[C] Płytka testowa do Kursu C - problem początkującego:)

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
kyp
-

[C] Płytka testowa do Kursu C - problem początkującego:)

Post autor: kyp » 23 maja 2010, 17:05

Witam niedawno kupiłem płytkę testową do kursu C (AVT 3505) mam pytania:

Czy programy należy wrzucać przy pomocy programatora (jak tak to jaki najlepiej by się sprawdził i jak go podłączyć)?

Czy do zasilania mogę użyć takiego zasilacza:

http://www.diax.pl/user/index.php5?page=9&iid=5356

Wiem że zadaję śmieszne pytania, ale i tak będę wdzięczny za pomoc:)

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 23 maja 2010, 21:36

kyp pisze:Czy do zasilania mogę użyć takiego zasilacza:
Jak kupiłeś płytkę, to na pewno dostałeś dokumentację. Sprawdź jaki jest dopuszczalny zakres napięć. Jeżeli pokrywa się z napięciami zasilacza, to możesz.
Czy programy należy wrzucać przy pomocy programatora (jak tak to jaki najlepiej by się sprawdził i jak go podłączyć)?
Tak, musisz mieć programator. Jak widzę na zdjęci, jest tam specjalne złączę (oznaczone ISP) do programowania procka. Co to znaczy "najlepiej" ? Sprawdzi się każdy programator umożliwiający programowanie układów AVR w systemie (tryb ISP). Wpisz sobie w Allegro "avr isp" i wybierz co Ci odpowiada. Prawdopodobnie z wersjami zgodnymi z STK500 będzie najmniej problemów.

tmk
-

Post autor: tmk » 28 maja 2011, 22:25

Ten programator dziala z 3505:
http://sklep.avt.pl/p/pl/487726/mini+pr ... 00+v2.html

Tylko bedziesz musial przerobic kabel ISP. W zestawie AVT 3505 jest przejsciowka dolaczona, bo PINy ISP sie roznia, a jak kupisz sam programator to prawdopodobnie bedziesz skazany na siebie.

Dzieki temu programotorowi nie potrzebujesz dodatkowego zasilacza, bo prad pobiera z portu USB.

Sam mam 3505 z tym wlasnie programatorem od dwoch dni ;)

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 29 maja 2011, 6:44

tmk pisze:Ten programator dziala z 3505:
A jego wygórowana cena działa nam na nerwy. :evil:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 29 maja 2011, 19:15

A jego wygórowana cena działa nam na nerwy. :evil:
Oj co prawda to prawda, ale za trochę więcej można mieć moim zdaniem lepszy programator na USB, który i XMEGI pociągnie bez problemu.

tmk
-

Post autor: tmk » 30 maja 2011, 13:07

Kazdy narzeka, a alternatywnej propozycji nie zauwazylem :P

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 30 maja 2011, 17:18

tmk pisze:Kazdy narzeka, a alternatywnej propozycji nie zauwazylem
Wystarczy odwiedzić odpowiednie strony i znajdą się tańsze rozwiązania. Wydawanie 100zł by dostać w paczce programator będący małą płytką i nie potrafiący nic poza samo programowanie nieco starszych procesorów z rodziny AVR to raczej nie jest dobry interes.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 31 maja 2011, 9:47

Najprostszy, najtańszy wymagający jedynie LPT w komputerze http://rab.ict.pwr.wroc.pl/~mw/pdfs/AVR_ISP.pdf można go zrobić na pająka.
Podstawowy schemat programatora na LPT.
Sam używam też AVT5125, jak również AVT988. LPT czasem ratuje skórę jak padną inne programatory.

ODPOWIEDZ