odwieczny problem

Jeżeli bezskutecznie poszukujesz danych technicznych elementów elektronicznych to jest to dobre miejsce do zadawania pytań.
Pawel_pz

odwieczny problem

Post autor: Pawel_pz » 29 lip 2005, 15:07

Witajcie! Domyślam się, że podobny problem ma większość z Was. Mam tutaj na myśli kłopot z ustaleniem typy elementów elektronicznych, a konkretnie wyświetlaczy lcd. Znalazłem ostatnio bardzo fajny, wyprodukowany przez Hundaia, ale za nic w świecie nie mogę zdobyć jakiejkolwiek karty katalogowej. Czy ktoś zna jakąs dobra wyszukiwarkę? Oczywiście szukałem już w sieci, ale bezskutecznie. Możecie jakoś pomóc?

Pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
karlos79
-

Post autor: karlos79 » 30 lip 2005, 10:03

Witam
Pewnie że mozna pomóc, tylko podaj jakieś oznaczenia tego wyswietlacza, moze jakieś zdjecie.
Pozdrawiam

spark
Użytkownik

Post autor: spark » 30 lip 2005, 13:07

:arrow: karlos79
Witaj na forum :D.

:arrow: Pawel_pz
No więc pooglądaj dokładnie swój wyświetlacz i wszystkie "znaczki i inne cyferki" (chodzi mi o typ) podaj na forum.
Wspaniale byłoby jakbyś umieścił też tutaj zdjęcie tak jak proponował karlos79.

Pozdr.

PS. A skorzystałeś z ELENOTY ?
PS2. I jeszcze możesz tutaj popatrzeć.

Neon
-
Kontakt:

Post autor: Neon » 30 lip 2005, 23:22

Moze sprobuj przeszukac internet w kierunki dokumenatcji do sterownika wyswietlacza, obejrzyj dokladnie caly modulik, znajdziesz jakas "glowna" kostke, moga byc w liczbie mnogiej .

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 08 sie 2005, 10:30

wprawdzie zajęło mi to trochę czasu, ale już mam wszystkie dane z wyświetlacza [miałem niewielki problem z zalogowanie;(] - oto, jak podpisany jest wyświetlacz: HB 12652NG-EWF-01

P.S - Wyświetlacz wyciągnąłem z czytnika kodów kreskowych. Mają takie w hipermarketach, to są takie przenośne czytniki, które wykorzystuje się do sprawdzania, czy ceny towarów na półkach są zgodne z ich bazą. Wyświetlacz jest prawdobodobnie graficzny (ma około 20 pinów, nie tak jak "zwykłe", alfanumeryczne.

P.S II - Oczywiście fotkę i pozostałe dane wrzucę na forum jutro.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 08 sie 2005, 14:18

Witaj na forum pawel_pz.
A co do cld to w supermarkecie widziałem znakowe 2 liniowe (choć może to graficzny tylko udawał zwykły znakowy).

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 08 sie 2005, 14:29

Zdaję sobie sprawę z tego, że rodzajów jest więcej:D Ostatnio nawet zajrzałem Pani sprawdzającej ceny przez ramię - miała działający - i wyświetlacz wyglądał mi na tekstowy, ale nie jestem pewien. Tak mnie trochę zbiło z tropu to złącze - w alfanumerycznych jest coś koło 14 pinów, a tutaj znacznie więcej. Wyświetlacz jest spory, na oko, gdyby założyć, że alfanumeryczny, to musiałby mieć jakieś 8-10 linii po 14 znaków.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 08 sie 2005, 15:19

10 odpada kiedyś widziałem 8x20 czy 30.
A widziałeś sterownik tablicy ałtobusowej - tego samego typu tylko niezbyt szybki jest alfanumefyczny w familiadzie na tvp2 obejż go se.

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 09 sie 2005, 7:19

M@rek pisze:10 odpada kiedyś widziałem 8x20 czy 30.
A widziałeś sterownik tablicy ałtobusowej - tego samego typu tylko niezbyt szybki jest alfanumefyczny w familiadzie na tvp2 obejż go se.
:arrow: Dzięki M@rek - nie zrobiłem jeszcze foty, a Familiadę oglądałem wieki temu.

timi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: timi » 09 sie 2005, 8:28

jeśli nei jest to jakiś bardzo egzotyczny typ , to powinnien miec zachowany standard wyjść. jesli masz oryginalna plytke na ktorej byl zamontowany to zasilanie zlokalizujesz, powinny byc tez inne linie RW, RS, data ...

może pomocne bedzie : to lub
to

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 10 sie 2005, 14:16

timi pisze:jeśli nei jest to jakiś bardzo egzotyczny typ , to powinnien miec zachowany standard wyjść. jesli masz oryginalna plytke na ktorej byl zamontowany to zasilanie zlokalizujesz, powinny byc tez inne linie RW, RS, data ...

może pomocne bedzie : to lub
to

Dzięki za adresy. Zrobiłem wreszcie foty. Nie chcę zaśmiecać, więc poślę kilka. Zapomniałem zmniejszyc i każda fota zajmuje mi prawie 1 mega. Może wrzucę na jakis ftp wszystko to dam znać niedługo.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 10 sie 2005, 14:24

:arrow: pawel_pz
może wrzuć na jakieś www i tylko linki do zdjęć wystaw (tagi [img])...

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 10 sie 2005, 14:30

tasza pisze::arrow: pawel_pz
Witam Koleżnankę:) - po dłuuugiej przerwie powróciłem na łono EDW i miło mi poznać...:) Czytałem artykuły o wyświetlaczach. Kiedy byłem trochę bardziej aktywny niz teraz, bardzo mało Pań było tak zaangażowanych:)

Wiem o linkach, ale mam problem z miejscem na jakimkolwiek serwerze. Musze poczekać do jutra :cry:...

[ Dodano: 11-08-2005, 09:03 ]

O.K - wszystkie zdjęcia są na http://www.orange.kamo.com.pl/pawel/. Jeśli ktos ma ochotę pomóc, to zapraszam do obejrzenia fotek. P.S- Czy ktoś z Was próbował zrobić fotę lustrznej powierzchni? W wyświetlaczu odbiła się cała kuchnia, dlatego też zdjęcia nie są najlepszej jakości. Wszystkie najważniejsze dane są widoczne - mam nadzieję :D

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 11 sie 2005, 9:21

:arrow: pawel_pz
witam również :D
no tak, następna zagadka z serii 'szto eta' :?:
google słabo zeznaje na w/w temat, a sporo ludzi pyta o ten moduł...
jest tak, tego zdjęcia http://www.orange.kamo.com.pl/pawel/0508090038.JPG nie usuwaj :!: :!: ,
zamejlowałam do Hyundaja, i tak miałam sprawę więc się załapałeś niejako przy okazji, może coś odpowiedzą... :roll:

zdjęcia...
rób bez lampy, po prostu, obiekt podświetl nieco z boku jakąś lampką stołową, tak aby
obiektyw nie widział źródła światła (czy raczej jego odbicia) i będzie ok...

a tak swoją drogą - szukaj/pytaj dalej, póki co tyle,
tasza

pawel_pz
-
Kontakt:

Post autor: pawel_pz » 11 sie 2005, 9:31

witam również :D
no tak, następna zagadka z serii 'szto eta' :?:
google słabo zeznaje na w/w temat, a sporo ludzi pyta o ten moduł...
jest tak, tego zdjęcia http://www.orange.kamo.com.pl/pawel/0508090038.JPG nie usuwaj :!: :!: ,
zamejlowałam do Hyundaja, i tak miałam sprawę więc się załapałeś niejako przy okazji, może coś odpowiedzą... :roll:

zdjęcia...
rób bez lampy, po prostu, obiekt podświetl nieco z boku jakąś lampką stołową, tak aby
obiektyw nie widział źródła światła (czy raczej jego odbicia) i będzie ok...

a tak swoją drogą - szukaj/pytaj dalej, póki co tyle,
tasza
Serdeczne dzięki - szperam sobie w sieci w wolnych chwilach, ale efekty są jak do tej pory mizerne. No nic, nie poddaje się :D

ODPOWIEDZ