Potrzebuję pomoc bascom - różne
Potrzebuję pomoc bascom - różne
Witam
Chciałbym uzsykać odpowiedzi na moje pytanie
Programuje sterownik mikroklimatu który sprawdza 5 temp i 1wilgotność steruje grzałkami i wentylatorami oraz pompą.
Wiem jak po selekcjonować czujniki lecz jak je podłączyć ? * nigdy nie podłączałem jestem też nowy w projektowaniu PCB
Jaki kod wpisać pomiedzy ich pracami ? *w zależnośći od temp określonego czujnika jest wykonywana praca lecz jaki zrobić "skok" do drugiego itd
żeby czytał kolejny czujnik i w zależność od jego temp robił określone czynność ?
przełącznik taki jak w np w pralce lecz który miałby 3 możliwość stałej pracy np. lato jest zakres temperatur i wilgotność taki i taki zima zakres temp taki i taki, jak go zaprogramować ?
Pozdrawiam
Nerod
Chciałbym uzsykać odpowiedzi na moje pytanie
Programuje sterownik mikroklimatu który sprawdza 5 temp i 1wilgotność steruje grzałkami i wentylatorami oraz pompą.
Wiem jak po selekcjonować czujniki lecz jak je podłączyć ? * nigdy nie podłączałem jestem też nowy w projektowaniu PCB
Jaki kod wpisać pomiedzy ich pracami ? *w zależnośći od temp określonego czujnika jest wykonywana praca lecz jaki zrobić "skok" do drugiego itd
żeby czytał kolejny czujnik i w zależność od jego temp robił określone czynność ?
przełącznik taki jak w np w pralce lecz który miałby 3 możliwość stałej pracy np. lato jest zakres temperatur i wilgotność taki i taki zima zakres temp taki i taki, jak go zaprogramować ?
Pozdrawiam
Nerod
Proponuje zacząć od schematu ideowego. Wybór mikrokontrolela zależny będzie rodzaju czujników temperatury napięciowe (np.LM35) czy cyfrowe Ds'y 1Wire. W pierwszym przypadku potrzebne będą przetworniki A/D (na pokładzie chociażby AtMega8). Czujniki wilgotności to osobny "rozdział". Warto również sprecyzować założenia co do sterowania grzałkami (np. sterowanie grupowe) i wentylatorami. Jak ma wyglądać cześć zadająca parametry pracy: przełącznik, mikro przełączniki? Czy potrzebna będzie jakaś wizualizacja stanu urządzenia: LED, wyświetlacz LCD itp. Gdy zostanie sprecyzowany rodzaj czujników oraz rodzaj wyjść (przekaźniki, optotriaki sterujące grzałkami wentylatorami), blok zdający parametry, wizualizacja stanu, można narysować wstępny schemat i będzie można "myśleć" o oprogramowaniu urządzenia.
czujniki temp ds 1 wire a wilgotności to sht10
lcd jest brany pod uwagę jego rozmiar muszę zobaczyć,
trochę przerobiony kod źródłowy,
sterowanie jest pojedyncze , osobny czujnik na osobny wentylator
tylko 1 grzałka jest pod 2 strefy( ale zastanawiam się czy to zmienić).
program już zaczyna mi przekraczać 33 kb i zastanawiam się nad atmega32 i atmega8 na razie nie wiem jak wygląda kod do ciągu dalszego programu na innym mikrokontrolerze
jest brany pod uwagę pcf8583 do zapisania daty miesiąc dzień godzina minuta sec wyłączony rok i dzień tygodnia
zastanawiam się co będę potrzebować jeśli z wentylatorków 12v będę chciał podłączyć 50 w ? jakiś transformator jak to zrobić ?
lcd jest brany pod uwagę jego rozmiar muszę zobaczyć,
trochę przerobiony kod źródłowy,
sterowanie jest pojedyncze , osobny czujnik na osobny wentylator
tylko 1 grzałka jest pod 2 strefy( ale zastanawiam się czy to zmienić).
program już zaczyna mi przekraczać 33 kb i zastanawiam się nad atmega32 i atmega8 na razie nie wiem jak wygląda kod do ciągu dalszego programu na innym mikrokontrolerze
jest brany pod uwagę pcf8583 do zapisania daty miesiąc dzień godzina minuta sec wyłączony rok i dzień tygodnia
zastanawiam się co będę potrzebować jeśli z wentylatorków 12v będę chciał podłączyć 50 w ? jakiś transformator jak to zrobić ?
Ze sterowaniem "grupowym" chodziło mi o rodzaj sterowania grzałką.
Czy program jest pisany bez jakiego jakiegokolwiek schematu?
Nie wiem co realizuje Pański program ale strasznie "obszerny ten" kod wynikowy.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym zdaniu:
Czy program jest pisany bez jakiego jakiegokolwiek schematu?
Nie wiem co realizuje Pański program ale strasznie "obszerny ten" kod wynikowy.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tym zdaniu:
Co do "poruszania się po programie" to można stosować skoki do etykiet lub lepiej podzielić program na mniejsze bloki funkcyjne "procedury i funkcje" i wywoływać je gdy będą potrzebne z pętli głównej programu.zastanawiam się co będę potrzebować jeśli z wentylatorków 12v będę chciał podłączyć 50 w ?
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=9910
Zobacz na ten link na dole jest spakowany cały kod może pomoże.
Jeśli chcesz wygrzebie jeszcze projekt płytki.
Zobacz na ten link na dole jest spakowany cały kod może pomoże.
Jeśli chcesz wygrzebie jeszcze projekt płytki.
Dziękuje za kolejny kod
projekt płytki byłby bardzo mile widziany
sterowanie grzałka było by zależne od temperatury tylko na włączenie Set grzalkamiddle
z podłączeniem 1kw lub więcej ze strony elektrycznej będę coś potrzebował zanim podepnę pod porty ? w jaki sposób ją zasilić i kontrolować ?mikrokontroler będzie sterował włącz wyłącz ale jak zrobić zeby dawał napięcie np 230v ?
Pozdrawiam
Nerod
projekt płytki byłby bardzo mile widziany
sterowanie grzałka było by zależne od temperatury tylko na włączenie Set grzalkamiddle
z podłączeniem 1kw lub więcej ze strony elektrycznej będę coś potrzebował zanim podepnę pod porty ? w jaki sposób ją zasilić i kontrolować ?mikrokontroler będzie sterował włącz wyłącz ale jak zrobić zeby dawał napięcie np 230v ?
Pozdrawiam
Nerod
uC -> tranzystor -> przekaźnik -> opcjonalnie stycznik -> obciążenie
albo
uC -> optoizolator -> triak mocy
oczywiście niezbędne są rezystory i trochę innej drobnicy.
Dla podanej mocy 1kW i obciążenia rezystancyjnego (grzałki) możesz się wzorować na tym układzie: http://mirley.firlej.org/trojfazowy_modul_wykonawczy
Tobie wystarczy jeden kanał: rezystor, optotriak, 2 rezystory, triak, warystor, porządne złącze.
albo
uC -> optoizolator -> triak mocy
oczywiście niezbędne są rezystory i trochę innej drobnicy.
Dla podanej mocy 1kW i obciążenia rezystancyjnego (grzałki) możesz się wzorować na tym układzie: http://mirley.firlej.org/trojfazowy_modul_wykonawczy
Tobie wystarczy jeden kanał: rezystor, optotriak, 2 rezystory, triak, warystor, porządne złącze.
Do sterowania grzałką można użyć przekaźnika (oczywiście sterowanego nie bezpośrednio z portu mikrokontrolera tylko przez tranzystor). Można również sterować grzałką za pomocą optotriaka np.MOC3043 który steruje triakiem np.BT136. Drugi sposób jest bardziej elastyczny i umożliwia "płynne" sterowanie mocą grzałki.
Ja bym raczej użył przekaźnika grzałka ma duża bezwładność więc nie ma sensu dawać tego triaka. Ale co kraj to obyczaj.
I pamiętaj jak sobie dasz za wysoką poprzeczkę na początek szybko się zniechęcisz.
Zrób na razie samo serce na jednej płytce a układ wykonawczy na osobnej daje Ci to możliwość zmian w przyszłości i łatwiej naprawia się błędy.
I pamiętaj jak sobie dasz za wysoką poprzeczkę na początek szybko się zniechęcisz.
Zrób na razie samo serce na jednej płytce a układ wykonawczy na osobnej daje Ci to możliwość zmian w przyszłości i łatwiej naprawia się błędy.
-
keruseykaryu
Dziękuje za 3fazowy moduł, porady i podpowiedzi do mojego tematu
A co do strony bardzo ciekawa dużo pożytecznych projektów
mam pytanie o wentylatory czy w takim przypadku też moge podłączyć pod Optotriak wentylatory do dużej mocy ( dla mnie dużej) 100w lub wiecej ?
mi by wystarczyły wiatraczki 12v i 50w lecz zastanawiam się czy w przyszłości będę miał swobodnie zmienić
Optotriak jest regulowany prze mikro-kontroler a jak go podłączyć ?
Pozdrawiam
Nerod
A co do strony bardzo ciekawa dużo pożytecznych projektów
mam pytanie o wentylatory czy w takim przypadku też moge podłączyć pod Optotriak wentylatory do dużej mocy ( dla mnie dużej) 100w lub wiecej ?
mi by wystarczyły wiatraczki 12v i 50w lecz zastanawiam się czy w przyszłości będę miał swobodnie zmienić
Optotriak jest regulowany prze mikro-kontroler a jak go podłączyć ?
Pozdrawiam
Nerod