Sterowanie 8" LCD
Sterowanie 8" LCD
Witam
Chciałbym stworzyć projekt wyświetlający na LCD (TFT) imitację analogowych zegarów takich jak w samochodzie prędkościomierz, obrotomierz, termometr itp. Dane wejściowe wskazywane na poszczególnych wskaźnikach to byłoby napięcie z rożnych przetworników np. temperatura. Moje pytanie dotyczy samego sposobu obsługi LCD. Jak sugerujecie? Na jakim oprzeć to mikrokontrolerze tak aby dał radę obsłużyć 8” wyświetlacz, nie koniecznie musi być kolorowy. Jak z treści pytania wynika nie mam dużej wiedzy na polu zaawansowanych projektów a na czuja wydaje mi się że Atmega8 raczej nie da rady (to oczywiście żart). Dotychczas tworzyłem nieskomplikowane konstrukcje na podstawowych AVR programowanych w Bascomie ale zamarzyło mi się coś ambitnego a, że nie robiłem jeszcze nic takiego to będę musiał wszystkiego powoli się nauczyć. Proszę tylko o wskazanie ścieżki postępowania (mikrokontroler, język programowania i inne rzeczy na które muszę zwrócić uwagę).
Wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam
Chciałbym stworzyć projekt wyświetlający na LCD (TFT) imitację analogowych zegarów takich jak w samochodzie prędkościomierz, obrotomierz, termometr itp. Dane wejściowe wskazywane na poszczególnych wskaźnikach to byłoby napięcie z rożnych przetworników np. temperatura. Moje pytanie dotyczy samego sposobu obsługi LCD. Jak sugerujecie? Na jakim oprzeć to mikrokontrolerze tak aby dał radę obsłużyć 8” wyświetlacz, nie koniecznie musi być kolorowy. Jak z treści pytania wynika nie mam dużej wiedzy na polu zaawansowanych projektów a na czuja wydaje mi się że Atmega8 raczej nie da rady (to oczywiście żart). Dotychczas tworzyłem nieskomplikowane konstrukcje na podstawowych AVR programowanych w Bascomie ale zamarzyło mi się coś ambitnego a, że nie robiłem jeszcze nic takiego to będę musiał wszystkiego powoli się nauczyć. Proszę tylko o wskazanie ścieżki postępowania (mikrokontroler, język programowania i inne rzeczy na które muszę zwrócić uwagę).
Wszelkie sugestie mile widziane.
Pozdrawiam
Możliwości jest kilka:
-driver jak S1D13505F00A czy S1D13506F00A dostępne w TME.
-FPGA
-mikrokontroler z obsługą LCD-TFT jak LPC2478 (ARM)
-mikroprocesor, większość ma taki kontroler w budowany i.MX czy OMAP.
-ALL in ONE, (do 5.6") oferta Artronic.
Do wyboru, do koloru.
EDIT.
Sorki za jakość, robiłem na partyzanta. Mikroprocesor to i.MX z serii 5x (Cortex-A8).
-driver jak S1D13505F00A czy S1D13506F00A dostępne w TME.
-FPGA
-mikrokontroler z obsługą LCD-TFT jak LPC2478 (ARM)
-mikroprocesor, większość ma taki kontroler w budowany i.MX czy OMAP.
-ALL in ONE, (do 5.6") oferta Artronic.
Do wyboru, do koloru.
EDIT.
Sorki za jakość, robiłem na partyzanta. Mikroprocesor to i.MX z serii 5x (Cortex-A8).
Dziękuję za błyskawiczną i rzeczową odpowiedź. Jeśli chodzi o LCD to raczej na pewno ze sterownikiem i bardziej w okolicach 8”.
Nota bene to twoja odpowiedź tylko potwierdza moje obawy że „porywam się z motyka na słońce” ale jak niektórzy mówią „wszystko jest dla ludzi” i należy próbować.
Dzięki jeszcze raz, oczywiście czekam na jeszcze jakieś podpowiedzi ogólnie wszystko co zbliży mnie do tematu.
Pozdrawiam
Ps.
Fajne to coś na zdjęciu, co to?
Nota bene to twoja odpowiedź tylko potwierdza moje obawy że „porywam się z motyka na słońce” ale jak niektórzy mówią „wszystko jest dla ludzi” i należy próbować.
Dzięki jeszcze raz, oczywiście czekam na jeszcze jakieś podpowiedzi ogólnie wszystko co zbliży mnie do tematu.
Pozdrawiam
Ps.
Fajne to coś na zdjęciu, co to?
TFT powyżej 3.5" z reguły są bez żadnych sterowników i pamięci. Im dalej w cale, tym interfejs z równoległego jest często zastępowany LVDS (niskonapięciowy - różnicowy sygnał). Dlatego polecałem scalaki jak wyżej. Do LVDS bardziej polecam zastosować FPGA, bo producenci driverów do matryc nie mają standaryzowanego protokołu i czasem naprawdę dziwne rzeczy mogą trafić, typu 5-bitowy zatrzask na takt. Szukaj matrycy co ma równoległy interfejs, popularne 18-bitowe z liniami v-sync, h-sync, pix-clock i enable. Szeroki wybór: www.gamma.pl lub www.maritex.pl. Tutaj dostaniesz komplet: kontroler, prosty interfejs dla uC, dotykowy panel itp bajery: iSMART.Tom27 pisze:Dziękuję za błyskawiczną i rzeczową odpowiedź. Jeśli chodzi o LCD to raczej na pewno ze sterownikiem i bardziej w okolicach 8”.
Tak tylko to wygląda, jak się za to weżnie, nie jest tak źle. Wbrew pozorom najłatwiejszy sposób to mikroprocesor + OS. Do linuxa z chęcią dają .patch do kernela i stery. W dodatku w jednostkach typu i.MX masz wsparcie do OpenGL, to kierunkowskazy mogą być nawet w 3DTom27 pisze:Nota bene to twoja odpowiedź tylko potwierdza moje obawy że „porywam się z motyka na słońce” ale jak niektórzy mówią „wszystko jest dla ludzi” i należy próbować.
To jest właśnie pulpit, co zastępuje analogowe wskaźniki, po bokach prędkościomierz i obrotomierz. Na dole linijka wskaźników (sprawdź silnik itp.). Komunikacja CAN, mikroprocesor i.MX + OS, dotykowy wyświetlacz. Ma nawet komunikacja WiFi, odbieranie danych i sterowania pulpitem za pomocą aplikacją napisaną na iPad/lub inne urządzonko. Skrzynka obok emuluje zachowanie się pojazdu (CAN).Tom27 pisze:Fajne to coś na zdjęciu, co to?
Jeśli czujesz się na siłach w programowaniu, to możesz szukać matrycy od miniaturowego TV lub DVD, z wejściem RGB, ewentualnie PAL.
AVRy da się zmusić do niewiarygodnych wyczynów np. generowanie kolorowego sygnału PAL: http://www.linusakesson.net/scene/phasor/index.php
Obraz PAL w 3 odcieniach szarości lub kolorowy przesyłany składowymi RGB można zrobić jeszcze prościej.
AVRy da się zmusić do niewiarygodnych wyczynów np. generowanie kolorowego sygnału PAL: http://www.linusakesson.net/scene/phasor/index.php
Obraz PAL w 3 odcieniach szarości lub kolorowy przesyłany składowymi RGB można zrobić jeszcze prościej.
Fajnie. Naprawdę dziękuję za rzeczowe wypowiedzi, spodziewałem się, że posypią się głupie wywody w stylu „daj sobie spokój to jest dla ciebie zatrudne” a tu proszę ktoś, kto chce pomóc.
Wyświetlacz nie będzie współpracował z komputerem. Nie jest to dodatek do gry jako zewnętrzny bajer. Chciałem zrobić osobne urządzenie przedstawiające wyniki tj. prędkość obroty silnika, temperatura, napięcie instalacji itd. tyle, że chciałem to przedstawić właśnie na wskaźnikach analogowych (takie mi się podobają) a nie jako liczby. Jak znam siebie i ilość swojego wolnego czasu to pewnie projekt będzie trwał wieki.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-06-11, 23:35 ]
Tak na szybko przejrzałem podane linki do sklepów. Zmartwiła mnie cena za 8” LCD w MARITEX-ie trzeba dać ponad 300 zł. Wydaje mi się, że trochę to dużo mając na uwadze, że nic z tego może nie wyjść. Tak sobie myślę czy cyfrowa ramka to dobry kierunek? Na alleg...10” ramkę można kupić za 150 zł. Czy wybebeszając z niej wyświetlacz jestem w stanie jakoś się z nim dogadać czy to całkowita ciemność i błędne myślenie? Spodziewam się, że może być problem ze zidentyfikowaniem typu a co za tym idzie danych, sposobu sterowania itd.
Wyświetlacz nie będzie współpracował z komputerem. Nie jest to dodatek do gry jako zewnętrzny bajer. Chciałem zrobić osobne urządzenie przedstawiające wyniki tj. prędkość obroty silnika, temperatura, napięcie instalacji itd. tyle, że chciałem to przedstawić właśnie na wskaźnikach analogowych (takie mi się podobają) a nie jako liczby. Jak znam siebie i ilość swojego wolnego czasu to pewnie projekt będzie trwał wieki.
Dzięki za słowa pocieszenia tego się będę trzymał. Trochę zaczęło mnie wkurzać, że wszyscy tworzą naprawdę fajne projekty a j dziobię bzdurne duperele tak, więc próbuję czegoś większego.Tak tylko to wygląda, jak się za to weźnie, nie jest tak źle.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-06-11, 23:35 ]
Tak na szybko przejrzałem podane linki do sklepów. Zmartwiła mnie cena za 8” LCD w MARITEX-ie trzeba dać ponad 300 zł. Wydaje mi się, że trochę to dużo mając na uwadze, że nic z tego może nie wyjść. Tak sobie myślę czy cyfrowa ramka to dobry kierunek? Na alleg...10” ramkę można kupić za 150 zł. Czy wybebeszając z niej wyświetlacz jestem w stanie jakoś się z nim dogadać czy to całkowita ciemność i błędne myślenie? Spodziewam się, że może być problem ze zidentyfikowaniem typu a co za tym idzie danych, sposobu sterowania itd.
Tom27 pisze: Tak na szybko przejrzałem podane linki do sklepów. Zmartwiła mnie cena za 8” LCD w MARITEX-ie trzeba dać ponad 300 zł. Wydaje mi się, że trochę to dużo mając na uwadze, że nic z tego może nie wyjść.
Dorzuć do tego jeszcze VAT
To zależy, czy uda Ci się odnaleźć dokumentację, bez tego niewiele zrobisz. Chyba, że przed i po montażu określisz linie sygnałowe i zasilające, ale zostanie problem z obsługą, niektóre są wrażliwe na zakres częstotliwości i poniżej/powyżej przestają prawidłowo działać, a niektóre chodzą bez problemu, kwestia ilości cykli na front czy back porch i itp. Najlepiej, żeby chociaż był znany producent TFT, w tedy nie powinno być problemu z dostaniem dokumentacji.Tom27 pisze:Tak sobie myślę czy cyfrowa ramka to dobry kierunek? Na alleg...10” ramkę można kupić za 150 zł. Czy wybebeszając z niej wyświetlacz jestem w stanie jakoś się z nim dogadać czy to całkowita ciemność i błędne myślenie? Spodziewam się, że może być problem ze zidentyfikowaniem typu a co za tym idzie danych, sposobu sterowania itd.
EDIT.
Może jakiś nasłuch na linii, oscyloskop lub analizator stanów logicznych? To by rozwiązało sprawę...
Tom27, Są jeszcze inteligentne wyświetlacze firmy 4DSYSTEMS zewnętrznym softem rysujesz co cię interesuje a potem z jakiegoś prostego procka wysyłasz komendy sterujące.
Moim zdaniem bardziej realne rozwiązanie.
Niestety rozmiary dużo mniejsze od twoich w tytule.
http://www.4dsystems.com.au/products.php
http://www.youtube.com/watch?v=HzvT_imx ... r_embedded
Moim zdaniem bardziej realne rozwiązanie.
Niestety rozmiary dużo mniejsze od twoich w tytule.
http://www.4dsystems.com.au/products.php
http://www.youtube.com/watch?v=HzvT_imx ... r_embedded
Dziękuje wszystkim za zainteresowanie. Muszę teraz trochę to ogarnąć i przymierzyć się z której strony zaatakować temat gdyż tak jak napisałem na początku tak ambitny projekt to jeszcze mi się nie trafił. Co do wyświetlacza to na skutek pewnego przypadku stałem się posiadaczem dużego TFT-a i to właśnie na nim będę eksperymentował (skoro już go mam i to za darmo). Mam też jeszcze jeden podobnego rozmiaru tyle że wiekowy i black-white. Więc jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi, wszelkie inne spostrzeżenia mile widziane może nawet ktoś chciałby się podzielić przykładowym kodem chętnie podpatrzę. W moim dorobku jedyne wyświetlacze to tekstowe LCD, nie mam na razie pojęcie jak obsługuje się taki wyświetlacze graficzne. Tak więc sami widzicie kawał drogi przede mną. Zobaczymy może coś z tego będzie, dlatego nie bardzo chciałem inwestować w dość drogi LCD.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek