Generator funkcyjny na WO
Generator funkcyjny na WO
Hej chciałbym wstępnie zaprojektować prosty generator funkcyjny (sygnał prostokątny i trójkątny) na WO np uA741.Interesuje mnie czestotliwość 2 khz amplituda prostakąta 4,5V a trojkąta 2,5 V.Schemat jaki zrobilem wygląda nastepująco http://img838.imageshack.us/i/dsc00002fs.jpg/ .Pytanie jak dobrac wzmocnienia poszczególnych wzmacniaczy aby na wyjsciu 1WO prostokąt maił amplitude 4.5 a na wyjsciu 2WO 2,5 ? Podstawiam tak po prostu dla 1 WO do wzoru Ku=1+(r2/r1) ?
Ostatnio zmieniony 02 maja 2011, 21:44 przez Grigori, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś ci się pomyliło, bo to całkiem nie tak.
Gdzie ty tam widzisz wzmacniacz nieodwracający ??
Zresztą zobacz sobie na ten schemat
http://kitsrus.com/projects/k23.pdf
Gdzie ty tam widzisz wzmacniacz nieodwracający ??
Zresztą zobacz sobie na ten schemat
http://kitsrus.com/projects/k23.pdf
Niezbyt wiem co jest zle, schemat znalazłem na tej o to stronce http://www.ftj.agh.edu.pl/koidc/materia ... erator.pdf rys 5 i wydaje mi sie ok.No tak wzmocnienie R2/R1.
Akurat tak sie składa ze wiem, ehhh pokićkało mi sie troche ;],ale tak to jest jak sie robi kilka rzeczy na raz .
Ok to jesli pracuje jako komparator to wystarczy dodac na wyjscie(za petle z R2) WO1 dwie diody zenera polaczone przeciwnie z Uz=4,5 V do ograniczenia napięcia dla prostokąta(Up) a nastepnie policzyc amplitude przebiegu trójkątnego Ut=(R2/R1)*Up ?
Ok to jesli pracuje jako komparator to wystarczy dodac na wyjscie(za petle z R2) WO1 dwie diody zenera polaczone przeciwnie z Uz=4,5 V do ograniczenia napięcia dla prostokąta(Up) a nastepnie policzyc amplitude przebiegu trójkątnego Ut=(R2/R1)*Up ?
No teraz dobrze mówisz.
Trzeba dodać diody Zenera i wtedy:
R4 dobrać na prąd 5mA
R4 = (Vzas - Vz )/ 5mA = 1KΩ
Teraz stosunek R2/R1 = 4.5V/2.5V = 1.8
I np. dla R1 = 22KΩ
R2 = 1.8 * 22K = 39KΩ
Teraz chcesz mieć F = 2KHz
Więc zakładamy C1 = 10nF
I obliczamy potrzebny prąd ładowania by napięcie na kondensatorze zmieniło się o 5V w czasie t = 250µs
C = Q/U = (I * t)/ U ----> I = C * U/t
I = 10nF * 5V/250µs = 10nF * 20K [V/s] = 0.2mA
Teraz możemy obliczyć już R3
R3 = 4.5V/0.2mA = 22KΩ
I to tyle wstępnych obliczeń.
Teraz czas na praktyczne próby i skorygowanie wartości by uzyskać założenie projektowe.
Oczywiście WO zasilany symetrycznie.
Trzeba dodać diody Zenera i wtedy:
R4 dobrać na prąd 5mA
R4 = (Vzas - Vz )/ 5mA = 1KΩ
Teraz stosunek R2/R1 = 4.5V/2.5V = 1.8
I np. dla R1 = 22KΩ
R2 = 1.8 * 22K = 39KΩ
Teraz chcesz mieć F = 2KHz
Więc zakładamy C1 = 10nF
I obliczamy potrzebny prąd ładowania by napięcie na kondensatorze zmieniło się o 5V w czasie t = 250µs
C = Q/U = (I * t)/ U ----> I = C * U/t
I = 10nF * 5V/250µs = 10nF * 20K [V/s] = 0.2mA
Teraz możemy obliczyć już R3
R3 = 4.5V/0.2mA = 22KΩ
I to tyle wstępnych obliczeń.
Teraz czas na praktyczne próby i skorygowanie wartości by uzyskać założenie projektowe.
Oczywiście WO zasilany symetrycznie.
- Załączniki
-
- gen.PNG (3.31 KiB) Przejrzano 11555 razy
Witam zaprojektowałem nowy schemat,przeliczyłem,ale porównując z twoimi obliczeniami nie zgadza mi sie R2 skad ten stosunek R2/R1 co napisałeś?. Założylem troche inne warunku co do prądu i pojemności ale sadze ze idea jest raczej ok,a R2 policzyłem ze wzoru na czestotliwość. ;]
Schemat: w sumie to podobny tylko ze diody mam za petla jak pisałem
Schemat
Link do obliczeń
Obliczenia
Schemat: w sumie to podobny tylko ze diody mam za petla jak pisałem
Schemat
Link do obliczeń
Obliczenia
A ja widzę , że masz diody Zenera tak samo jak ja włączone "za pętlą"Grigori pisze:Schemat: w sumie to podobny tylko ze diody mam za petla jak pisałem
Grigori pisze:ale porównując z twoimi obliczeniami nie zgadza mi sie R2 skad ten stosunek R2/R1 co napisałeś?
Wynika to ze znajomości zasady działania przerzutnika Schmitta, jak i całego układu.
Dlatego nie korzystałem ze wzoru na częstotliwość bo go po prostu nie pamiętam.
Więc korzystam z tego co znam i pamiętam.
Zresztą zaglądnij sobie do swojego PDF'a
Gdzie masz wzór na próg przełączania Up = Rs/Rf * Vcc
Co dla twojego schematy
2.5V = R2/R1* 4.5V
I teraz podstawiając za R1 = 10K obliczamy R2 = 2.5V/4.5V * R1 = 5.55556K
I teraz cud :
R1/R2 = 10K/5.6K = 1.785 bardzo blisko 1.8 co ?
Ale nic, to tylko matma.
W praktyce i tak pewnie trzeba będzie zmniejszyć R2, może do 5.1k albo nawet do 4.7K. By uzyskać te pożądane 2.5V.
A co do obliczeń:
1. skoro założyłeś taki duży prąd WO. Będziesz koniecznie musiał sprawdzić czy opamp wydali prądowo przy zasilaniu z 15V
2. Żaden tani opamp nie da ci ±15V, w praktyce ze 3V mniej.
Ale to też można sprawdzić katalogu.
3. Masz błąd w obliczeniach dla R4.
Wartość ta będzie głownie ograniczona szybkością zmian napięcia na wyjściu wzmacniacza.Grigori pisze:Jeszcze mam jedno pytanko odnoście tego generatora.Chciałbym jeszcze teoretycznie wyznaczyć czas narastania i opadania sygnału prostokątnego dla mojego układu,tylko niezbyt wiem jak sie do tego zabrać,aby wyprowadzić te zależności.
Wiec zobacz sobie do katalogu parametr slew rate. Dokładnie nie da się tego ustalić z braku danych na temat pojemności pasożytniczych jak i montażowych.
I dokładną wartość trzeba po prostu zmierzyć w działającym układzie.