wyciszanie PC

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 24 lut 2011, 20:00

Znaczy ja jeszcze walczę z ciepłotą/hałasem w ten sposób że zaniżam napięcia zasilania CPU/GPU, ale to zabawa dla bardziej zaawansowanych. bo trzeba gmerać w BIOS, albo programach overclokowskich, które w tym wypadku służą do odwrotnej operacji czyli antyovercloku.

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 24 lut 2011, 22:07

A czy wymiana radiatora mostka północnego(zdaje mi się, że to ten, ale ja się za bardzo nie znam :/) jest jakoś skomplikowana? Bo to on się najmocniej grzeje, a za 20zł już można dobry sprzęcik kupić, te są w moim zasięgu cenowym:
[Nr.1]
[Nr.2]
[Nr.3]
[Nr.4]
[Nr.5]
[Nr.6]
Wybrać aktywny czy pasywny?
Mieszczą się w przedziale 20zł i raczej na pewno więcej ciepła oddają niż ten co teraz mam ;P
Jeszcze jedno pytanko, mam zamiar rozstawić tak wentylatorki:
120x120 z przodu 63 m3/h 1600rpm (myślę, nad zmniejszeniem do 900-100 wtedy ok. 40-45m3/h (Arctic Cooling F12)
Z tyłu 92x92 (mam tylko 1 takie miejsce) 59.5 m3/h przy 2000rpm, myślę, że nie ma co kombinować ze zmniejszaniem, (Arctic Cooling Arctic F9 Pro)
Na elektrodzie coś czytałem i doradzali, aby obudowę szczelnie zakleić (boczne i tylne otwory, tam gdzie nie ma wentylatorów) czy to ma jakiś sens?
Po wymienieniu zasilacza (na mało używany Q420) troszeczkę ciszej, napięcia stabilniejsze niż na mustangu i wydaje mi się, że temperatury nieznacznie spadły, (1-2*c) tylko zostały do poprawy Temp2 i Temp3, no i wyciszenie karty graficznej, i można spokojnie grać, czy relaksować się, przy dużo cichszym PC, za cenę, hmm nie przekraczającej 100zł: zasilacz 20zł, te 2 wentylatorki 40, radiator na mostek 20, mustanga sprzedam za 15zł = 65zł i nie wiem co będzie z kartą graficzną jutro wykręcę wentylatorek i idę popytać czy mają takie w sprzedaży, gdy ze wszystkim się uporam, napiszę tutaj cały kosztorys, co dokładnie zrobiłem, jakieś fotki i temperatury przed i po ;)

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 25 lut 2011, 9:54

Na elektrodzie coś czytałem i doradzali, aby obudowę szczelnie zakleić (boczne i tylne otwory, tam gdzie nie ma wentylatorów) czy to ma jakiś sens?
po części ma sens , bo powietrze nie ucieka bokiem tylko wentylatorki je tłoczą/wyciągają. Jeśli chciał byś znacząco schłodzić chłodzony radiator to powinien on zasysać zimniejsze powietrze, czyli z zewnątrz - a nie takie jak panuje w obudowie. Wszystko sprowadza się do przemyślanej konstrukcji obudowy opartej na kanałach. Ciężki orzech do zgryzienia bo wynik takich działań może być chybiony , przy nie umiejętnym wykonaniu.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 lut 2011, 18:26

Znaczy się tak. Dobrej w 100% obudowy jak i biurka pod komputer (też ważna rzecz jeżeli chodzi o chłodzenie) nikt nie produkuje. Co nie znaczy że nie da się tego zrobić. Ogólnie obudowę by trzeba było zrobić samemu z płyt plexi, i elementów odzyskanych z starej obudowy PC (głównie chodzi o szyny do HDD i CDROM).
Wydawało by się że moja nowa obudowa jest idealna, a tak nie jest bo przewody od zasilacza okazują się za krótkie.
Co do mostka północnego nie radzę zmieniać radiatora, niewiele to da, można uszkodzić drogą płytę (źle zamontowany radiator może spowodować że chip nagrzewając się pęknie), najprościej przykręcić do niego mały wentylatorek taki co się da podpiąć pod płytę główną, aby BIOS, lub sterowniki pozwalały nim sterować. Zresztą ten mostek zawsze sie mocno grzeje, bo obsługuje najszybsze elementy płyty, no i prawie zawsze jest w bliskim otoczeniu karty graficznej która raczej nie polepsza mu chłodzenia.. Inna sprawa to blacha która jest pod płytą główną, jeżeli niema wytłoczonych żeber do wlotów powietrza pod płytę, to w okolicy mostka północnego można wywiercić otwory takie fi = 3mm tworzące kwadrat mniej więcej wielkości radiatora na nim, które poprawią chłodzenie od spodu układu.
PS.... jest pewien problem ze zdjęciami, bo jak Jpega skompresuję do 256KB (ograniczenie elportalu) to nic na nich nie zobaczycie

1. Używajmy kulturalnego języka.
2. Zdjęcia proponuję wrzucać na zewnętrzny hosting.
mathieiov
Ostatnio zmieniony 26 lut 2011, 13:44 przez kayron, łącznie zmieniany 3 razy.

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 25 lut 2011, 18:45

kayron pisze: Co do mostka północnego nie radzę zmieniać radiatora, niewiele to da, można uszkodzić drogą płytę, najprościej przykręcić do niego mały wentylatorek
Jest to ten radiatorek: http://www.macpod.strefa.pl/allegro/a/5/1.jpg
tylko inny napis, założenie wentylatorka nic nie da, bo jest zaraz pod kartą graficzną i przy okazji dmucha na niego, przy stresie (100% wykorzystania procka) wciągu 4minut temperatura z 58 wzrosła do 65, i dalej rosła.

Co do zdjęć wrzuć na http://imageshack.us/ korzystam z niego od czasów kiedy mam internet (prawie 4lata) tylko nie wiem jak długo zdjęcia trzymają na serverach.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 25 lut 2011, 18:52

Jeżeli producent dał taki mały radiatorek to znaczy że wystarcza. Natomiast ja bym faktycznie spróbował do niego przykręcić mały wentylator, ale na tulejkach dystansowych takich 2-3mm (można zrobić z wkładu z rzelopisa), ale tak aby nie dmuchał na radiator, a brał powietrze z niego. Ogólnie raczej nie zmniejszysz wiecej temp. niż 3-5°C, chyba ze w BIOS masz mozliwosć sterowania napieciem zasilania tego mostka, to można uszknąć kolejne 2-3°C.

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 25 lut 2011, 22:08

Po przestudiowaniu chyba całego google, zostaje tylko wymiana radiatora na grafice :/
Znalezienie nowego wentylatorka na to ''cudo'' zwłaszcza cichszego graniczy z cudem.
Może wam trochę opisze głośność "suszarki" , klikanie myszką za 30zł firmy tracer jest cichsze, telefon Nokia 5800 XM, przy 4 kreskach z 10 staje się tak samo głośny, więc nic innego jak nowe chłodzenie nie wchodzi w grę.
Decyzja padła na Arctic Cooling ACCELERO S1 Rev.2 i do tego ARCTIC COOLING ACCELERO TURBO MODULE (btw. czym różni się S1 od S2?
Dużo osób poleca ten radiator + jakieś wentylatorki.
Na alledrogo akurat ktoś wystawił używkę, może uda się tanio wylicytować :)
Jak myślicie jakie temp. będę uzyskiwał na tym co wyżej podałem?
Pisali, że nie więcej jak 50* w stresie.

Chyba, że znacie jakiś tańszy sposób?

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 26 lut 2011, 11:20

Cóż ponieważ i tak muszę przetestować kompa zanim obudowę zamknę definitywnie to takie 2 ciekawe obrazki.
Pierwszy temperatury na nowej otwartej obudowie dla GPU, drugi to temperatury po ok 30 minutach na starej też otwartej obudowie. Komentować chyba nie trzeba.
Co do hałasu to teraz głośniejszy jest transformator od lampi pod biurkiem (bo piszczy ?) niż komputer.
Ale jak mówiłem nowa dobra obudowa i zasilacz do niej to wydatek 580zł z kosztami dostawy w sklepie K, bo nie wiem czy nazwę mogę podać na forum?
PS. A tak na marginesie WIN XP potrafi wykryć zasilacz ? Bo po usunięciu karty WIFI, (już nie potrzebna), i wymianie zasilacza, wywalił komunikat o konieczności ponownej aktywacji systemu, bo nastąpiły poważne zmiany w konfiguracji kompa ? Zasadniczo to oprócz tego części zostały tylko włożone do nowej obudowy, więc niewiele mu się zmieniło.
Załączniki
Temp_stara_otw_win.JPG
Stara obudowa Modecom "PRO Station 2002", była modyfikowana w niewielkim stopniu (dodatkowy wentyl i wywiercone otwory w panelu przednim i bocznym) więc temp są i tak 2-4stopnie mniejsze niż na oryginale + zasilacz Chieftec 550W.
Temp_stara_otw_win.JPG (4.46 KiB) Przejrzano 10987 razy
Obudowa_now_otw.JPG
Nowa obudowa Antec + zasilacz OCZ 600W. Oryginalne wentylatory ustawione na MIN (obudowa ma 2 wentyle z 3 stopniową regulacją obrotów).
Obudowa_now_otw.JPG (7.61 KiB) Przejrzano 10987 razy

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 26 lut 2011, 12:08

Zrobiłem mały teścik, porządnie wygrzałem PC.
Program którym obciążałem GPU: Video Card Stability Test
CPU znanym ORTHOS'em
(nie wiem dlaczego pisze, że grafika to Geforce 9600 gso 512, ale siedzi 9600gt 1gb ddr3)
6minut i 30sekund, temperatury od ok. 5minut stały w miejscu:
SS:
1. pokazuje temp. przed testem
2. po teście 6min i 30s
3. 2min po teście

1: http://img21.imageshack.us/img21/1317/p ... zaniem.png
2: http://img16.imageshack.us/img16/3425/6 ... ewania.png
3: http://img15.imageshack.us/img15/4160/2 ... ewaniu.png

Oczywiście chodził już jak kombajn :/
Chłodzenie karty graficznej jednak chyba zostawiam, oryginalny wentylatorek podłącze na 5V, i nad radiator umocuje jakimś sposobem jeszcze jeden wentylator z czujnikiem temp. który przymocuję do radiatora jak najbliżej rdzenia, oczywiście po przez pastę termoprzewodzącą. Nie opłaca mi się kupować nowego radiatora, z tego względu, że za +/- rok będę składał całkiem nową jednostkę ;)

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 26 lut 2011, 13:47

kayron pisze:A tak na marginesie WIN XP potrafi wykryć zasilacz ?
Nie, ale prarafrazując:
kayron pisze:po usunięciu karty WIFI, (już nie potrzebna), (....) wywalił komunikat o konieczności ponownej aktywacji systemu
LAN z jej numerem MAC jakikolwiek by nie była jest głównym składnikiem bazy danych WPA i jest wysoce punktowana na liście składowej. Dlatego nie jest dziwne, że WPA zaraz przyczepiło się do tej zmiany, bo wyczerpał się limit punktów.

Ok. Lekturka: http://www.aumha.org/win5/a/wpa.php Gdzieś widziałem pełny opis działania WPA z metodą tworzenia sysid ale nie mogę teraz znaleźć tego.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 26 lut 2011, 15:30

A to jest dziwne. Choć sam nie mam Windowsa, jednak gdy u siostrzenicy zmieniłem kartę wifi oraz dodałem tuner telewizyjny, nic, poza tym, że chciało sterowniki, nie stało się, żadnej ponownej aktywacji.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 27 lut 2011, 19:48

Pewnie zależy to od wersji Windows, tzn. czy jest to wersja pudełkowa, kupiona z komputerem, czy pirat.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 27 lut 2011, 20:22

To był oryginalny OEM.

LrPrl
-

Post autor: LrPrl » 01 mar 2011, 13:42

Nie wiem czy wyjdzie coś z wyciszania, bo jednak chce sprzedać PC.
Może mi ktoś mniej więcej wycenić?
Zasilacz Q420 - 7miesięcy
i reszta coś ponad 2 lata:
Karta graficzna 9600 GT 1gb ddr2
Procesor AMD athlon 64 X2 dual core processor 5200+ 2,71 Ghz
Gigabyte GA-M52L-S3
2x2Gb ddr2

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 01 mar 2011, 14:07

Z kilka stów, ale nie widząc tego, ciężko powiedzieć.

ODPOWIEDZ