Wyłącznik komputerowy

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
Raziel
-

Wyłącznik komputerowy

Post autor: Raziel » 11 mar 2011, 18:43

Witam

Temat postu może być niejasny, dlatego już tłumaczę czego poszukuję.

Od niedawna zamieniłem modem ADSL zasilany z portu USB, na modem zasilany z własnego zasilacza (inny model modemu, potrzebny po zwiększeniu prędkości sieci u dostawcy).

Plusem pierwszego modemu było to, że wyłączał się wraz z komputerem i razem z nim włączał. Pamiętanie o wyłączaniu zasilania nowego modemu każdorazowo po zakończeniu pracy z komputerem jest trochę męczące, zdarza mi się zapomnieć i choć nie pożera on jakichś niewiarygodnych ilości energii to jednak bez sensu jest tę energię marnotrawić, a jej cena wciąż rośnie.

Czy ktoś spotkał się ze schematem urządzenia, które po włączeniu komputera załączy zasilanie modemu i na odwrót - przy wyłączaniu komputera odłączy też zasilacz modemu? Może jakiś prosty układ wykonawczy w postaci przekaźnika i działający na USB, i z tego portu jednocześnie zasilany? Tak by było najlepiej, bo bez sensu jest stosować zasilacz do układu odłączającego zasilanie modemu :wink: . Pewnie da się to zrealizować w jakiś bardzo prosty sposób, ale będę wdzięczny za wskazanie na jakiś gotowy kit (AVT czy jakiejkolwiek innej firmy), ewentualnie jakieś sprawdzone i działające rozwiązanie własnej roboty.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 11 mar 2011, 19:05

Listwa ACAR ECO się do tego nadaje świetnie, wyłączy ci nie tylko modem, ale także monitor, drukarkę i głośniki, jak je podepniesz pod nią. A dodatkowo masz zabezpieczenia przepięciowe, przeciążeniowe.
http://www.skleplinksys.pl/product-pol- ... CO-0N.html
Cena może się wydawać wysoka, ale zbudowanie dobrej listwy (z taką ilością gniazd i zabezpieczniami) w własnym zakresie, wiele tańsze by nie było.

Raziel
-

Post autor: Raziel » 11 mar 2011, 19:13

O! Nawet nie wiedziałem, że takie bajeranckie listwy są :shock: . Naprawdę jestem zdziwiony, z opisu wygląda na świetne urządzenie. Na pewno wezmę to rozwiązanie pod uwagę, ale chętnie poczekam na jeszcze jakieś pomysły (no i może trochę tańsze :wink: ).

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 11 mar 2011, 19:14

Raziel pisze:chętnie poczekam na jeszcze jakieś pomysły (no i może trochę tańsze ).
Przekaźnik 5V zasilany z portu USB. Oczywiście na płycie zworka USB_PWR zdjęta, o ile taka jest.

Raziel
-

Post autor: Raziel » 11 mar 2011, 19:26

keruseykaryu pisze: Przekaźnik 5V zasilany z portu USB. Oczywiście na płycie zworka USB_PWR zdjęta, o ile taka jest.
To już trochę lepiej cenowo się prezentuje :smile: .

Wystarczy klasycznie przekaźnik + dioda do wyprowadzeń z uzwojeniem cewki? (i chyba rezystor szeregowo z przekaźnikiem, tak? Sorry, zaniedbałem trochę elektronikę :???: )

Wydajność portu USB, jeśli dobrze pamiętam, jest spora - 500mA, czyli taki zwykły przekaźniczek spokojnie da radę uciągnąć.

Co do istnienia zworki - nie wiem, ale sprawdzę czy mam coś takiego na płycie głównej.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 11 mar 2011, 19:55

O! Nawet nie wiedziałem, że takie bajeranckie listwy są . Naprawdę jestem zdziwiony, z opisu wygląda na świetne urządzenie.
Akurat mam tą listwę, ale opisem się zbytnio nie sugeruj bo o ile do komputera ta listwa jest Tip-top i mogę ja polecić, to do sprzętu RTV (telewizor) jak sugerują w opisie nie nadaje się kompletnie (testowałem), ze względu na konstrukcję urządzeń RTV (będą ci gubiły ustawienia, czas itp.).

Raziel
-

Post autor: Raziel » 12 mar 2011, 8:10

Znalazłem coś takiego na forum elektroda.pl LINK . To jest to o czym myślałem i o czym też wspomniałeś. Genialnie proste i absurdalnie tanie :smile: . Coś takiego sobie zrobię.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 26 kwie 2011, 9:22

Ja mam coś tego typu MASTER- SLAVE , ale nie przy komputerze tylko przy TV , do master mam podłączony TV , a cała reszta pod slave [ DVD, tuner, odtwarzacz, kino ] wyłączając TV cała reszta sama się wyłącza, a TV w "SB" pobiera 0,3W co mi w zupełności odpowiada .

Obrazek
obrazek poglądowy

ODPOWIEDZ