[System audio - multiroom] Budowa własnego wzmacniacza audio

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
Zablokowany
Adix3
-

[System audio - multiroom] Budowa własnego wzmacniacza audio

Post autor: Adix3 » 03 mar 2011, 23:08

Witam.

Obecnie w nowym domu zakładam instalacje inteligentnego budynku. Chcę również zrobić system multiroom - czyli system audio dla kilku pomieszczeń. Ten system audio ma obejmować od 4 do 6 pomieszczeń. Już tłumacze dokładniej - w każdym z 4-6 pomieszczeń będzie znajdował się głośnik i system multiroom ma mi pozwolić na słuchanie muzyki w tych pomieszczeniach z taką możliwością że w kązdym pomieszczeniu może lecieć inna muzyka z innego źródła. Ale nie założyłem tego tematu po to aby się rozpisywać na temat jego działania. A więc do rzeczy...

Poszukuję jakieś schematy, projekty wzmacniacza audio 4-6 kanałowego (od 4 do 6 niezależnych kanałów audio). Odnośnie mocy to nie wiem z 20-40W na głośnik? nie wiem nie znam się na mocy w audio. To że napisałem 4-6 kanały to nie znaczy że musi to być wzmacniacz na jakimś scalaku z 6 kanałami audio. Akceptuję też takie rozwiązanie w którym jeden scalak (1 wzmacniacz) przypada na jeden kanał. Czyli taki wzmacniacz oparty na np 4 scalakach.

Co więcej takie rozwiązanie z osobnym scalakiem na każdy z kanałów byłoby lepsze bo chcę mięć również możliwość regulacji głośności niezależnie każdego z kanału, więc ciężko będzie to zrobić na jednym scalaku. A regulacja dla każdego kanału z osobna musi być!

Co do budowy to może to być oparte na jakichś układach TDA, czy coś w tym stylu.

Chodzi tylko o to aby była regulacja głośności dla każdego kanału i w miarę miało dobrą jakość dźwięku. Już wole zrobić sobie taki wzmacniacz niż kupować firmowy za przynajmniej 1000 zł, bo od takich cen widziałem wzmacniacze wielokanałowe.

Proszę o jakieś schematy, linki do stron ze schematami itp.

Piszę ten temat ponieważ wierzę że będziecie mi w stanie pomóc. A tak jak pisałem to nie znam się za bardzo na wzmacniaczach (który układ jest lepszy, jakie ma parametry, itp) więc zdaję się na waszą wiedzę ;)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 04 mar 2011, 9:09

Co do wzmacniacza proponuję zastosować LM3875 lub trochę mocniejszego brata LM3886. Dobry jakościowo wzmacniacz mocy i to takiej mocy jakiej potrzebujesz.
Co do regulacji głośności proponuję wykorzystać PGA2310, trzy sztuki wystarczą, trzeba będzie je połączyć kaskadowo i do tego jakiś mikrokontroler. Nie napisałeś tylko jak zamierzasz tym sterować?

Adix3
-

Post autor: Adix3 » 04 mar 2011, 15:00

Co do sposobu sterownia wzmacniacza to wykorzystam uC zamontowany w tym wzmacniaczu (na jednej płytce razem z resztą wzmacniacza). Będzie on służył do regulacji głośności każdego z kanałów, wyciszania oraz inne takie tam kontrolne czynności. Cały wzmacniacz dzięki temu będzie dołączony do cyfrowej magistrali komunikacyjnej poprowadzonej w domu. Ale z tym nie będzie problemu.

Co do tych wzmacniaczy i cyfrowych potencjometrów z tego co widziałem układy te nie są za bardzo dostępne w Polsce, a jak już to strasznie drogo. Czy ktoś mógłby jeszcze polecić inne układy które bez problemu kupie w kraju oraz w przystępnej cenie?

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 04 mar 2011, 18:21

LM3875 jest dostępny w Polsce, http://blackelectronics.com.pl/product_ ... ts_id=1505.
Chciałeś jakość, podałem ci te elementy, sam na nich zbudowałem swój zestaw. Warte były swoich pieniędzy. Co do PGA2310, możesz też poszukać 2311, są w nich pewne różnice, ale te scalaki zapewniają ci jakość, a na ebay są.
A co do sterowania, to miałem na myśli że w każdym pomieszczeniu da się tym sterować.
A jaki mikrokonroler wykorzystasz i w jakim języku napiszesz dla niego program?

Adix3
-

Post autor: Adix3 » 04 mar 2011, 23:09

No ok. A co kolega by polecił jako drugorzędne układy?? Bo to ma być tylko takie dodatkowe nagłośnienie pomieszczeń więc nie musi to być z serii Hi-Fi i może dawać mniej watt myślę że koło 25 Watt by wystarczyło. Widzę że kolega siedzi w akustyce więc co by kolega doradził aby zastosować, że tak powiem w drugiej kolejności??

Aha i jeszcze jedno. Potrzebuję też jakiś układ który by umożliwiał przełączanie sygnałów audio. Czyli chodzi że mam dajmy na to 3 źródła dźwięku (jakiś odtwarzacz, itd, itp) sygnały z tych źródeł doprowadzone są do tego układu i ja mogę wtedy wybierać (przełączać) pomiędzy tymi 3 sygnałami, tak że wybieram jeden z nich i on podawany jest na wzmacniacz. Czy mógłby kolega też doradzić w tej kwestii??

A jeśli chodzi o uC jaki zastosuję we wzmacniaczu to raczej będzie to ATmega 8, a język oczywiście C (nie dawno przesiadłem się z BASCOMA ;p ).

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 05 mar 2011, 16:42

Ok. Tania alternatywa, równie dobra to np. TDA2030, TDA2050, TDA2052.
Co do potencjometrów to jeszcze poszukam aby były w miarę tanie i dostępne w Polsce, przy zachowaniu przyzwoitych parametrów.
Jeśli chodzi o układ wejściowy dla sygnałów audio, inaczej mówiąc selektor wejść, proponuję prosty układ na przekaźnikach. Osobiście robiłem takie selektory w oparciu o przekaźniki telekomunikacyjne firmy OMRON.
Ewentualnie można wykorzystać jakiś multiplekser np. CD4051.

Adix3
-

Post autor: Adix3 » 05 mar 2011, 19:09

Jako wzmacniacz wybrałem TDA2050. Po przeszukaniu internetu znalazłem ciekawy układzik TDA7439. Posiada on 2 kanały, selektor, regulacje głośności i basów i inne pierdółki. Czy ten układ jest w miarę dobry?? Ma przystępną cenę widziałem go w sklepie internetowym za ok 18zł. Ale czy się nada?

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 05 mar 2011, 19:27

Ten TDA7439 ma cztery wejścia stereofoniczne, regulację niskich , średnich i wysokich.
Jak dla twoich zastosowań jest dobry.

Adix3
-

Post autor: Adix3 » 06 mar 2011, 15:17

Ok to ja mam jeszcze jedno pytanie. Jakie kable najlepiej zastosować do połączenia wzmacniacza z głośnikami, aby nie było dużych strat na jakości?? Jakieś zwykłe czy ekranowane? Co do odległości to do każdego z głośników od wzmacniacza będzie ok 10m.

I jeszcze jedno. Chciałbym do jednego z wejść tego wzmacniacza (a dokładnie jedno z wejść układu TDA7439) podłączyć wyjście komputera za pomocą kabla też ok 10m. Czy wogóle to będzie dobry pomysł? Czy nie będzie zbyt dużych strat, zniekształceń sygnału? I jak coś to do tego celu jaki najlepiej kabel zastosować?

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 06 mar 2011, 16:35

Do głośników nie muszą być ekranowane. Muszą za to być o odpowiednim przekroju, czyli mówiąc kolokwialnie, nie mogą być zbyt cienkie. W sklepie elektronicznym lub ze sprzętem audio popytaj o przewody głośnikowe, będą wiedzieć, o co chodzi.

Co innego, jeśli chodzi o tor małosygnałowy. Tutaj 10m może być powodem zakłóceń. Musiałbyś albo skrócić dystans, albo dać przewód naprawdę dobrej jakości (rzecz jasna tutaj koniecznie dobrze ekranowany i dodatkowy na masę, by nie robić pętli; przez ekran nie powinien płynąć prąd, a już na pewno nie przy takiej długości; wtedy ekran łączysz z jednej tylko strony, a dodatkowy przewód na masę łączysz z obu stron).

Adix3
-

Post autor: Adix3 » 07 mar 2011, 18:40

Ok dziękuję serdecznie za odpowiedzi, które spełniły moje oczekiwania.

Temat można zamknąć.

Pozdrawiam.

Zablokowany