Komputer pokładowy spalania - sygnał spalania
Komputer pokładowy spalania - sygnał spalania
Witam. Chciałbym wykonać komputer spalania dla samochodu. Ze sterownika ECU otrzymuje sygnał spalania chwilowego o napięciu od ok 0,25V do 1,60V. Oryginalny board computer (z bogatszych wersji wyposażenia) przekształca ten sygnał na spalanie chwilowe. Wartość spalania chwilowego można opisać funkcją liniową: spalanie_chwilowe = sygnał_spalania*zmienna_korekcyjna. Gdzie: Sygnał_spalania to napięcie napięcie w V, a zmienna_korekcyjna tą wartość dziesiętna około "38" (aby dokładnie kalibrować spalanie trzeba będzie to wartość edytować). Np spalanie_chwilowe = 0,8*38 --> Spalanie_chwilowe = 30,.. l/100km. Proszę doświadczonych kolegów o podpowiedzenie jak mógłbym wykonać taki układ przekształcający sygnał spalania na spalanie chwilowe przy wykorzystaniu powyższej funkcji liniowej. Z góry dziękuje za pomoc.
AtTiny2313 nie ma sprzętowego przetwornika AD, choć pomiar napięcia można wykonać w sposób programowy to nie będzie on dokładny i dość "karkołomny". Natomiast pomysł realizacji urządzenia na mikrokontrolerze ze sprzętowym AD jest jak najbardziej poprawny i prosty w realizacji. W zależności od rezystancji wyjściowej źródła "sygnału spalania" konieczne może być zastosowanie wtórnika na wejściu AD.
W celu zwiększenia rozdzielczości wyniku warto "przesunąć" sygnał spalania o wartość -0.25 (tak by przy minimalnym spalaniu na wejściu AD mikrokontrolera napięcie było zbliżone do masy). Dochodzi jeszcze kwestia prezentacji wyniku jak i kwestia wprowadzania wartości korekcyjnej.
W celu zwiększenia rozdzielczości wyniku warto "przesunąć" sygnał spalania o wartość -0.25 (tak by przy minimalnym spalaniu na wejściu AD mikrokontrolera napięcie było zbliżone do masy). Dochodzi jeszcze kwestia prezentacji wyniku jak i kwestia wprowadzania wartości korekcyjnej.
Bardzo dziękuję za pomoc. Wasze rady są bardzo cenne więc postanowiłem zaprojektować i wykonać układ. Dziękuję za naświetlenie problemu, w razie wątpliwości i pytań na pewno uzupełnię temat.
PS. Co do sposobu wyświetlania to chciałbym użyć negatywowy wyświetlacz alfanumeryczny, a wartość korekcyjna była by realizowana na podstawie np 6 zworek i ich ustawień.
EDIT: Chciałbym użyć sprzętowego AD na ATmega8. Mam pytanie czy napięcie na wew. przetworniku wynosi 2.56V? Bo z tego co wiem to ma rozdzielczość 10 bitów czyli rozdzielczość napięciowa (na 2.56V) wynosi 0,0025V?? Warto się bawić na tym układzie?
PS. Co do sposobu wyświetlania to chciałbym użyć negatywowy wyświetlacz alfanumeryczny, a wartość korekcyjna była by realizowana na podstawie np 6 zworek i ich ustawień.
EDIT: Chciałbym użyć sprzętowego AD na ATmega8. Mam pytanie czy napięcie na wew. przetworniku wynosi 2.56V? Bo z tego co wiem to ma rozdzielczość 10 bitów czyli rozdzielczość napięciowa (na 2.56V) wynosi 0,0025V?? Warto się bawić na tym układzie?
Mega8 ma możliwość wyboru następujących źródeł napięcia odniesienia:
Jako serce układu monitorującego spalanie paliwa mikroprocesor Mega8 powinien się doskonale sprawdzić.
- 1. napięcie zewnętrzne dołączone do końcówki AREF;
2. napięcie zasilania z końcówki AVCC (uwaga na wewnętrzne zwarcie);
3. wewnętrzne 2.56V.
Jako serce układu monitorującego spalanie paliwa mikroprocesor Mega8 powinien się doskonale sprawdzić.
Zdaje sobie sprawę z tego, że mam 2 możliwości obliczenia spalania chwilowego. Chciałbym jednak to wyliczyć tak jak było w oryginale, za pomocą sygnału spalania prosto z ECU. Jest to prosta funkcja f(x). Na pewno będę musiał umieścić w kodzie możliwość kalibracji (zworki lub programowo).
[ Dodano: 2011-03-10, 20:48 ]
Dziękuję wszystkim za pomoc. Już wykonałem cały układ. Testowałem na pająku i wszystko działa. Przed finalnym złożenie, dołożę chyba jeszcze kilka bajerów tzn. prędkość, spalanie średnie, napięcie V w układzie, cyfrowe wskazanie ilości paliwa, sygnalizator niezamkniętych drzwi. Postaram się wykonać to przez 1 miesiąc.
[ Dodano: 2011-03-12, 11:40 ]
Tylko płytka i projekt zakończony. Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas.
[ Dodano: 2011-03-10, 20:48 ]
Dziękuję wszystkim za pomoc. Już wykonałem cały układ. Testowałem na pająku i wszystko działa. Przed finalnym złożenie, dołożę chyba jeszcze kilka bajerów tzn. prędkość, spalanie średnie, napięcie V w układzie, cyfrowe wskazanie ilości paliwa, sygnalizator niezamkniętych drzwi. Postaram się wykonać to przez 1 miesiąc.
[ Dodano: 2011-03-12, 11:40 ]
Tylko płytka i projekt zakończony. Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas.