Logo Siemens - programowanie
Logo Siemens - programowanie
Witam, mam prośbę. Potrzebuję schemat wyjścia 0-10V - tzn. są dwa przyciski (góra i dół). Jak naciskamy i trzymamy przycisk GÓRA, to napięcie na wyjściu analogowym rośnie aż będzie 10V. Jak trzymamy przycisk DÓŁ, to napięcie spada do zera (oczywiście jeżeli trzymamy przycisk wystarczająco długo). W załączniku mam same przyciski ale naprawdę nie wiem jak zrobić to napięcie. Czy mogę liczyć na pomoc?
- Załączniki
-
- Plynna regulacja 0-10.rar
- (8.34 KiB) Pobrany 618 razy
A co w tym jest skomplikowanego licznik 2 kierunkowy (UP/Down) wystarczy połączyć z wyjściem analogowym (modułem).
Same przyciski to też banał wystarczy czasówka i impulsator.
Choć muszę przyznać że w Simensie musieli proste oczywiście przekomplikować (Niemcy, kto by inny tak se życie komplikował), bo nie można licznika połączyć bezpośrednio w wyjściem analogowym.
Same przyciski to też banał wystarczy czasówka i impulsator.
Choć muszę przyznać że w Simensie musieli proste oczywiście przekomplikować (Niemcy, kto by inny tak se życie komplikował), bo nie można licznika połączyć bezpośrednio w wyjściem analogowym.
Oj podstawy się kłaniają.
Ja to zrobiłem tak, trzeba dodać 2 bloczki, bramkę AND która kluczuje przycisk GÓRA w zależności od stanu licznika, zezwalając lub nie na zliczanie w górę.
A w właściwościach licznika ustawić wartość OFF Thershold na 1023 (jednak 1023 nie 1024)
No i trzeba odpowiednio ustawić sobie właściwości bloczka B006 aby pamiętał co trzeba.
Oczywiście znowu tu sobie wszystkiego nie można łączyć dowolnie w Logo.
No i nie wiem czy bloczek AQ1 jest już wyjściem analogowym, czy trzeba go skojarzyć z takowym ?
Ja to zrobiłem tak, trzeba dodać 2 bloczki, bramkę AND która kluczuje przycisk GÓRA w zależności od stanu licznika, zezwalając lub nie na zliczanie w górę.
A w właściwościach licznika ustawić wartość OFF Thershold na 1023 (jednak 1023 nie 1024)
No i trzeba odpowiednio ustawić sobie właściwości bloczka B006 aby pamiętał co trzeba.
Oczywiście znowu tu sobie wszystkiego nie można łączyć dowolnie w Logo.
No i nie wiem czy bloczek AQ1 jest już wyjściem analogowym, czy trzeba go skojarzyć z takowym ?