Witam
Chciałem rozwiać moje wątpliwości co do magnesowania ferromagnetyka [ czyli robienia magnesu ], mianowicie
magnesując np. neodym napięciem 10V i prądem 100A , to czy indukcja magnetyczna powstałego magnesu będzie taka sama jak zrobimy to napięciem 100V i 10A lub 10V i 150A ? Przyjmujemy że neodym jest w postaci walca o średnicy 3cm i wysokości 5cm . Według mojego wyobrażenia to siła indukcji magnetycznej jest zależna od użytego materiału , ale czy nie jestem w błędzie?
Magnesowanie ferromagnetyka
Tak , dokładnie o to uzwojenie mi chodzi - wiec taki transformatorem 300VA spokojnie namagnesuje magnes jak fabryka "neodyma" . Mało realne by na 1V płynął prąd 300A , ale zobaczę co z tego da się zrobić.
Jeszcze mam jedno pytanie może ktoś potwierdzi/zaprzeczy tą pogłoskę .
Rozmagnesowany magnes neodymowy [ rozgrzany do temp. curie i powoli schłodzony ] można powtórnie magnesować ?
Mam magnesy co są magnesowane wzdłuż, a potrzebował bym by były poprzecznie
. Chciałem zrobić własny magnes , ale ciężko o neodym i tytan, więc może da się przerobić już gotowe magnesy?
Jeszcze mam jedno pytanie może ktoś potwierdzi/zaprzeczy tą pogłoskę .
Rozmagnesowany magnes neodymowy [ rozgrzany do temp. curie i powoli schłodzony ] można powtórnie magnesować ?
Mam magnesy co są magnesowane wzdłuż, a potrzebował bym by były poprzecznie