Witam wszystkich, mam pytanie, jak się nazywa poniższy układ i w jaki sposób działa? Wiem tylko tyle ze diody pojemnościowe tworzą z cewka układ rezonansowy, proszę kogoś kto się zna o wytłumaczenie mi jak działa ten układ.
http://obrazki.elektroda.pl/2965637300_1302368631.jpg
Jak się nazywa ten układ
-
Janekgt540
- -
-
keruseykaryu
-
Janekgt540
- -
Czyli ten filtr ma za zadanie usunąć szumy lub zakłócenia o zbliżonej częstotliwości do częstotliwości Fr, dzięki już trochę mądrzejszy jestem. A co może spowodować zmiana napięcia Uvar? Jakie zadanie może spełniać ten rezystor na wejściu?
[ Dodano: 2011-04-09, 21:44 ]
Nasunęła mi się myśl ze zwiększenie napięcia Uvar spowoduje zwiększenie pojemności diod pojemnościowych które pracują w stanie zaporowym. Diody te maja zadanie przestrajać ten obwód rezonansowy wiec wzrost ich pojemności spowoduje zwiększenie częstotliwości która będzie przepuszczana na wyj. no i pytanie jaki będzie wzór na Fr? i do czego służy ten rezystor na wejściu?
[ Dodano: 2011-04-09, 21:44 ]
Nasunęła mi się myśl ze zwiększenie napięcia Uvar spowoduje zwiększenie pojemności diod pojemnościowych które pracują w stanie zaporowym. Diody te maja zadanie przestrajać ten obwód rezonansowy wiec wzrost ich pojemności spowoduje zwiększenie częstotliwości która będzie przepuszczana na wyj. no i pytanie jaki będzie wzór na Fr? i do czego służy ten rezystor na wejściu?
Rezystor na wejściu zwiększa impedancję wejściową. Jest to ważne gdy źródło sygnału ma dużą rezystancję wyjściową.
Układ z cewką i diodami można traktować jak zwykły obwód rezonansowy i takie wzory obowiązują w układzie. Jedynie zależność napięcia sterującego od pasma może mieć specjalną charakterystykę zależną od rodzaju diody.
Układ z cewką i diodami można traktować jak zwykły obwód rezonansowy i takie wzory obowiązują w układzie. Jedynie zależność napięcia sterującego od pasma może mieć specjalną charakterystykę zależną od rodzaju diody.
-
000andrzej
- Użytkownik
-
Janekgt540
- -