Przerzutnik

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Przerzutnik

Post autor: Dawid2379 » 27 kwie 2011, 17:56

Obiło mi się o uszy ze można przerobić przerzutnik JK na przerzutnik D czy jest to możliwe i kwestia czy można tak to przerobić aby uzyskać przerzutnik D wyzwalany zboczem ujemnym?

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 27 kwie 2011, 20:37

Mozna. Aby zrobic przerzutnik D musisz dodac inwerter miedzy wejscia J i K: http://www.electronicdesignworks.com/di ... p_flop.htm

Aby zmienic zbocze wyzwalajace wystarczy dodac inwerter szeregowo do wejscia D.

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 27 kwie 2011, 21:08

Dzięki:) Mam jeszcze jeden problem zmontowałem układzik: przerzutnik J-K (4027), wejścia JK do plusa, wejście S set ma zmieniać stany Q, Q" na przeciwne (raz, bo R reset ustawia jak wcześniej), stan wysoki na S jest uzyskany z innego ukl. CMOS, wejście CLK zastawiłem raz w powietrzu raz podł. do plusa, w ogóle różni kombinowałem z połączeniami wejść. Zamontowałem dwie diody aby kontrolować stany na wyjściach i okazuje się ze czasem świeca się dwie czasem migają jedna po drugiej, albo szybko drga jedna potem druga mimo tego że nie ma zmian na wejściach. Czy nie jest to sprawka pasożytniczych drgań?? Całość zasilam 5V z USB, zmontowane na płytce stykowej, Musze zabezpieczyć jakoś wejścia niewykorzystane? Co jeszcze mogę zrobić aby przerzutnik działał zgodnie z tabela prawd?

ODPOWIEDZ