bitowych procesorów szerokością przestrzeni adresowej wynoszącą 16MB.
ogólnie procki ciekawe, ale jak dobrze pamiętam w podobnej cenie można upolować AVR32, który ma dużo większe możliwości, a też jest AVRem ale 32 bitowym.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 20 cze 2011, 19:16

"8/16bit AVR CPU",
Tak naprawdę dotyczy to tylko zapisu do rejestrów IO. Wygląda to w taki sposób, że jeden bajt zapisujesz najpierw do rejestru tymczasowego, i później zapisując drugi bajt już do właściwego rejestru IO, jednocześnie zapisany zostaje ten pierwszy (przechowywany w rejestrze tymczasowym). Wygląda to mniej więcej tak:

Kod: Zaznacz cały

rejestr 16 bitowy IO
   ^           ^
    |            |    <--- przepisanie wartości 16 bitowej w jednym cyklu zegarowym
temp         |
    |            |        <--- zwykłe kopiowanie 8 bitowe
bajt1      bajt2
Oczywiście sam procesor jest 8 bitowy:)

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 21 cze 2011, 4:54

A powiedz mi, tak z mojej czystej ciekawości, czy to nie jest to samo jak zapis i odczyt z 16 bitowego rejestru licznika w ATMega? Tam też odbywa się to poprzez rejestr temp.

Chyba że tu chodzi o to że większośc rejestrów IO jest 16 bitowych a np ATMega tylko rejestr licznika 16bitowego.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 21 cze 2011, 18:26

Witam,

Niedawno w EP był cykl o projektowaniu energooszczędnych układów elektronicznych. Z tego co wyczytałem, to 8-bitowce pod tym względem są nie do pobicia, dlatego irytuje mnie wpychanie na siłę 32-bitowca, bo jest tańszy i mocniejszy (ale nie zawsze lepszy w danym rozwiązaniu).

Jeśli chodzi o Xmegi, to dawno temu przeglądałem notę katalogową - mają kilka ciekawych rzeczy, ale zamiast wypisywać i zgadywać, proponuję dokładnie przestudiować notę (mają między innymi sprzętowy DES/AES i system eventów, pozwalający odciążyć CPU).

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 21 cze 2011, 19:18

Wiesz nasunąłeś mi pytanie, które chodziło mi od dawna po głowie.

Na podstawie czego twierdzi się że uC 32bitowe są wydajniejsze od 8 bitowych?
Bo jeśli chodzi tylko o częstotliwość taktowania to producent chyba by sobie poradził.
A zobacz że napisanie prostego programu na układ 32bitowy jest o niebo bardziej złożone niż na 8 bitowego np AVRa

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 21 cze 2011, 19:38

Są wydajniejsze, szczególnie przy obliczeniach, bo to co w 8 Bitowym procesorze musisz robić niejako na raty tam wykonasz jedną instrukcją. np. dodawanie o siebie 2 liczb 32 bitowych.
Jeżeli chodzi o operacje typowo sterowania, to tu jedynie jest szybszy dostęp do rejestrów np. Timera. Ale to ma znaczenie tylko w przypadku naprawdę szybkich aplikacji, normalnie ten wzrost wydajności, nie jest aż tak istotny. Zresztą 8-bitowiec wyposażony w DMA lub kontroler krzyżowy jak to jest w XMega, potrafi też szybko się z tym uporać.
Co do trudności programowania, to czasy asemblera odeszły do lamusa, byle znasz C/C++ i poradzisz sobie z każdym procem czy będzie 8 bitowy czy 32B czy nawet 128-bitowy.

atelszewski
Użytkownik

Post autor: atelszewski » 21 cze 2011, 19:51

Witam,
Na podstawie czego twierdzi się że uC 32bitowe są wydajniejsze od 8 bitowych?
W sumie racja... Wydaje mi się, że chodzi o wydajność obliczeniową, która jest związana z możliwością przeliczania większej liczby/cykl maszynowy. Dodatkowo, 8-bitowce raczej nie obsługują operacji zmiennoprzecinkowych natywnie i raczej nie zawierają instrukcji umożliwiających np. mnożenie wektora przez wybraną liczbę w jednym cyklu - czyli cech zarezerwowanych dla powiedzmy 32- i więcej bitowców. Wydaje sie więc, że jeśli porównywać by operacje na liczbach 8-bitowych, przy tych samych zegarach oraz nie korzystając z wyrafinowanych instrukcji - wydajność byłaby zbliżona. Tutaj małe wyjaśnienie, dlaczego 8-bitowce są, jakie są, i dlaczego takie będą;)
A zobacz że napisanie prostego programu na układ 32bitowy jest o niebo bardziej złożone niż na 8 bitowego np AVRa
To jest koszt ponoszony za większe możliwości. Obecnie bawię się Linuksem embedded i zaświecenie LEDa wygląda zgoła inaczej niż np. w AVR, ale AVR nie obsłuży mi karty SD, ethernetu, USB host i device, rs-232 oraz CAN bez mała w jednym czasie. Odpowiedni procesor do odpowiedniej aplikacji.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 21 cze 2011, 20:03

Dodatkowo, 8-bitowce raczej nie obsługują operacji zmiennoprzecinkowych natywnie i raczej nie zawierają instrukcji umożliwiających np. mnożenie wektora przez wybraną liczbę w jednym cyklu - czyli cech zarezerwowanych dla powiedzmy 32- i więcej bitowców.
To akurat tak nie do końca jest prawda. Zanim MAXIM kupił DALLSa to opracowano unowocześnione rdzenie 8051, w tym także wyposażony w 32 bitowy kooprocesor arytmetyczny, ale stałoprzecinkowy. Atmel też miał swego czasu wersję 8051 z sprzętowym dekoderem MP3 na pokładzie, czyli czymś wiązanym raczej z dużymi CPU. Oba te CPU co prawda nie zdobyły ani rozgłosu, ani popularności i dzis obie firmy chyba ich już nie produkują, ale są do dziś produkowanie 8051 do zastosowań RTV któr mają 256 KB przestrzeni adresowej i wbudowane układy generowania obrazu, konkretnie OSD.
Co do AVRów to oferują one bajer znany z Z80 czyli dodawanie i odejmowanie liczb 16 bitowych.
Pewnym wyjątkiem są procesory DSP PIC, ale to jednostki 16 bitowe, z 40 bitowym kooprocesorem DSP.

ODPOWIEDZ