Generatorek

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Merki_1988
Użytkownik

Generatorek

Post autor: Merki_1988 » 28 lut 2011, 21:05

Przeglądając ostatnio forum natrafiłem na ciekawy generatorek, głównie ze względu na prostotę budowy. Postanowiłem go złożyć aby przekonać się, czy działa tak jak myślę. I zonk-wogóle nie działa ;(

Diody świecą cały czas (co ciekawe zarówno gdy minusowe nożki kondensatorów są dołączone do masy jak i wtedy gdy wiszą w powietrzu-dlaczego?)

Jedyne co widać to gdy zewrę te wszystkie nóżki kondensatorów do masy, to diodki ciut przygasną ale po chwili znowu świecą pełną parą.

Układ zmontowany w pająku, sprawdzony kilka razy czy nie ma zwarć, dobrze podłączony...Wydaje się być ok. Wprowadzono kilka poprawek do schematu.

Przede wszystkim zasilanie 12V ale z rezystorem szeregowym zmniejszającym prąd układu ok.20k. Tranzystory BC548, dwie diody zielone (nie takie same) i jedna czerwona-nie wiem czy ma to wpływ na działanie układu, ale chyba nie powinno.

Rezystory kolektorowe po 300 om. Cała reszta jak na schemacie.

Co może być przyczyną działania układu? Bo w teorii powinien chyba działać ze względu na brak idealności elementów (te same kondensatory zawsze się ciutkę różnią co spowoduje szybsze wysterowanie jednego z 3 tranzystorów)
Załączniki
sch283.gif
(3.06 KiB) Pobrany 2095 razy

Awatar użytkownika
Dawid2379
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dawid2379 » 28 lut 2011, 21:19

tez jestem jeszcze zielony ale jak dales SZEREGOWY rezystor i dopiero podlaczyles reszte to nic nie powinno dzialac jeszcze jak rezystor ma 20k bo prad calego obwodu bylby za maly aby zasilic nawet jedna diode.... narysuj i wrzuc jak to zrobiles, dokladniej, moze ktos kumaty pomoze:)

Merki_1988
Użytkownik

Post autor: Merki_1988 » 28 lut 2011, 22:33

Hmm za duży? No nie wiem, na oko go tak dałem, w sumie zasilałem układ o połowe większym napięciem a nie chciałem ryzykować z uszkodzonym tranzystorem i spalonymi diodkami...dla pewności jednak spróbuje go jutro ciut zmniejszyć (dla przypomnienia:diodki świecą cały czas wszystkie, tylko nie są zapalane po kolei tak jak ma działać układ).

Podaje schemat jaki jest w praktyce, zamiast tych tranzystorów co tam są zastosowane są BC548.
Załączniki
schemat.jpg

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 28 lut 2011, 22:39

20k w szereg z ukladem to za duzo, lepiej daj po 1k w szereg z diodkami i 10k w szereg z kondensatorkami, wtedy nie ma bata, nic nie spalisz

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 28 lut 2011, 22:52

Ten rezystor 20kΩ w ogóle nie jest potrzebny.

Awatar użytkownika
c4v2
Użytkownik

Post autor: c4v2 » 01 mar 2011, 3:44

Diody świecą cały czas (co ciekawe zarówno gdy minusowe nożki kondensatorów są dołączone do masy jak i wtedy gdy wiszą w powietrzu-dlaczego?)
Czy aby nie jest tak że tranzystory nie są w pełni otwarte (napięcia na bazach)?

ODPOWIEDZ