Problem z schematem
-
pawelzielony
- -
-
pawelzielony
- -
To kup są już od 16zł - 840 punktów Używanie jej jest bardzo proste
Tu może coś znajdziesz https://forum.elportal.pl/printview. ... cdb17b499c
W płytce idą tak styki a łączysz wszystko kabelkami ze skrętki internetowej
W płytce idą tak styki a łączysz wszystko kabelkami ze skrętki internetowej
-
pawelzielony
- -
-
Merki_1988
- Użytkownik
Ooo widzę, że kolega ma ten sam problem co i ja w tym topicu.
A jest to o tyle dziwne, że identyczny schemat prezentował w którymś numerze pewien kolekcjoner generatorków, który go zbudował (wnioskuję, że również działał bo by o nim nie pisał). Z teoretycznego punktu widzenia też to powinno działać wg mnie, nie jestem tylko pewny czy diodki zapalałyby się po kolei czy czasem nie jakoś chaotycznie (zależy który tranzystor pierwszy startuje)
A może by tak zmienić wartości pojemności? Nie mam już dziś czasu aby to sprawdzić...
A jest to o tyle dziwne, że identyczny schemat prezentował w którymś numerze pewien kolekcjoner generatorków, który go zbudował (wnioskuję, że również działał bo by o nim nie pisał). Z teoretycznego punktu widzenia też to powinno działać wg mnie, nie jestem tylko pewny czy diodki zapalałyby się po kolei czy czasem nie jakoś chaotycznie (zależy który tranzystor pierwszy startuje)
A może by tak zmienić wartości pojemności? Nie mam już dziś czasu aby to sprawdzić...
-
pawelzielony
- -
Z tego co się dowiedziałem nie koniecznie wszystkie 3 muszą być podłączone. WystarcząDawid 95 pisze:Nie podłączyłeś jednej nóżki we wszystkich potencjometrach. Możesz spróbować jes wyjąć wszystkie z płytki i zobaczyć wtedy.
2 żeby działało ...
Może i zmiana wartości by coś pomogła ale ja nie mam pojęcia jak to się oblicza poza tym ja wszystko podłanczałem na kabelkach a nie na płytce więc mam troche trudniej :/Merki_1988 pisze:Ooo widzę, że kolega ma ten sam problem co i ja w tym topicu.
A jest to o tyle dziwne, że identyczny schemat prezentował w którymś numerze pewien kolekcjoner generatorków, który go zbudował (wnioskuję, że również działał bo by o nim nie pisał). Z teoretycznego punktu widzenia też to powinno działać wg mnie, nie jestem tylko pewny czy diodki zapalałyby się po kolei czy czasem nie jakoś chaotycznie (zależy który tranzystor pierwszy startuje)![]()
DCV wyszło od lewej 10,8 drugi 0,75 trzeci 15,7 dziwne powinno być chyba podobnych wartości ale moge się mylić ...Dawid2379 pisze:Moze sprawdzcie te napiecie miedzy bramnka a kolektorem, jak pisal kolega w podobnym temacie podajcie wynik bedzie im zawsze latwiej pomóc, Pozdrawiam:)
-
Merki_1988
- Użytkownik
Wiec u mnie napięcia między bazą a kolektorem wynoszą: 0,14V ; 0,20 V ; 0,05V. Czyli wygląda na to, że się zgadza z praktyką tzn kondensatory naładowane aczkolwiek w niejednakowym tempie. Tylko czemu gdy pierwszy kond otwarł jeden tranzystor to nie zaczął ten tranzystor rozładowywać sąsiedniego kondensatora?
Merki, mnie zastanawia dlaczego diody świecą ponieważ przy napięciu poniżej 0.6V (miedzy kolektorem a baza) tranzystor jest zatkany przezeń nie powinien płynąc taki prąd aby zasilić diodę, chyba ze go spaliłeś, upewnij się czy to jest na pewno ten tranzystor o którym pisałeś, wpisz wszystko co jest napisane na obudowie w datasheet i sprawdź go dokładnie, może zamieniłeś końcówki, w przypadku Pawła to tranzystory powinny ulec zniszczeniu przy takim napięciu na B - E (jak dobrze pamiętam to napięcie przebicia to 6V), możne jeszcze spróbujcie trochę zmniejszyć wartość jednego z rezystorów przy kondensatorze aby łatwiej było go wysterować. Ale to tylko mi przychodzi do głowy, tez się tu uczę:)
-
pawelzielony
- -
Dawid2379 pisze:w przypadku Pawła to tranzystory powinny ulec zniszczeniu przy takim napięciu na B - E (jak dobrze pamiętam to napięcie przebicia to 6V), możne jeszcze spróbujcie trochę zmniejszyć wartość jednego z rezystorów przy kondensatorze aby łatwiej było go wysterować. Ale to tylko mi przychodzi do głowy, tez się tu uczę:)
Niekoniecznie:
BC547
Maksymalny prąd kolektora: 100mA
Maksymalne napięcie emiter-kolektor: 45V