Jak przenieść Windows 7 na inny dysk ?

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Jak przenieść Windows 7 na inny dysk ?

Post autor: matrix » 07 mar 2011, 22:53

Słuchajcie, mam pytanko. Ostatnio postawiłem sobie nowy system (win7) i zaczeło mi wysypywać blue screen'a z komunikatem kernel data inpage error.
W necie wyczytałem że prawdopodobnie sypie się dysk twardy więc tu moje pytanie:
jak istniejący system przenieść na inny dysk bez utraty zainstalowanych programów itp ?

Aktualnie sprawdzam dysk na obecność bad sektorów.

Z XP poradził bym sobie programem Drive Image XML, ale to wymagało by zainstalowania na jakiejś partycji czy też dysku systemu i zainstalowaniu owego programu a z niego bezpośrednio przywrócenie obrazu systemu. A jak to zrobić z Win 7?

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 07 mar 2011, 23:09

win7 mozna przeniesc np za pomoca gparted, chociaz duzo przy tym kombinacji

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 07 mar 2011, 23:24

No ja potrzebuję czegoś prostego. Żeby na przykład zrobić obraz i przywrócić ten obraz na drugim dysku i po jabłkach.

Skanowanie w poszukiwaniu bad sektorów nie przyniosło rezultatu, co oznacza że dysk jest raczej sprawny.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 08 mar 2011, 3:22

Wydaje mi sie, ze kazde narzedzie do klonowania dyskow bedzie OK. Ja polecam Norton Ghost.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 08 mar 2011, 9:36

1) Co do dysku sprawdź go programem CrystalDiskInfo. Będziesz miał 100% pewność że to jego wina.
2) Co do przeniesienia systemu na inny dysk, polecam gparted, łatwy szybki i bezproblemowy.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 08 mar 2011, 18:09

Już po jabłkach. Nie zdążyłem. Na bank sypnięty był dysk Western Digital 160G. W końcu tak mi zamuliło że już nie mogłem nic zrobić. Nawet nie odpalało z płyty instalacyjnej. Żal mi tego dysku bo miałem tam na jednej partycji bardzo potrzebne mi rzeczy. Jak to odzyskać?

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 08 mar 2011, 18:28

Uruchom komputer z płyty Live CD z Linuksem i zobacz czy potrzebne dane są dostępne. Jeśli tak można je skopiować pod Linuksem np. na pendriva. To optymistyczna opcja.
Jeśli dane nie są dostępne zobacz tutaj bo ich odzyskanie może być trudniejsze, a nawet niemożliwe. W sumie to bym zaczął od odwiedzenia powyższego linku, żeby nie dobić dysku i utracić możliwość odzyskania danych. To pesymistyczna wersja.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 10 mar 2011, 2:11

A widać dysk w biosie?
Jeśli tak, to przełóż do innego PC i uruchom. Najlepiej wcześniej użyć programu MHDD a nie żadnych wynalazków.
W tym programie zrobić remap dysku - bez utraty danych.
Jeśli dysk się instaluje a nie widać partycji, to tylko DMDE - żadnych innych wynalazków ;)

A co do klonowania dysków, to można użyć np. r-drive image, prosty i niezawodny. Ja nim co 2 tyg. klonuje cały swój dysk roboczy na inny zapasowy o tej samej pojemności.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 11 mar 2011, 11:57

Też mogę polecić ghosta najlepiej 15 nie powinna mieć problemu z obsłużeniem najnowszej wersji ntfsa, po więcej szczegółów zapraszam na prv.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 17 mar 2011, 15:17

Nie wiem czy widać dysk w biosie, bo nie mogę nic odpalić jak podepnę ów dysk. A macie jakiś pomysł jak teraz odzyskać dane z tego dysku?

ODPOWIEDZ