Wykrywacz metali

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Wykrywacz metali

Post autor: Strzeminator » 03 cze 2011, 21:34

Witam, szukam jakiegoś prostego wykrywacza metali z diodą lub buzerem jako sygnalizator. Złożyłem już 2 wykrywacze:

wykrywacz 1

wykrywacz 2

Pierwszy działał, jednak maksymalny zasięg to 5 cm, co mnie zbytnio nie zadowala, drugi okazał się porażką, słychać tylko minimalne szumy w słuchawce pomimo długotrwałego dostrajania.

Jaki to ma być wykrywacz?
-najlepiej nieduży
-sygnalizacja znalezienia metalu diodą i buzerem
-nie będzie używany do szukania rupieci w ziemi

A teraz pytania:

-jak ulepszyć działanie tych układów?
-czy ktoś z forumowiczów byłby chętny podzielić się schematem jakiegoś prostego wykrywacza metali?
-czy układy, które złożyłem nadają się do szukania śrubek w trawie lub przewodów w ścianie?

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 03 cze 2011, 23:38

Tu masz trochę teorii, może się przyda: www.elportal.pl/pdf/K19/29_14.pdf
www.elportal.pl/pdf/K19/28_15.pdf

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 cze 2011, 0:10

Zobacz to: http://www.lucaslab.grandhost.pl/lucasl ... acz_PI.htm
Bardzo lubiana na "elektrodzie" konstrukcja. To jest wykrywacz typu impulsowego. Jest kilka rodzajow wykrywaczy, ktore roznia sie zasada dzialania i konstrukcja. Musisz sie z tym zapoznac i wybrac, jaki chcesz budowac.

Napisales "nie będzie używany do szukania rupieci w ziemi" - to do czego bedzie uzywany?

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 04 cze 2011, 6:37

Do szukania śrubek i przewodów w ścianie, bo zepsuła mi się "instalacja" w garażu, a nie mam zamiaru kuć całej ściany. Ten pierwszy wykrywacz zapowiadał się obiecująco (mówię tu o tych które złożyłem), może da się go jakoś podrasować, składał go już ktoś? A jeżeli chodzi o drugi to spróbuję zastosować wzmacniacz podobny z pierwszego układu może to coś pomoże. A swoją drogą to cewka powinna być wielowarstwowa czy lepiej jakby była jednowarstwowa? I jakie powinny być jej wymiary? A ten impulsowy wykrywacz metali myślę, że jakbym się przyłożył to bym go nawet złożył, ale czy jest to opłacalne jak chcę tylko znaleźć przewód w ścianie?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 04 cze 2011, 10:15

Zobacz na ten wykrywacz.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 04 cze 2011, 12:18

Trochę niejasno się określiłem, chciałbym go sam zrobić, ogólnie rzecz biorąc to jestem początkującym elektronikiem, ale nie na tyle żeby kupować gotowe kity, nawet jak mam złożyć taki sam układ jak z jakiegoś kitu to robię go sam (płytkę itp.), tak jakoś mam, że nie cieszy mnie jak coś kupię.

Wracając do tematu, nie znalazłem interesujących mnie wykrywaczy, więc popracuję nad tymi które już zrobiłem, chciałbym dojść do tego co jest przyczyną tak słabego zasięgu obu urządzeń. Pierwszy wykrywacz "łapie" metal z 5 cm, drugi na cd4011 jak się przyłoży bezpośrednio jakiś metalowy przedmiot. Co może być przyczyną tak marnych osiągów? Da się to jakoś naprawić?

Znalazłem bardzo podobny schemat do pierwszego wykrywacza:

Schemat (pierwszy post "Marcin Sz.")

Czy jest sens znowu tracić czas na jego budowę?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 04 cze 2011, 16:11

W tym przypadku potrzebny jest wykrywacz przewodów elektrycznych pod napięciem. Prosty wykrywacz metalu (w zależności od konstrukcji), może nie wykryć metali typu miedź ewentualnie aluminium, z których wykonane są przewody elektryczne. Nie powinno być natomiast problemów z wykrywaniem przedmiotów stalowych. Przykładowe schematy:

Schemat pierwszy
Schemat drugi

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 04 cze 2011, 17:21

Takiego czegoś jeszcze nie widziałem, chętnie to złożę i zobaczymy jak będzie śmigać.

Pozostała jeszcze kwestia odnajdywania śrubek i innych metalowych przedmiotów, które często mi giną, dałoby radę zrobić taki miniaturowy (ale nie SMD) wykrywacz metali? Ciągle mnie nurtuje jak naprawić ten pierwszy wykrywacz, czy 5 cm zasięgu to nie za mało jak na to urządzenie?

Co do drugiego wykrywacza to zrobiłem trochę inną cewkę i zaczęło coś łapać, ale podobnie jak z pierwszym wykrywaczem zasięg nie był zadowalający - 5 do 7 cm maksymalnie. I nie bardzo podoba mi się wsłuchiwanie się w słuchawkę, wolałbym żeby zapalała się dioda lub brzęczał buzer (tylko w przypadku wykrycia metalu), tak więc złożyłem pewien układzik z dwoma tranzystorami w układzie darlingtona ze sprzężeniem zwrotnym, ale dioda LED nie reaguje. Jakby ktoś poradził mi coś w sprawie tych układów wykrywaczy metali to byłbym wdzięczny ;].

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 04 cze 2011, 19:16

Do wykrywania śrubek i gwoździ wykrywacz metali będzie dobry, ale do takich rzeczy musisz szukać konstrukcji wykrywacza, który jest do tego przeznaczony, a nie standardowego wykrywacza. Potrzebujesz czegoś, co będzie dobrze wykrywać małe przedmioty i mieć niekoniecznie duży zasięg. Po co Ci ponad 7cm? To jest dość dużo, jak na szukanie śrubek w ścianie. Ogólnie jest taka zasada, że im większa cewka tym większy zasięg ale mniejsza czułość na mniejsze przedmioty. Np. cewką Φ=10cm znajdziesz gwoździe w odległości kilku cm, ale nie znajdziesz wiadra zakopanego metr pod ziemią. Jak będziesz miał cewkę 40cm to znajdziesz bez problemu wiadro, ale gwoździ możesz nie wykryć nawet jak je wsadzisz do środka tej cewki.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 04 cze 2011, 19:27

Czyli układy, które zbudowałem się raczej nie nadadzą?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 04 cze 2011, 20:49

Tutaj masz schemat bardzo prostego wykrywacza przewodów elektrycznych pod napięciem. Po kliknięciu na link otworzy się plik PDF.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 04 cze 2011, 20:56

W poniedziałek jak będę miał trochę cyny to złożę sobie jeszcze raz ten pierwszy układ, jak nie zadziała to dam sobie spokój, byłem też na stronie geotech gdzie jest masa wykrywaczy, jest tam jakiś prosty układ na cs209, także sprawdzę jak się sprawuje. Poszukam jeszcze jutro. Podejrzewam, że wykrywacze jakich używają na lotniskach są dość skomplikowane?

[ Dodano: 2011-06-06, 18:08 ]
No i niestety nie dałem rady ;]. Złożyłem ponownie układ pierwszego wykrywacza, ale dioda świeci cały czas, coś pewnie zawaliłem, ale postanowiłem że muszę trochę odpocząć od tych wykrywaczy, jak się zresetuje to może lepiej podejdę do sprawy.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 14:28 przez Strzeminator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 11 cze 2011, 11:48

Spróbuj tak. Podłącz najpierw bez głośnika, może trzeba tam będzie coś zmienić. Nie wiem na pewno czy to w ogóle będzie działać.
Załączniki
detektor.PNG
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 15:00 przez e-lektryk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 11 cze 2011, 14:43

Dioda świeci cały czas ;]. Brak reakcji na zbliżanie metalu.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 11 cze 2011, 15:00

A z kondensatorem 10 uF?

ODPOWIEDZ