Zamiana wartosci impulsowej napiecia na średnią.

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Zamiana wartosci impulsowej napiecia na średnią.

Post autor: mictronic » 13 maja 2011, 21:50

Witam mierze impulsowy prąd przekładnikiem prądowym z kluczowaniem PWM.
Na wyjściu mam mniejwiecej taki przebieg jak w zalaczniku.
Sygnał ma częstotliwość kilku kiloherców.Chciałbym przekształcić to napięcie na wartość średnią.
Kombinowałem z filtrem RC niestety sygnał coraz bardziej "przyglebia się". Jako ze na przekładniku mam dość wysokie napięcie (ok 20v na 10A) dałem diodę prostownicza i kondensator. Pomiar napięcia na kondensatorze dal pozytywny wynik jednakże był bardzo zależny od rezystancji wewnętrznej przyrządu pomiarowego oraz posiadał bardzo dużą bezwładność ok 0,5 sekundy.
Dodanie nawet dużego rezystora 100k powodowało zmniejszenie się napięcia wyjściowego i spore tętnienia.

Proszę o pomoc jak zrealizować taki układ uśredniania?
Załączniki
gg.JPG
gg.JPG (3.15 KiB) Przejrzano 6809 razy

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 13 maja 2011, 22:32

Najlepiej bylo by mierzyc "true RMS". Jesli nie jest to konieczne, to dobrze robisz z ta dioda i kondensatorem, ale zrob lepiej ten uklad. Powinienes miec jakis sensownie dobreny rezystor jako obciazenie tego kondensatora, a sygnal wyjsciowy puscic przez wzmacniacz operacyjny. Tyle moge powiedziec na podstawie zamieszczonego rysunku - fajnie byloby zobaczyc jak dokladnie ten przebieg wyglada. Czemu chcesz mierzyc wartosc srednia napiecia?

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 13 maja 2011, 23:08

Może zamieść jakiś schemat innym też może kiedyś się przyda (mam na myśli siebie) :)

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 13 maja 2011, 23:21

Czy true RMS polegałby na bardzo szybkim przetworniku analogowo cyfrowym mierzący napięcie w stanie załączenia i mnożący wartość przez współczynnik wypełnienia? I tak byłby to przekomplikowany sposób bo sygnał ma naście kiloherców...

W jakim celu wzmacniacz operacyjny? Czy to będzie coś w stylu przekształtnika impedancji?
Bo jak już mówiłem zauważyłem ze obciążenie nawet poprzez zwarcie palcami kondensatora powoduje spadek napięcia o ok 0,5V. A za opampem znowu RC?

Czemu wartość średnia? Nie wiem, a analogowe amperomierze wychyłowe co mierzą ? Wartość skuteczną? Nieważne chciałbym potem to wrzucić na ADC w procku wiec musi być coś bez szpilek i wszelkich śmieci :)

Co do schematu... Nie ma schematu jest tylko to co powiedziałem przez ta dyskusje może do czegoś dojdziemy :P

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 14 maja 2011, 0:49

Skad masz ten sygnal?

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 14 maja 2011, 8:58

No przekładnikiem prądowym, mam takich kilkanaście z wylutu,

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 maja 2011, 7:49

Ale co to za sygnał? Jaką niesie informację, którą chcesz odczytać? Nie da się jej odczytać mierząc częstotliwość?

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 15 maja 2011, 9:44

To jest napięcie proporcjonalne do poboru prądu silnika sterowanego zmiennym wypełnieniem sygnału ze stalą częstotliwością. Dlatego chce odciąć sygnał PWM i przekształcić na napięcie.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 15 maja 2011, 20:22

Aha. No na tym Twoim obrazku to w ogóle nie wygląda jak jakikolwiek PWM.

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 15 maja 2011, 21:09

No jak to nie, narysowałem zarys. Poza tym trafo nie przenosi całego przebiegu-wiadomo bo to prostokąt- przenosi tylko impulsy przełączania sygnału, dlatego tak trudno jest mi zmierzyć ten prąd.

Może kolega poleci mi jakiś prosty inny sposób na pomiar prądów o takim kształcie, no i jak go oczywiście przerobić na postać średnią.

Awatar użytkownika
e-lektryk
Użytkownik

Post autor: e-lektryk » 15 maja 2011, 22:31

Jeżeli to "prostokąt" to powinien wyglądać mniej więcej tak. Najprostszym rozwiązaniem jest zakup odpowiedniego miernika, przeważnie w zasilaczach impulsowych jest jakiś dławik i kondensator(ry) na wyjściu. Może tutaj coś będzie: ftp://sierra.iem.pw.edu.pl/me/02_pwe/pwe.pdf
Obrazek

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 16 maja 2011, 4:38

Jeśli jest to za przekładnikiem to tak jak piszesz nie ma już przebiegu prostokątnego ani PWM tylko impulsy (powinny być na przemian dodatnie i ujemne) które przesuwają się względem siebie zależnie od wypełnienia przebiegu na silniku. Dlatego aby ustalić średni prąd silnika musisz jakoś mierzyć odstępy między tymi impulsami, a nie ich uśrednione napięcie - moim zdaniem w tym przypadku średnie napięcie nie niesie żadnej informacji. Czy to co napisałem ma sens? Jeśli tak, to na tej podstawie będę myślał nad metodą pomiaru.

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 16 maja 2011, 14:38

Mierząc odstępy miedzy impulsami poznam tylko współczynnik wypełniania, natomiast piki napięciowe maja rożną wysokość w zależności od prądu. I to ich wartość trzeba zmierzyć. Stosowanie TrueRMSu byłoby trochę na wyrost tym bardziej ze trzeba by użyć dość szybki przetwornik adc...

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 16 maja 2011, 17:44

mictronic pisze:Mierząc odstępy miedzy impulsami poznam tylko współczynnik wypełniania, natomiast piki napięciowe maja rożną wysokość w zależności od prądu. I to ich wartość trzeba zmierzyć.
Czyli chcesz mierzyc wysokosc pikow?

Awatar użytkownika
mictronic
-
Kontakt:

Post autor: mictronic » 16 maja 2011, 18:07

W sumie tak.

ODPOWIEDZ