U mnie, tj. w Tychach, z sklepami nie jest źle. Jest nowyelektronik, solo (części rtv), Solve głównie części związane z alarmami i telefonią, dawno w nim nie byłem. Ceny, nowy elektronik drogi, kupuję tylko w małych ilościach, jak potrzebuję coś na już. Najczęściej kupuję w TME ;P przez neta, bo przez firmę, nie płacę dzięki temu za przesyłkę z własnej kieszeni, a i czasem większą drobnicę mi podarują (w firmie nie TME). Rezystory kupuje najczęściej po 100szt taniej wychodzi, tak samo elka itp minimum po 10-25szt. Powyżej 100szt czasem są bardzo dobre rabaty na częściach. Sam mam w swoich zapasach już baaaardzo dużo części, na bieżąco uzupełniam szereg E96 i E192 rezystorów 1% i SMD, jak również podstawowe szeregi kondensatorów SMD i do montażu przewlekanego. Bardzo dużo części mam też z odzysku.
Sklepy są jeszcze z 3-4 w Katowicach, ale korzystam najczęściej tylko z nicomp, bo mają tanio AVRy, a i z dworca mam blisko.
Ogólnie, patrząc na przełomie wieków (bo tak mogę powiedzieć chyba)

:) zajmując się elektroniką od początku lat 90, widzę tendencję spadkową jeżeli chodzi o zaopatrzenie sklepów w najbliższej okolicy. Dziwniejsze części kupuje na allegro, precyzyjne rezystory, boczniki 0.5% itp.
Trafa głównie z rozbiórki...
A tak na marginesie, to ostatnio bardzo mało siedzę przy elektronice, więc chwilowo powiększam tylko stan magazynowy. Niektórych części mam więcej niż niejeden sklep

.