Przeglądając ostatnio forum natrafiłem na ciekawy generatorek, głównie ze względu na prostotę budowy. Postanowiłem go złożyć aby przekonać się, czy działa tak jak myślę. I zonk-wogóle nie działa ;(
Diody świecą cały czas (co ciekawe zarówno gdy minusowe nożki kondensatorów są dołączone do masy jak i wtedy gdy wiszą w powietrzu-dlaczego?)
Jedyne co widać to gdy zewrę te wszystkie nóżki kondensatorów do masy, to diodki ciut przygasną ale po chwili znowu świecą pełną parą.
Układ zmontowany w pająku, sprawdzony kilka razy czy nie ma zwarć, dobrze podłączony...Wydaje się być ok. Wprowadzono kilka poprawek do schematu.
Przede wszystkim zasilanie 12V ale z rezystorem szeregowym zmniejszającym prąd układu ok.20k. Tranzystory BC548, dwie diody zielone (nie takie same) i jedna czerwona-nie wiem czy ma to wpływ na działanie układu, ale chyba nie powinno.
Rezystory kolektorowe po 300 om. Cała reszta jak na schemacie.
Co może być przyczyną działania układu? Bo w teorii powinien chyba działać ze względu na brak idealności elementów (te same kondensatory zawsze się ciutkę różnią co spowoduje szybsze wysterowanie jednego z 3 tranzystorów)
Generatorek
-
Merki_1988
- Użytkownik
Generatorek
- Załączniki
-
- sch283.gif
- (3.06 KiB) Pobrany 2095 razy
-
Merki_1988
- Użytkownik
Hmm za duży? No nie wiem, na oko go tak dałem, w sumie zasilałem układ o połowe większym napięciem a nie chciałem ryzykować z uszkodzonym tranzystorem i spalonymi diodkami...dla pewności jednak spróbuje go jutro ciut zmniejszyć (dla przypomnienia:diodki świecą cały czas wszystkie, tylko nie są zapalane po kolei tak jak ma działać układ).
Podaje schemat jaki jest w praktyce, zamiast tych tranzystorów co tam są zastosowane są BC548.
Podaje schemat jaki jest w praktyce, zamiast tych tranzystorów co tam są zastosowane są BC548.