kayron -> dzięki takiemu podejściu zaraz potem EdW podrożeje do 20zł. A za pół roku nie będziesz już miał z czego kserować. Ciekawe co zrobisz wtedy?
Zakładem że pojawi się nowe czasopismo aby wypełnić dziurę na rynku. I przyznam szczerze że konkurencja EDW by się przydała.
Oczywiście fakt, faktem ,że podniesiono nam VAT itd, ale czasopismo pokroju EDW powinno dążyć do trzymania ceny w granicy 10zł.
Tzn. ja uważam że jest to przedział cenowy akceptowalny dla przeciętnego ucznia, a do nich głownie skierowane jest EDW, w momencie kiedy cena zbliża sie do EP powstaje tak huśtawka, co wybrać ? mniej za niewiele mniej, czy więcej za niewiele więcej.
Oczywiście oba czasopisma są przeznaczone dla niejako różnych czytelników, ale ja odnoszę wrażenie że w EP jest więcej ciekawych mini kursów i artykułów (ARMy, PICi itd) niż w EDW, co spowoduje że EDW może stracić część czytelników na rzecz EP, albo niektórzy po prostu zrezygnują z EDW, i zaczną kserować w bibliotekach, czy ściągać skany z wortali klasy Chomik.....
Wzrost ceny na pewno nie wyjdzie dobrze dla sprzedaży detalicznej, bo prenumeratorzy tego tak nie odczują. Oczywiście nie na wszystko redakcja ma wpływ, jak VAT, rosnące koszty transportu itd.
Ale z drugiej strony ja też nie widzę sensu wydawać 12zł na czasopismo w którym interesują mnie 4 strony. Fajnie to ma rozwiązane EP płacisz SMSem 3zł i możesz sobie ściągnąć 10 artykułów (plików) z archiwum. Ja osobiście często z tego korzystam, i uważam że to fajna forma, którą EDW też powinno się zainteresować.