Najbardziej nietypowa funkcja w telefonie komórkowym

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Najbardziej nietypowa funkcja w telefonie komórkowym

Post autor: Luminofor » 16 kwie 2011, 11:59

Witam. Potrzebuję znaleźć najbardziej nietypową funkcję w telefonie komórkowym (chodzi bardziej o hardware niż software, np. latarka z funkcją nadania alfabetem Morse'a). Jak macie jakieś ciekawe propozycje, to podzielcie się. :) I koniecznie z nietypową funkcją podajcie model w którym ona występuje.
I nie chodzi o żadne aplikacje na komórki, tylko o sprzętową funkcję wbudowaną przez producenta (np. otwieracz do butelek).

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 16 kwie 2011, 16:14

Hm.. wymienić najgłupsze funkcje w telefonach było by łatwo i to w sporych ilościach, ale nietypowe i Hardwerowe to już trudniej.
Tzn. tak Nokia C5, połączenie ekranu dotykowego z klasycznym telefonem z klawiaturą, to dla mnie niedorzeczne i nietypowe rozwiązanie (pomijam tu telefony z klawiaturą Qwerty jak Sony Xperia X10, to nieco inna bajka). Ale akurat tym modelem Nokia mnie zastrzeliła.
Znaczy się z durnych rzeczy to jest dla mnie np. inteligentna blokada w moim Samsungu Avila, która jest tak inteligentna że potrafi tak zablokować telefon, że nie da się go odpalić czasem, bez wyjęcia baterii czy podpięcia ładowarki (mimo że bateria jest naładowana).
Ogólnie mój pierwszy i ostatni telefon z pod szyldu Samsunga. No more Szajsung. Wracam do produktów Sony i Noki.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 17 kwie 2011, 22:13

Sony CMD-J70 (mimo 9 lat nadal działa dobrze działa):

W opcjach wiadomości SMS można wybrać klasę pamięci, czyli jak zostanie zapisana wiadomość u odbiorcy.
Dostępne opcje: na karcie SIM, w pamięci telefonu, ekran (bezpośrednio na ekran, tak jak np. raporty o koszcie połączenia).
Bardzo fajna opcja.

Zegar RTC jest wbudowany w akumulator.
Po wsadzeniu podróbki pyta o ustawienie daty.
Po ponownym wsadzeniu oryginalnego akumulatora, telefon przypomina sobie właściwą datę.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 18 kwie 2011, 15:21

Wiem, miało nie być o software, ale od samego początku jak mam ten telefon a mowa o Nokia 5530 (dotykowiec) mam w nim funkcję Shazam. Funkcja która rozpoznaje muzykę. Dajmy na to słyszę w radiu coś co mi się podoba a nie wiem co to jest. Włączam ową aplikację i po kilku chwilach wiem co za utwór mi się podoba.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 21 kwie 2011, 9:20

Jakaś nokia miała kompas i poziomnice, modelu nie pamiętam....

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 27 kwie 2011, 20:46

A może warto wspomnieć o odbiornikach TV wbudowanych w nietypowe podróbki telefonów z Chin? :wink: Ta funkcja wciąż jest nietypowa w porównaniu z oryginalnymi modelami.

ODPOWIEDZ