Automatyczne zapisywanie tabulatur - jak?

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
hell_X
-

Automatyczne zapisywanie tabulatur - jak?

Post autor: hell_X » 03 maja 2011, 17:05

Witam!

Nie mam kompletnie pojęcia jak to się robi, ale ponoć można korzystając z odpowiedniego oprogramowania podłączyć gitarę do komputera i automatycznie zapisywać do nut/tabulatur to co się na niej zagra.

Jaki sprzęt trzeba mieć (jakieś sterowniki MIDI sprzętowe/programowe) i jakie programy posiadają takie funkcje?

Totalnie nie mam o tym pojęcia a temat ciekawy :D

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 03 maja 2011, 21:02

hell_X pisze:Jaki sprzęt trzeba mieć (jakieś sterowniki MIDI sprzętowe/programowe) i jakie programy posiadają takie funkcje?
Jeśli chodzi o tabulatury to sprawa nie jest tak prosta. Trzeba nie tylko informacji kiedy akord, albo jedna struna została szarpnięta w czasie, ale także informacja jaki palec i na jakim progu został umieszczony. Jeszcze większe trudności spowodowałyby flażolety. Łoj. Napracowałby się ten DSP, napracował...
Gitara MIDI większość tych informacji by dostarczyła. Zatem prosta przystawka do zwykłej gitary raczej opada.

Ale... Jest jedna rzecz. AXON AX-50. Może tym się zainteresuj.

hell_X
-

Post autor: hell_X » 04 maja 2011, 9:36

A co to jest DSP? :P

No i ogólnie temat ciekawy ale jak zobaczyłem ceny to podziękowałem. Myślałem, że może da się to jakoś prościej zrobić :D

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 04 maja 2011, 17:41

Zatem prosta przystawka do zwykłej gitary raczej opada.
Jednak takie przystawki do gitar są. :shock: Pewnie też cena nie jest rewelacyjna, ale jakoś to działa.
http://www.youtube.com/watch?v=bWaNlcXuGmI
Jednak możliwości polifonii to to raczej nie ma.
hell_X pisze:A co to jest DSP?
Taki specjalizowany procesor sygnałowy. Mógłby w czasie rzeczywistym robić obliczenia i analizować poszczególne harmoniczne, by wydobyć przynajmniej podstawowe informacje co i jak zostało zagrane. Zwłaszcza akordy lub inne wielodźwięki.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 04 maja 2011, 18:45

W EP był kilka lat temu projekt gitary midi.

Elektronika nie jest jakoś specjalnie skomplikowana, najwięcej pracy będzie z estetycznym wykonaniem.
Do tej gitary trzeba mieć syntezator (np. komputer lub keyboard z wejściem midi), sama z siebie nie wyda dźwięku.

[ Dodano: 2011-05-04, 19:48 ]
Pierwsza część: kwiecień 4/2004, części jest więcej.

ODPOWIEDZ