Transformatory impulsowe
Transformatory impulsowe
Witajcie! W elektronice dopiero raczkuję i wiem bardzo mało. Ostatnio na allegro kupiłem około 30 transformatorów impulsowych. Jednak nie wiem jak takie tranformatory się wykorzystuje. Mają one nie 4 nóżki jak normalny sieciowy transformator, ale np. 10, 12, jedne są wysokie, drugie niskie i szerokie. Powiedzmy że mam transformator, który patrząc od dołu wygląda tak:
*6______*7
*_______*
________*
* _______*
________*
*1_______*12
Czyli są dwa rzędy wyprowadzeń: lewy i prawy, _ oznacza spację, * oznacza że tutaj jest nóżka, numery zostały przepisane z karkasa. Ten transformator jest niski, ma około 1cm wysokości, i 3cm szerokości, 3cm długości. Oznaczenie Lenze 362 686/6. Jest on podobny do tego: http://okerda.en.alibaba.com/product/28 ... ormer.html
Generalnie chciałbym otrzymać od Was wskazówki jak się z takimi transformatorami obchodzić, gdzie podawać napięcie wejściowe, gdzie wyjściowe, no i jakiej przekładni mogę się spodziewać. Szukanie w google "lenze 362*" nie daje żadnych istotnych informacji.
Pozdrawiam.
*6______*7
*_______*
________*
* _______*
________*
*1_______*12
Czyli są dwa rzędy wyprowadzeń: lewy i prawy, _ oznacza spację, * oznacza że tutaj jest nóżka, numery zostały przepisane z karkasa. Ten transformator jest niski, ma około 1cm wysokości, i 3cm szerokości, 3cm długości. Oznaczenie Lenze 362 686/6. Jest on podobny do tego: http://okerda.en.alibaba.com/product/28 ... ormer.html
Generalnie chciałbym otrzymać od Was wskazówki jak się z takimi transformatorami obchodzić, gdzie podawać napięcie wejściowe, gdzie wyjściowe, no i jakiej przekładni mogę się spodziewać. Szukanie w google "lenze 362*" nie daje żadnych istotnych informacji.
Pozdrawiam.
-
keruseykaryu
Chciałbym któryś z tych transformatorów wykorzystać do przetwornicy impulsowej, żeby wytworzyć napięcie około 400V.
To znaczy że nie będę mógł wykorzystać żadnego transformatora? Nie wierzę.w zasilaczach impulsowych transformator wylicza się pod konkretny zasilacz (napięcia, prądy, układ sterownika)
-
keruseykaryu
Wykorzystasz, ale czeka cię rozebranie transformatora i przewinięcie. W zasilaczach impulsowych jest sporo kwestii związanych z transformatorami, dlatego zawsze się go tworzy "pod klucz".To znaczy że nie będę mógł wykorzystać żadnego transformatora? Nie wierzę.
Przykład. Niby prosta sprawa. Mam trafo do sterownika TNY268, który ma dostarczyć 12V/1A. Trafo zostało obliczone i wykonane. Zasilacz działa. Ale trafo ma podwójne uzwojenie wtórne łączone równolegle. Czemu nie połączyć w szereg i "przekabacić" sprzężenie zwrotne by uzyskać 24V/0,4A. Układ zrobiony, ale pomimo wszystko napięcie nie przekracza 17V, a wydajność prądowa spadła na "łeb". W normalnej sieciówce bez dwóch zdań. Tu. Liczysz na nowo i przewijasz...
Z transformatorami impulsowymi jest "trochę" inaczej niż ze zwykłymi. Po pierwsze znajdują zastosowanie dopiero w układach elektronicznych zasilaczy impulsowych, w których pracują w połączeniu m.in. z elementem kluczującym podawany na transformator przebieg.
Jeśli chodzi o ich budowę i wygląd zewnętrzny - fakt - posiadają wiele wyprowadzeń ale wiele z nich ma po kilka uzwojeń wtórnych (+ uzwojenia pomocnicze do przekazywania nieodebranej energii). Takie transformatory raczej zawsze przeznaczone są pod montaż na płytce, dlatego różnią się budową i kształtem od konwencjonalnych transformatorów. W przypadku pewnych transformatorów niektóre nóżki mogą być po prostu do niczego nie podłączone (NC). Ich zmniejszone w porównaniu do sieciowych wymiary wynikają z tego, że pracują przy o wiele większych częstotliwościach niż sieciowe 50Hz.
Mam pytanie - po co kupowałeś 30sztuk transformatorów impulsowych, jeśli nawet średnio wiesz czym one są?
Jeśli chodzi o ich budowę i wygląd zewnętrzny - fakt - posiadają wiele wyprowadzeń ale wiele z nich ma po kilka uzwojeń wtórnych (+ uzwojenia pomocnicze do przekazywania nieodebranej energii). Takie transformatory raczej zawsze przeznaczone są pod montaż na płytce, dlatego różnią się budową i kształtem od konwencjonalnych transformatorów. W przypadku pewnych transformatorów niektóre nóżki mogą być po prostu do niczego nie podłączone (NC). Ich zmniejszone w porównaniu do sieciowych wymiary wynikają z tego, że pracują przy o wiele większych częstotliwościach niż sieciowe 50Hz.
Mam pytanie - po co kupowałeś 30sztuk transformatorów impulsowych, jeśli nawet średnio wiesz czym one są?
No cóż, kosztowały w sumie 10 zł, więc wydawało mi się, że w przyszłości mogę mieć z nich pożytek. No i planowałem nauczyć się o nich czegoś podczas eksperymentów.
Drugie pytanie moje: jak rozebrać taki transformator? Te rdzenie wydają się tworzyć jedność, mimo że widać, że składają się jakby z dwóch części. Nie wiem jak je rozmontować w celu przewinięcia.
Drugie pytanie moje: jak rozebrać taki transformator? Te rdzenie wydają się tworzyć jedność, mimo że widać, że składają się jakby z dwóch części. Nie wiem jak je rozmontować w celu przewinięcia.
-
keruseykaryu
jeśli po 10pln to faktycznie nie najgorszy interes
Pamiętaj przy przewijaniu, że bardzo ważnym parametrem jest indukcyjność transformatora impulsowego, która jest ściśle powiązana z układem w jakim pracuje.
Marginesy bezpieczeństwa z jakimi uzwojenia są nawinięte, kolejność uzwojeń na karkasie oraz właściwa szczelina powietrzna (przy ponownym składaniu rdzenia) to kolejne ważne aspekty konstrukcji takich traf.
Może dużo nie pomogę - ale ile wiem tyle mówię
Marginesy bezpieczeństwa z jakimi uzwojenia są nawinięte, kolejność uzwojeń na karkasie oraz właściwa szczelina powietrzna (przy ponownym składaniu rdzenia) to kolejne ważne aspekty konstrukcji takich traf.
Może dużo nie pomogę - ale ile wiem tyle mówię
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Może to ten kurs?
http://www.elektronikapraktyczna.pl/?se ... 200604_103
http://www.elektronikapraktyczna.pl/?se ... 200604_103
Cały ten kors jest dostępny tu
http://www.feryster.pl/polski/produkcja.php?lang=pl
http://www.feryster.pl/polski/produkcja.php?lang=pl