Pytanie o materialy na strone www.

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
ODPOWIEDZ
delectro1
-

Pytanie o materialy na strone www.

Post autor: delectro1 » 22 lut 2011, 15:04

Witam wszystkich!
Jestem tu nowy i nie wiem czy nie zostane ukarany za to ze tutaj pisze :) ale moj 'problem' polega na tym ze poszukuje roznych dokumentacji zwiazanych z elektronika (zdjec, schematow, opisow), ktore moglbym LEGALNIE umiescic na swojej stronie www.
Z gory dziekuje za pomoc.

kaliska5
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kaliska5 » 22 lut 2011, 15:15

Jakich materiałów poszukujesz ?

delectro1
-

Post autor: delectro1 » 22 lut 2011, 15:33

Schematy ukladow, jakies wzmacniacze, migacze itp itd.. Zdjecia wykonanych projektow ze schematem, opisem. Tak zeby inni mogli z tego korzystac. Oczywiscie nie chodzi mi o pliki skopiowane bez czyjegos zezwolenia.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 22 lut 2011, 19:42

delectro1 pisze:Schematy ukladow, jakies wzmacniacze, migacze itp itd.. Zdjecia wykonanych projektow ze schematem, opisem. Tak zeby inni mogli z tego korzystac. Oczywiscie nie chodzi mi o pliki skopiowane bez czyjegos zezwolenia.
Po prostu jezeli znajdziesz cos co ciebie zainteresuje wtedy zwróć sie do autora z pytaniem wyjaśniając mu po co i gdzie chcesz użyć materiałow jego autorstwa i czy waraża na to zgodę a jesli tak to pod jakimi warunkami.

Dawid 95
-

Post autor: Dawid 95 » 22 lut 2011, 21:45

Witam !
Też mam chęć założyć taką stronę internetową . Treść: schematy itp.
Tylko mam pewne pytanie... Chodzi mi o to żeby nikt się nie przyczepił do mnie , ze bez pozwolenia autora " kradnę " jego dzieło . I tu pytanie . Jeśli znalazłbym coś odpowiedniego dla siebie np. schemat to w jaki sposób otrzymać od autora pozwolenie na opublikowanie jego schematu? Jakieś pisemko , glejt? Żeby mieć się czym bronić na wszelki wypadek.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 22 lut 2011, 21:55

Zazwyczaj na takiej stronie jest zakładka kontakt lub coś podobnego.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 23 lut 2011, 6:27

Dawid 95, przecież masz to napisane co robić w poście powyżej twojego, napisz do autora (maili nie trzeba kasować).

delectro1
-

Post autor: delectro1 » 23 lut 2011, 17:05

Jakby ktos byl tak dobry i udostepnil jakis swoj projekt to pisac na e-mail projekty at delectro.cba.pl oczywiscie zamiast 'at' ma byc @.

Awatar użytkownika
c4r0
Moderator
Kontakt:

Post autor: c4r0 » 23 lut 2011, 18:32

A po co chcecie kopiowac materialy z innych stron? Jak tak to ma wygladac, wstawcie sobie na strone linki do tych stron, z ktorych chcecie kopiowac...

Co do tej legalnosci, to zazwyczaj nikt sie nie bedzie czepial o ile takie kopiowanie ma jakis sens (nie jest samym kopiowaniem dla kopiowania - zeby zrobic sobie jakas stronke) i poda sie wyraznie zrodlo materialu. Mowie oczywiscie o stronach, gdzie zamieszczone sa za darmo legalne laterialy. Do tego zawsze warto napisac do autora i po prostu zapytac - taka zasada kultury ;)
delectro1 pisze:Jakby ktos byl tak dobry i udostepnil jakis swoj projekt to pisac na e-mail projekty at delectro.cba.pl oczywiscie zamiast 'at' ma byc @.
Czemu ktos mialby Ci ot tak udostepnic cokolwiek w takim celu? Jesli to jest jakis projekt z informatyki w gimnazjum (nic innego sensownego nie przychodzi mi do glowy) to chyba mozesz sie nie przejmowac kopiowaniem bo nie musisz tej strony nigdzie publikowac, a oceniana nie bedzie tresc tylko kod html, czy czego tam uzywasz.

delectro1
-

Post autor: delectro1 » 23 lut 2011, 18:57

Nie, nie jest to zadanie na informatyke z gimnazjum.

Awatar użytkownika
mr_x
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mr_x » 23 lut 2011, 19:46

Też uważam, że kopiowanie samo w sobie nie ma większego sensu. Chyba, że robisz coś swojego i zmodyfikowałeś to na bazie jakiegoś materiału z sieci, wtedy warto dać źródło i autora. Wiele osób sobie to zastrzega, w tym ja.

ODPOWIEDZ