Oznaczkowanie CE wyrobów elektronicznych i elektrycznych

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ
elektronikopo
Użytkownik

Oznaczkowanie CE wyrobów elektronicznych i elektrycznych

Post autor: elektronikopo » 27 kwie 2011, 15:55

Szukam materiałów z kompatybilności elektromagnetycznej na temat "Oznakwoanie CE wyrobów elektrycznych i elektronicznych" do prezetacji w Power Poincie do wygloszenia na czas 45 minut. W internecie nie udało mi się znelźć dużo materiałów na ten temat jedynie:

http://www.komputerswiat.pl/jak-to-dzia ... erach.aspx

oraz

cykl artykułów elektroniki prkatycznej http://www.elektronikapraktyczna.pl/?se ... 200805_076

Więc pisze do was z proźbą jeśli znacie jakieś jeszcze dobre materiały na ten temat to podawjacie strony lub książki. Z tego co widziałem w internecie jest mało informacji na ten temat na większosci stron jest co to jest Ce jakiś opis o dyrektywach. Ja potrzebuje opis pomiarów kompatybilności elektromagnetycznej , zakłoceń itp. Wszytsko ci się zrobi po kolei aby uzyskac taki certyfikat dobrze opisany z licznymi ilustarcjami jakims filmikami żeby było wiadome jak to wyglada w rzeczywistości.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 kwie 2011, 17:25

Kolego, w poprzednim temacie uzyskałeś ode mnie sporo informacji które wymagały jedynie pogooglowania w sieci przez parę minut. Na ten temat masz w zasadzie wszystko czarne na białym. Potrzebujesz gotowca czy nie potrafisz sam wszystkiego scalić?

elektronikopo
Użytkownik

Post autor: elektronikopo » 28 kwie 2011, 16:00

w poprzednim temacie podałeś mi strony o ochronie odgromowej. Ja bo długim na myśle
zmieniłem temat na oznakowanie CE gdyż wydał mi się bardziej interesujący dla elektronika. Podałem w porzednim poście co udało mi się znaleźć więc nei mozecie mi zarzucić ze chcem gotowca. Albo jesli stron nie podacie przynajmniej napiszcie pod jakimi hasłami szukać i co tu jest istotne z punktu elektronicznego.

elektronikopo
Użytkownik

Post autor: elektronikopo » 03 maja 2011, 16:14

Może ktoś mi polecić jakies inne materaiły na ten temat bo zbieram ostatecznie informacje na ten temat

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 03 maja 2011, 17:20

hmm ... masz trochę linków, tam są hasła według których możesz dalej googlować i głębiej wchodzić w temat, poszukaj na stronach angielskich, ewentualnie biblioteka techniczna. Czy czekasz że ktoś Ci zbierze cały materiał?

elektronikopo
Użytkownik

Post autor: elektronikopo » 03 maja 2011, 21:18

Nie nie w żadnym wypadku na to nie czekam. Moim zdaniem zbędne jest szuaknie materiałów po angielsku. Po polsku jest dużo materiałow tylko ciężko je znaleźć, trzeba wiedzieć pod jakimi hasłami szukać. Bo ja początkowo korzystałem z cyklu artykułow
o znaku CE przy projektowaniu urządzeń elektronicznych z eleketroniki praktycznej.
Jest tam dość szczegółowo opisane z strony prawnej wszytskie derektywny moim zdaniem dla eleketronika to nie jest tak istotne. Wieć pytanie moje jest takie co według was jest istotne w tym temacie?

Ja w moim prezetacji na ten temat chcem przyjżeć sie takim rzeczom jak :

1 Co to jest oznakowanie CE
2 Podstawt prawne bezpeiczeństwa wyrobów elektronicznych
3 Dyrektywy nowego podejscia
4 Postępowanie w celu oznakowaniazgodności wyrobów
5 Co to jest EMC
6 Pomiary EMC w celu nadania znaku CE
7 Dyrektywy LVD oraz EMC
8 Procedury oceny zgodnościz dyrektywami LVD i EMC
9 Wybór normzharmonizowanych

Prosze pwoiedzieć co z punktu widzenia elektronicznego w tym temacie jest istotne, bo nie będe się w głębiał w przepisy prawne dotyczace znaku ce dla elektronia jets to mało istotne.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 maja 2011, 1:14

Wojtek pisze:hmm ... masz trochę linków, tam są hasła według których możesz dalej googlować i głębiej wchodzić w temat, poszukaj na stronach angielskich, ewentualnie biblioteka techniczna. Czy czekasz że ktoś Ci zbierze cały materiał?
Wojtek na inny temat też zebrałem sporo materiałów i przeczytałem że mało :/ Trzeba sobie odpuścić.

slawek55
Użytkownik

Post autor: slawek55 » 05 maja 2011, 7:48

Przeciez w EP był kiedys cały cykl o CE

Macius700
-

Post autor: Macius700 » 05 maja 2011, 15:09

wiem właśnie jestem w jego posiadaniu chodzi o to ? http://www.elektronikapraktyczna.pl/?se ... 200805_076

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 05 maja 2011, 16:00

:arrow: Macius700
:arrow: elektronikopo
No to jest was dwóch czy jeden w dwóch postaciach :roll: , a mteriały z EP w zupełności wystarczą na zrobienie prezentacji na temat.

elektronikopo
Użytkownik

Post autor: elektronikopo » 06 maja 2011, 7:54

To bardzo dobrze, że materiały te wystarczą. Wykorzytsam też linki, które mi podałeś. A jeśli chodzi o materiały EP są one zbyt monotoniczne. Za dużo jest wdrabniania w szczegóły prawne dotyczące derektywy nowego podjesćia , normy zharmonizowane, dyrektywna EMC LVD i inne. Mało w niej jest ilustracji tylko praktycznie sam tekst i dużo jest omawianych kwestii nie istotnych dla elektronika. Choć przyznam jest tam spora część materiałów przydatnych. Wieć zwracam się do was z proźbą abyście mi pomogli w ten sposób abyście mi podali jakie są istotne kwestie w tym temacie. Możecie też podać jakieś materiały jak coś.

Ja taki plan ułożyłem :

1.Wstęp
2.Difinicja oznakowania CE
3. Podstawy prawne znaku CE
4. Definicja EMC
5. Normy EMC
6. Testy do badania EMC
7. Badania bezpieczeństwa elektrycznego
8. Nadzór nad przestrzeganiem znaku CE.
9. Bibliografia

[ Dodano: 2011-05-06, 08:56 ]
Wojtek pisze::arrow: Macius700
:arrow: elektronikopo
No to jest was dwóch czy jeden w dwóch postaciach :roll: , a mteriały z EP w zupełności wystarczą na zrobienie prezentacji na temat.
jesli oto pomyliło mi się nie używam tego konta. musiałem rarejestrować się gdyż kiedyś miałem problmey z zalogownaiem sie do właściwegop konta

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 06 maja 2011, 8:04

W takim tempie to tą prezentację zrobisz za rok, a inżyniera obronisz w 2033, powodzenia ;)

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 06 maja 2011, 8:27

Zacznij ułożony plan realizować, ilustracje możesz wykorzystać ze strony astatu (oczywiscie zawsze podawaj z jakich źródeł korzystałeś) lub poszukaj jak juz ci radziłem na sytonach w j. angielskim.

elektronikopo
Użytkownik

Post autor: elektronikopo » 06 maja 2011, 13:25

Ze względu na bardzo słabą znajomość języka angielskiego będe korzytsał tylko ze stron w języku polskim. Dziękuje za rady.

Co według Ciebie jest najważnijsze w tym temacie bo jest to dość szeroki temat?

ODPOWIEDZ