Elektryczny morderca robali - czy ktoś już budował ?

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Elektryczny morderca robali - czy ktoś już budował ?

Post autor: Doc Brown » 13 maja 2011, 22:47

Witam :-)
Czy ktoś z was budował już urządzenie które będzie zabijało robale za pomocą prądu ?
Mam tu na myśli lampę owadobójczą ale w wersji DIY, ja z racji tego że ostatnio pojawiła się u mnie plaga meszek, komarów itp dziadostwa wziąłem się za takie urządzonko, wabikiem jest póki co świetlówka 20W Daylight, ale docelowo będzie to prawdziwa świetlówka do wabienia owadów. Jest ona umieszczona za siatką do której podłączone zostanie wysokie napięcie, planuję wykorzystać do tego celu 1,2kV z 4 stopniowego powielacza zasilonego z sieci 220V i tak się zastanawiam, czy 1,2kV będzie wystarczające do zabijania latającego robactwa. Kondensatory, które zastosowałem w powielaczu mają pojemność 50nF, natomiast diody to 1N4007, na końcu podłączyłem rezystor 3,3k i kondensator 20 000pF 4,5kV.
Wczoraj gdy testowałem powielacz "na stole" to po zwarciu konda końcowego ładnie strzelało i iskra przeskakiwała jeszcze zanim zdążyłem dotknąć izolowanym śrubokrętem elektrod, tak więc na pewno jest tam nieco ponad 1kV, niestety dziś po zmontowaniu urządzenia w całość i podłączeniu układu WN pod siatkę nie pojawia się na niej napięcie :evil:
Jutro jeszcze sprawdzę poprawność podłączenia powielacza i czy nic się nie porozłączało, tak się zastanawiam czy ten powielacz nada się, czy lepiej zastosować coś mocniejszego i jeśli tak to co. Raczej wolałbym nie stosować generatorów WN opartych na trafo z TV, bo mają one dość spore gabaryty, ponadto często piszczą i obawiam się, że mógłby się w momencie gdy robal przeleci między prętami siatki zapalić na stałe łuk, co na pewno nie jest porządanym efektem, nie wspominając już o tym, że generator WN na trafo z TV to dosłownie armata na muchę.
Jeśli ktoś z was robił już coś takiego lub podobnego i może podzielić się spostrzeżeniami i uwagami, to bardzo proszę o odpowiedzi :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 maja 2011, 5:51

Cóż w filmie Kingsize wystarczała 4,5V bateria i spinki do papieru :grin:
Ale w erze Raidów i innej chemicznej broni masowej zagłady, nie wiem czy budowa elektrokilera ma większy sens.
Mam tu na myśli lampę owadobójczą ale w wersji DIY, ja z racji tego że ostatnio pojawiła się u mnie plaga meszek, komarów itp dziadostwa wziąłem się za takie urządzonko
Z komarami (właściwie komarzycami) chyba nie wygrasz, co do meszek to z tego co pamiętam jak jeszcze mi uprzykszały życie, to one raczej wabi pozostawione na stole pożywienie, głównie owoce, soki, cukier, nawet cytryna nie jest dla nich za kwaśna. Znaczy się w domu nigdy poza kuchnią ich nie widywałem, w ogrodzie owszem, ale też tylko przy co bardziej smakujących im roślinach.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 14 maja 2011, 12:14

Dziś uruchomiłem urządzenie, przyczyną nie działania powielacza było uszkodzenie jednego z kondów (wyrwana noga), zastąpiłem takimi na 1000V i 330nF, podłączyłem całość i urządzenie działa, chociaż nie do końca mnie to satysfakcjonuje :twisted:
Dwie samice komara przeleciały przez siatkę i po chwili padły trupem, samiec komara zatrzymał się na niej i smażył ładnych parę minut, z kolei pająk rzucony na siatkę w ramach eksperymentu padł trupem od razu odskakując od niej i lądując martwy na podłodze :mrgreen:
Wiem że są dziś dostępne masowo środki typu Raid, Muchospray itp, ale to jest trująca chemia, dodatkowo trzeba je kupić, a wszystkie potrzebne do budowy elektrokillera części mam w domu :)
Mam plan powielacz przerobić tak by był 8 stopniowy, dzięki temu uzyskam okolicę 2,5kV, co przy pojemności konda wyjściowego da niezły strzał każdemu robalowi który tylko dotknie się do siatki :twisted:
No i napięcie 2,5kV lepiej będzie przechodzić przez robale :lol:
Zastanawiam się jaka pojemność byłaby wystarczająca do tego aby robal po dotknięciu się do drutów natychmiast znikał, gdzieś mam cały worek kondów 10 000 pF 4,5kV więc można poeksperymentować :D
Zna ktoś jakiś wzór na obliczenie wydajności prądowej powielacza kaskadowego ? Zastanawiam się do jakiej wartości rezystora ograniczającego mogę bez obawy zejść (bez obawy o uszkodzenie kondensatorów), gdyby udało się uzyskać sensowne mA (no bo chyba prąd liczony w A to gruba przesada :mrgreen: ) to robal po dotknięciu się do siatki jeśli by na niej został zostałby dopalony przez łuk elektryczny :mrgreen:

P.S. Kayron pomyliłeś meszki z muszkami owocówkami, meszki mogą być nawet niebezpieczne dla człowieka, z kolei muszki owocówki nie gryzą i nie są szkodliwe, no poza tym, że denerwują lataniem dookoła owoców, itp :razz:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 14 maja 2011, 12:25

Dwie samice komara przeleciały przez siatkę i po chwili padły trupem, samiec komara zatrzymał się na niej i smażył ładnych parę minut, z kolei pająk rzucony na siatkę w ramach eksperymentu padł trupem od razu odskakując od niej i lądując martwy na podłodze
Samców biedaków nie zabijaj, one nie gryzą, tylko komarzyce takie krwiopijce jedne są.
Pająki są pożyteczne, no i chyba 3 lata za to grozi, jak cie eko-świry dopadną.
Mam plan powielacz przerobić tak by był 8 stopniowy, dzięki temu uzyskam okolicę 2,5kV, co przy pojemności konda wyjściowego da niezły strzał każdemu robalowi który tylko dotknie się do siatki
Napisz sobie najpierw testament, jak byś tak sam dostał śmiertelnego strzała. :shock:
Pamiętając że zasadniczo bardziej zabujczy jest prąd niż samo napięcie jako takie.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 14 maja 2011, 12:48

Kolego Kayron, jestem z zawodu elektrykiem i posiadam uprawnienia SEP E do 1kV, tak więc znam zasady bezpieczeństwa przy pracy z elektrycznością :-) Urządzenie ma być docelowo tak skonstruowane aby nie szło tam wpakować łapska i co za tym idzie samemu oberwać a próby są przeprowadzane z zachowaniem szczególnej ostrożności. 20mA to jest dawka śmiertelna dla człowieka, kondensator końcowy w zwarciu daje więcej, ale to jest krótki impuls, niemniej jednak nie mam najmniejszego zamiaru dotykać tego :twisted:
Wiem, że zabija prąd, a nie napięcie, jednak aby efektywnie likwidować robactwo potrzebne jest i to i to.
Zastanawiam się jak konstruowane są fabrycznej produkcji lampy owadobójcze, gdzieś wyczytałem że tam jest napięcie nawet do 7kV.

P.S. Nie jestem sadystą i nie mam zamiaru masowo mordować pająków, itp, urządzenie jest skierowane przeciwko komarom, meszkom itp szkodliwym owadom.

P.S.2 Znalazłem jeszcze takie coś: http://danyk.wz.cz/lap2.html z tego co zrozumiałem to autor pisze, że jego urządzenie jest skuteczne, więc także i mój patent powinien działać. Szkoda tylko że gość nie zadbał o odpowiednie zabezpieczenie siatki będącej pod napięciem :evil:

[ Dodano: 2011-05-14, 16:19 ]
No cóż, 2,5kV to chyba też ciut mało, tzn robale giną, ale czasem zostaje taki na siatce zamiast odparować albo spaść. Wysokie napięcie które na pewno zabije robala można uzyskać z generatora WN na trafo z TV, ale taki generator jak pisałem wcześniej zajmie trochę miejsca no i trzeba pamiętać także o tym, że niestety ale wymaga niemałego zasilacza. Zna ktoś schemat jakiegoś prostego generatora WN na trafie z TV który by działał z sieci 220V bez trafa zasilającego ? Nie musi być ogromnej mocy, starczy że będzie dawać iskrę, ale nie musi wytwarzać potężnego łuku.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 14 maja 2011, 21:08

Trafa z TV są impulsowe i/lub na duże częstotliwości, nie da się ich zasilać z sieci.

Kilka lat temu w EdW (w szczycie publikacji HV) była lampka plazmowa zrobiona z żarówki dużej mocy i cewki zapłonowej sterowanej przez tyrystor czy coś podobnego.
Może tędy droga?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 14 maja 2011, 22:01

Ciekawy pomysł, z tym, że cewka zapłonowa jest ogromna :evil:
Jak narazie mam powielacz 8 stopniowy, typowa kaskada, po 330nF na stopień i końcowy kond 30nF ładowany do okolic 2,5kV. Coś takiego jak to: http://www.myzlab.pl/eim/mnoznik/ tylko jak pisałem wcześniej jest 8 stopniowe. Szukając schematów urządzeń do zabijania robali znalazłem to: http://danyk.wz.cz/lap2.html
Tak się teraz zastanawiam, czy to urządzonko z czeskiej strony będzie lepsze od 8 stopniowej kaskady z kondami 330nF, tzn czy ma lepszą wydajność prądową, bo tego brakuje powielaczowi kaskadowemu, impuls z kondensatora jest dość mocny, ale czasem robal zatrzyma się na siatce i wtedy dopala się dość długo, bo dostaje za mały prąd :evil:

biolog250
-

Post autor: biolog250 » 15 maja 2011, 12:53

To forum spada coraz bardziej. Kiedyś miało jeszcze jakiś poziom, ale teraz jest już poniżej poziomu gruntu. Piękny pomysł, wytłuc wszystko co łazi, lata, pełza, bo nie chcesz mieć paru bąbli na tyłku. Wytłucz pająki, które wyłapują komary. Wytłucz ćmy, błonkówki etc., niszcz powoli lokalny ekosystem, zaburzaj naturalne proporcje międzygatunkowe, żeby chronić własną d.... Nie jestem ekologiem, ale jednak powinieneś jako (TYLKO wedle dokumentów) "duży chłopiec" wiedzieć jednak cokolwiek na temat biosystemów i kojarzyć, że wyrąbanie jednego gatunku niszczy od razu inne. Wystarczy, że trafi się więcej kretynów o zbliżonych upodobaniach w jednym rejonie. No chyba, że chodzi o sztukę dla sztuki i masz zamiar zrobić sobie DIY KREMATORIUM, by w piękne, letnie wieczory brodzić między zwałami owadzich trupów.

Najlepsze jest to, że NORMALNI LUDZIE standardowo zakładają w oknach moskitiery, a wychodząc do ogrodu zwyczajnie smarują odsłonięte części ciała dostępnymi w każdej aptece preparatami odstraszającymi. No ale cóż, przecież nie wszyscy muszą być normalni, prawda?

Gorzej, że - jak widać po odpowiedziach - na tym forum jest więcej amatorów-grabarzy. Jeżeli tak lubicie zabawy w zabijanie, to dziwne, że nie zabieracie się za chomika do mikrofalówki nastawionej na full albo wymachiwanie kotkiem, trzymanym za ogon, względnie łapę. Takie świry też się zdarzały, oczywiście później - na szczęście - wyłapywała je policja.

Serdecznie niepozdrawiam psychopatów

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 maja 2011, 13:37

No i pojawił się Greenpeace , człowieku idź wskocz do mrowiska , daj się kąsać komarom i powiększaj ich populacje. Słyszałeś coś o Darwinie ???

biolog250 pisze:Jeżeli tak lubicie zabawy w zabijanie, to dziwne, że nie zabieracie się za chomika do mikrofalówki nastawionej na full albo wymachiwanie kotkiem, trzymanym za ogon, względnie łapę
wspomnienia z dzieciństwa ?

ps: podaj do sądu firmy produkujące elektryczne "klapki na muchy" i tych co produkują profesjonalne urządzenia tego typu , a nie skacz do prywatnych ludzi :???:

ps2: jak sporządzisz testament , to zaznacz tam by Twego ciała nie zakopywali , muszki będą mieć raj na parę tygodni :twisted:

biolog250
-

Post autor: biolog250 » 15 maja 2011, 14:25

timo66 pisze:No i pojawił się Greenpeace , człowieku idź wskocz do mrowiska , daj się kąsać komarom i powiększaj ich populacje.
Pisałem, że nie jestem ekologiem, tylko po prostu wkurzają mnie goście, którzy w ten sposób się zabawiają.
timo66 pisze:Słyszałeś coś o Darwinie ???
A pamiętasz, o co chodzi w podstawach teorii ewolucji? o dobór naturalny, a nie dyktowany przez smarkaczy, którym nie chce się wsadzić siatki w okno. Ingerencja (bezmyślnych) istot ludzkich w naturalną równowagę to dokładne przeciwieństwo ewolucji, a skoro powołujesz się na teorię biologii, to powinieneś ją przynajmniej częściowo rozumieć.
timo66 pisze:biolog250 napisał/a:
Jeżeli tak lubicie zabawy w zabijanie, to dziwne, że nie zabieracie się za chomika do mikrofalówki nastawionej na full albo wymachiwanie kotkiem, trzymanym za ogon, względnie łapę

wspomnienia z dzieciństwa ?
Chyba jednak troszkę nie rozumiesz tekstu pisanego... Jeżeli nie czytasz artykułów na czołowych polskich portalach informacyjnych, to akurat nie ma się czym chwalić (brak informacji o zdarzeniach choćby z kraju to żadna chluba).

timo66 pisze:jak sporządzisz testament , to zaznacz tam by Twego ciała nie zakopywali , muszki będą mieć raj na parę tygodni :twisted:
Prymitywny to dowcip, ale - w stosunku do poziomu założyciela tematu (i jego pobratymców)- jak najbardziej na miejscu.
timo66 pisze:podaj do sądu firmy produkujące elektryczne "klapki na muchy" i tych co produkują profesjonalne urządzenia tego typu , a nie skacz do prywatnych ludzi :???:
Jest drobna różnica (która i tak nie usprawiedliwia takich firm): otóż moi przedmówcy, jak widać, doskonale bawią się, wymyślając coraz to mocniejsze trafa, przetwornice i generatory, byle tylko efekt był lepszy. Oto dowody:

kondensator końcowy w zwarciu daje więcej, ale to jest krótki impuls, niemniej jednak nie mam najmniejszego zamiaru dotykać tego :twisted:
pająk rzucony na siatkę w ramach eksperymentu padł trupem od razu odskakując od niej i lądując martwy na podłodze :mrgreen:
Bez komentarza...

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 15 maja 2011, 15:22

Człowieku chcesz się bawić w robin hooda robaczków , nie mając żadnej władzy
Chyba jednak troszkę nie rozumiesz tekstu pisanego... Jeżeli nie czytasz artykułów na czołowych polskich portalach informacyjnych, to akurat nie ma się czym chwalić (brak informacji o zdarzeniach choćby z kraju to żadna chluba).
NIE i nie zamierzam czytać tych pismaków i propagandy wyssanej z palca - w tym kraju wszyscy piszą co chcą powołując się na swoje wywody i własny instynkt , więc proszę Cie bardzo skończ z takimi tekstami .

Jest to forum elektroniczne nie prawno-naukowo-biologiczno-ekologiczne - wiec skończmy ten spam .

Tak swoją drogą czy myślisz że te 10-100-1000 padniętych komarów czy muszek coś zmieni w ekosystemie w którym występuje ich miliardy ??? Jak już Doc Brown wspomniał jest to plaga, więc chyba jest zachwiany ten ekosystem że takie coś występuje? Co? Zejdź na ziemie , weź książkę do reki i zajmij się czymś pożytecznym [ załóż nową partie zielonych ] i startuj do wyborów , szkoda byś się marnował , może w końcu polska stanie na nogi - pisze to całkiem poważnie !

Doc Brown i nie zapomnij postawić wywieszki "niepowołanym wstęp wzbroniony , za wyjątkiem komarów i much " ,
swoją drogą drobna siatka wszystko załatwia .

"
biolog250 pisze:timo66 napisał/a:
No i pojawił się Greenpeace , człowieku idź wskocz do mrowiska , daj się kąsać komarom i powiększaj ich populacje.

Pisałem, że nie jestem ekologiem, tylko po prostu wkurzają mnie goście, którzy w ten sposób się zabawiają.

a czy greenpeace to ekolog? , to bezmózgi tępak proekologiczny, co w domu wszystko ma na prąd pierze w chemikaliach produkowanych z ropy naftowej , zaśmierdza powietrze swoim autem , zjada inne zwierzęta i rośliny , a innym wmawia że są złem nieczystym bo denerwującą muche chce chce zabić. Głupiego nic nie znaczącego insekta. Wiesz kolego dlaczego ssak płodzi mniej potomstwa niż głupia mucha jaj składa ? Wiesz dlaczego człowiek ma rozum . Wiesz dlaczego ludzie mają prawo. Wiesz dlaczego człowiek stoi w łańcuchu pokarmowym na końcu ów łańcucha .

Więc idz sobie, bo po twojej rejestracji widać że pojawiłeś się z "nikąd " i nie wmawiaj że nie jesteś od zielonych - takie osoby jak Ty tylko czekają na to, aż człowiek uśpi psa niezgodnie z prawem , zabije muchę , czy użyje czegoś co jest "złe dla środowiska" jak CO2 , którego natura produkuje 90% .Albo jak w tym przypadku , pojawił się temat zagrażający galaktyce !

Proszę moderatora o wy moderowanie tego tematu , o zbędne wipisy

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 15 maja 2011, 17:07

Widze biolog ze zarejestrowałeś się tylko po to żeby pieprzyc swoje idiotyczne "ekologiczne" pierdoły.Takich jak was to powinni wieszać.Jesteście banda idiotów która tylko przysparza kłopotów.Pomysły ekoterrorystow nawet by mnie nie obchodziły gdyby tak nie waliły po kieszeni.Ja osobiście mam podobny sprzęt do zabijania komarów itp który z powodzeniem działa już od 1,5 roku, a wczoraj o zgrozo wykom palem psa w kąpieli anty pchłowej niszcząc ekosystem na sierści mojego czworonoga.Nikt nie mówi o wylewaniu jakiś chemikaliów do rzeki itp tylko pozbyciu się gryzących owadów!!!!!!

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 15 maja 2011, 18:56

Powinienem napisać "A nie mówiłem". już mamy wojnę obrońców praw robali kontra reszta świata.
Ja tam sie dalej wypowiadać nie będę, każdy ma prawo do swojego osądu, ale pamiętajmy:
"Life is Brutal, And Full zasadzkas". :wink:

Zablokowany