Prosty wzmacniacz na tranzystorze

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Prosty wzmacniacz na tranzystorze

Post autor: Strzeminator » 15 kwie 2011, 20:42

Witam, od kilku dni próbuję zrobić prosty wzmacniacz w celach edukacyjnych.

Zaprojektowałem taki schemat:

Schemat

Czy ma on prawo działać dobrze? Jeśli nie to jaki schemat byłby lepszy na dwóch tranzystorach? Dało by się do takiego wzmacniacza na wyjście dać jakiś mocniejszy tranzystor typu E13007-2?

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 15 kwie 2011, 21:18

Ten wzmacniacz to dwa wtórniki emiterowe połączone szeregowo. Wzmocnienie napięciowe takiego układu jest równe 1.

Niestety nie bedzie on dzialal tak jak zakladasz, czyli krotko mowiac wzmacniacz z niego żaden.

W EdW od jakiegos czasu Redaktor Piotr Górecki prowadzi interesujacy cykl artykulow o wzmacniaczach. Radze zebys tam zajrzal, szczegolnie do pierwszych czesci. Znajdziesz tam odpowiedz dlaczego Twoj uklad nie bedzie dzialal.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 15 kwie 2011, 21:34

Nie mam dostępu do edw. W takim razie może ktoś z forumowiczów zaproponowałby lepszy układ od tego, który ja zrobiłem. Byłbym bardzo wdzięczny. Nie zamierzam póki co robić wzmacniacza na układach typu TDA, bo chciałbym po prostu zobaczyć i "poczuć" wzmacniacz na tranzystorach żeby lepiej poznać ich działanie.

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 15 kwie 2011, 22:35

W takim razie musisz być świadomy, że wzmacniacze tranzystorowe to naprawdę trudne zagadnienie wymagające sporej wiedzy i doświadczenia.
Mało który elektronik zaprojektował i zbudował wzmacniacz mocy na tranzystorach od początku do końca samodzielnie.
Doświadczenia, z tego co piszesz wynika, że nie posiadasz, więc pozostaje ci dluga droga do zbudowania pierwszego wlasnego wzmacniacza.

Awatar użytkownika
Strzeminator
-

Post autor: Strzeminator » 16 kwie 2011, 7:12

Dziękuję za konkretną odpowiedź, takiej właśnie oczekiwałem. Teraz już wiem co mnie czeka. Pozostaje mi więc budowa prostych przerzutników. Może jednak skleję coś na tym TDA i to mi da coś do myślenia. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ