KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 07 lis 2010, 17:34

Nie wpisuj nazwy sieci. Normalnie utwórz pin i go nazwij AGND, a inny nazwij DGND. Potem na schemacie sobie dwie masy zrobisz i podłączysz jak przystało.

Zresztą znalazłem chipcon.lib i są rozdzielone masy. :sad:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG

mafik
-

Post autor: mafik » 07 lis 2010, 20:12

W moim elemencie schematowym też są rozdzielone, ale po utworzeniu netlisty i wczytaniu jej w PCBnew tworzy się obudowa tylko z pinami GND. Ten błąd o nieistniejącej sieci pojawia się przy edycji obudowy w "Module editor".

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 07 lis 2010, 21:20

Ale masz na schemacie rozdzielone sieci GND? Bo jak masz wszystko podpięte pod jeden i ten sam symbol masy to KiCAD je przecież połączy i nada etykietę GND.

mafik
-

Post autor: mafik » 07 lis 2010, 21:52

Nareszcie mi się udało:) Głupi błąd, mianowicie: wszystkie 3 masy miałem po prostu zwarte na schemacie. Stworzyłem nowy element - taką jakby zworkę o 3 pinach, do tego "obudowę" i teraz już jest wszystko ok:)
Dziękuję i pozdrawiam.

spięcie
-

kidcad

Post autor: spięcie » 09 lis 2010, 22:13

Witam czy istnieje możliwość stworzenia płytki PCB bez rysowania schematu połączeń pomiędzy elementami?

Już sobie poradziłem trzeba było wyłączyć opcje DRC :grin:

arturromarr
-

Post autor: arturromarr » 11 mar 2011, 21:55

Czy istnieje możliwość zrobienia pocynowanego napisu w tym programie (litery musiałby się znajdować zarówno na warstwie ścieżek jak i ochronnej)?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 12 mar 2011, 8:23

arturromarr pisze:Czy istnieje możliwość zrobienia pocynowanego napisu w tym programie (litery musiałby się znajdować zarówno na warstwie ścieżek jak i ochronnej)?
Tak. Samemu musisz się określić, co chcesz mieć odkryte by cynowanie przejechało po tym.

arturromarr
-

Post autor: arturromarr » 13 mar 2011, 0:19

Ale jak, wystarczy wykonać napis w warstwie ścieżek i ochronnej?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 13 mar 2011, 9:07

Jeden nałożony na drugi.

arturromarr
-

Post autor: arturromarr » 13 mar 2011, 17:33

Dzięki :)
A czy można obrócić całą płytkę tak by ścieżki i elementy od spodu znalazły się na górze?. Chodzi mi o to że mam elementy smd po obu stronach płytki i łatwiej byłoby pracować na obróconej płytce kiedy rysuje coś i ustawiam po spodniej stronie (nawet same oznaczenia są trudniej czytelne na odbitych elementach).

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 13 mar 2011, 19:41

Niestety nie ma takiej funkcji w tym programie. W innych tego rodzaju programach zresztą też chyba nie ma takiej funkcji. Co najwyżej można wyłączyć wyświetlanie górnej warstwy, aby nie przesłaniała widoku dolnej. Taki obrót płytki jest jak na razie możliwy tylko przy podglądzie 3D edytora Pcbnew.

arturromarr
-

Post autor: arturromarr » 13 mar 2011, 20:38

szkoda , nie uważacie że to byłoby wygodne?
Skoro program jest rozwijany to , może można gdzie poddawać pomysły autorom?

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 14 mar 2011, 9:10

KrzysiekK pisze:W innych tego rodzaju programach zresztą też chyba nie ma takiej funkcji.
W Altium Designer jest taka opcja "Flip Board". Niestety Altium Designer to droga zabawka...
KrzysiekK pisze:Co najwyżej można wyłączyć wyświetlanie górnej warstwy, aby nie przesłaniała widoku dolnej.
I tu przydała by się jeszcze jedna opcja, którą co prawda KiCAD ma, ale nie można jej wyłączyć. Chodzi o coś w stylu "Transparent layers". Często bywa tak, że mamy obsadzone dwie strony i do tego wylane już strefy. W takim przypadku obraz płytki jest mało czytelny. Gdyby można było wyłączyć przenikanie warstw to dolne warstwy nie przeszkadzałyby tak bardzo.

[ Dodano: 2011-03-14, 09:16 ]
Skoro program jest rozwijany to , może można gdzie poddawać pomysły autorom?
Jest lista dyskusyjna na Lauchpad, ale możesz otrzymać trzy wersje odpowiedzi, że:
- nie interesują ich zachcianki amatorów (Dick Hollenbeck dał to ostatnio do zrozumienia w jakiejś dyskusji),
- możesz to zrobić samemu przecież kod jest otwarty,
- ok. przetoczy się dyskusja, ale realizacja może być znacznie opóźniona.
Oczywiście to tylko moje zdanie na ten temat, choć śledzę tą listę już rok.

arturromarr
-

Post autor: arturromarr » 14 mar 2011, 11:14

Cóż, czyli autorzy nie są zbyt wsłuchani w opinie użytkowników.
Szkoda bo napewno mieli by oni wiele ciekawych pomysłów i program często może małym nakładem pracy wiele by zyskał.
Jestem programistą, ale nie czuję się na siłach rozwijać obcy projekt.
W dyskusji nie wezmę udziału bo słabo z ang.
Może pozbieramy jakieś pomysły i ktoś kto dobrze zna język zaproponuje je autorom, co Wy na to? Może jednak coś się spodoba i wprowadzą do kolejnych wersji.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 14 mar 2011, 14:29

arturromarr pisze:Cóż, czyli autorzy nie są zbyt wsłuchani w opinie użytkowników.
Bynajmniej jeden z iluśtam, który miał "jaja" by się przyznać...
arturromarr pisze:Może pozbieramy jakieś pomysły i ktoś kto dobrze zna język zaproponuje je autorom, co Wy na to? Może jednak coś się spodoba i wprowadzą do kolejnych wersji.
Próbować, próbować i jeszcze raz próbować.

ODPOWIEDZ