Uruchomienie lampy kineskopowej 16LK1B

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Zablokowany
cooleyorz
-

Uruchomienie lampy kineskopowej 16LK1B

Post autor: cooleyorz » 02 maja 2011, 11:12

Witam.

Mam lampę kineskopową 16ЛК1Б, trafo ТВС70П1 i powielacz z radzieckiego telewizorka turystycznego "elektronika WL100". Chciałbym na jej bazie zrobić prościutkie urządzenie do podglądania przebiegów z generatora oraz audio (oscyloskopem bym tego NIE nazywał :lol: ). Zdaje sobie sprawę, że w tej lampie kąt odchylania wiązki elektronów jest duży więc przebiegi audio to chyba najwyższa częstotliwość jaką zdołam uchwycić.

Nie wiem jednak jak ją sterować. Hm.. może źle się wyraziłem, a więc znalazłem tu podstawowe parametry pracy lampy (rosyjskiego mnie nie uczono więc jak coś źle zrozumiałem to mnie poprawcie): http://www.radioman-portal.ru/sprav/kin ... age=16lk1b
Napięcie żarzenia - 1,35V
Prąd żarzenia - 280mA
Napięcie trzeciej anody (wyjście na bańce) - 9kV
Napięcie pierwszej anody - 300V
Napięcie drugiej anody - 0-400V
Napięcie siatki -25±15V

Budowałem już generatory WN więc i tu bym sobie pewnie poradził by uzyskać 9kV, ale chciałbym wykorzystać trafo które współpracowało już z tą lampą - ТВС70П1. Sęk w tym, że po prostu nie wiem jak je podpiąć, nikt mnie nie uczył a z eksperymentami przy WN trzeba uważać.
Trafo to ma 9 wyprowadzeń. 6 pinów zapewne do uzwojenia, które jest jedno (przejście jest między wszystkimi pinami) natomiast dwa języczki najprawdopodobniej są połączone z rdzeniem, widać to na wycinku schematu telewizorka w załączniku. Nie wydaje mi się sensownym wyjściem rekonstrukcja całego układu telewizora - potrzeba mi tylko najpotrzebniejszych układów jak żarzenie, zasilanie pierwszej anody, regulowane napięcie siatki i drugiej anody oraz zasilanie katody. Z zasilaniem 3 anody sobie poradzę bo wyprowadzenie WN trafa jest połączone z powielaczem.
Po prostu proszę o to byście mi powiedzieli gdzie co i jak połączyć oraz jak sterować to trafo.

Mam nadzieję, że ktoś zechce te wypociny przeczytać i mnie nie wyśmieje :grin:

EDIT:

Na jakimś rosyjskim forum znalazłem co nieco na temat wyprowadzeń ТВС70П1:

1 - отрицательный импульс ОХ СР (обратный по фазе импульсу на остальных выводах относительно вывода питания 3), использующийся для систем ключевой АРУ (хотя он там необязателен - проверено!) и для выпрямителя отрицательного напряжения, нужного для регулировки яркости через модулятор кинескопа (в более поздних моделях ТВ схема была упрощена и этого напряжения больше нет).
2 - напряжение накала кинескопа 1,36В (после последовательного резистора 2,2 Ом) относительно вывода питания 3.
3 - питание около 10-11 В (в зависимости от конкретной схемы ТВ).
4 - коллектор транзистора СР и в некоторых схемах сюда же подключены демпферный диод и ОС.
5 - выпрямитель напряжения ускорения и фокусировки.
6 - демпферный диод СР, но в принципе может использоваться и для транзистора СР и для ОС при более высоком напряжении питания (размах напряжения на этом выводе немного больше, чем на выводе 4).
7 - умножитель высокого напряжения для анода кинескопа.

Z tego co zrozumiałem to na na piny:
1- podajemy impuls ujemny (po co i czy to konieczne?)
2- przez rezystor 2,2Ω podpinamy żarzenie
3- zasilanie 10-11V ?
4- kolektor tranzystora? (co i jak?)
5-
6-
7-wyjście WN (to wiedziałem :mrgreen: )

Pomożecie :) ?
Załączniki
schem.jpg

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 02 maja 2011, 21:27

Musisz przynajmniej odtworzyć większość układu odchylania poziomego. Samo sterowanie tranzystora końcowego można zrobić z jakiegoś NE 555 czy czegoś podobnego.
Jednak nie narysuję Ci tego wszystkiego.

cooleyorz
-

Post autor: cooleyorz » 03 maja 2011, 13:31

Hm... takie rozwiązanie mało mi się podoba. Chyba będę musiał zasilić tą lampę po swojemu. Mam już plan, nie znam się jednak dobrze na kineskopach więc w razie czego poratujcie :grin:
W załączniku daję schemat zasilacza dla dwóch anod oraz siatki. (napięcie Drugiej anody i siatki można regulować w zakresie wg noty katalogowej).
W tym moim bohomazie napięcie sieci jest podnoszone przez transformator o przełożeniu 1:2 np z przejściówek 110V/220V. Diody prostują to napięcie a kondensatory wygładzają przez co uzyskujemy +460V i -460V. Dalej to nic innego jak dzielniki rezystorowe. Prąd płynący przez dzielniki jest znikomy, uzyskujemy tylko określony potencjał na każdym z wyjść (z tego co wiem to siatka ma za zadanie jedynie odbijanie elektronów a dwie anody ich skupianie, nie występuje więc w nich przepływ znaczących prądów)
Myślicie, że to ma szansę zadziałać?

Reszta obwodów była by sterowana z zasilacza 12V, tj. prosty generator WN oraz po obniżeniu napięcia obwód żarzenia. Katoda jeśli się nie mylę powinna być podłączona do masy?

Czekam na brutalne opinie :smile:
Załączniki
zasanod.PNG

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 03 maja 2011, 22:41

Na pierwszy rzut oka- strasznie duże wartości potencjometrów. Dla siatki pierwszej powinno być co najwyżej 470k, dla drugiej 2,2, może 4,7 M.
Jeśli impulsy gaszące powrót szłyby na siatkę, to katoda może być na masie.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 04 maja 2011, 1:47

Tylko trafa 110/220 mogą nie wytrzymać zasiania 230V:/ Potrzebujesz kilku napięć więc nie lepiej samemu nawinąć odpowiednie trafo? Lub powielacz napięcia ?

cooleyorz
-

Post autor: cooleyorz » 04 maja 2011, 14:33

Pomysł ze zrobieniem transformatora niekoniecznie głupi... A jaka musiałaby być wydajność prądowa uzwojeń zasilających anody i siatkę? Sądzę, że prostownik i potencjometr do regulacji napięcia nie pobierałby więcej jak kilka miliamperów.
No i uzwojenie pierwotne można by zrobić jako jedno, z odczepami.

Marian B
Użytkownik

Post autor: Marian B » 04 maja 2011, 23:37

Moim zdaniem, nie da się praktycznie nic zrobić bez odtworzenia układów odchylania, szczególnie poziomego. Trzeba pamiętać, że kineskop posiada jeszcze cewki odchylające (odchylania pozimego i odchylania pionowego), a cewki poziomego odchylania ściśle wspołpracują z transformatorem wysokiego napięcia, i bez ich podłączenia i prawidłowego wykorzystania na ściśle określonej częstotliwości (15625 Hz), wykorzystanie transformatora będzie nie efektywne, i może skutkować jego złą pracą. Trzeba też odtworzyć chociaż najprymitywniejsze układy synchronizacji, i układ odchylania pionowego. Praktycznie trzeba odtworzyć cały telewizor, oprócz toru radiowego aby mieć jaką kolwiek z niego korzyść. Prościej chyba będzie zakupić za małe pieniądze jakiś stary monitor czarnobiały i wtedy eksperymentować.

Zablokowany