Dziwne zjawisko
Dziwne zjawisko
Jak zaczynalem zabawe z ukladem scalonym CD4017 zauwazylem cos dziwnego, na plytce stykowej zmontowalem zwykłe płynace swiatełko, okazalo sie ze gdy moja dłon czy palec znajdzie sie blisko scalaka diody nagle szybciej swieca, jedna za druga, nie sygnalem podyktowanym przez układ scalony NE555... ostatnio zabralem sie za zmontowanie efektu knigt rider na płytce na 13 diodach do stopu w aucie(na plytce stykowej dzialal), przygotowalem projekt w eagle i wykonalem metoda termotransferu, okazalo sie ze nic nie dziala wiec zaczelem sprawdzac, wszystko bylo ok, sprawdzilem kazda sciezke i polaczenie i nic okazalo sie ze nie ma sygnalu z 555 wiec go wyciagnelem i sprawdzilem i okazal sie tez dobry jak przylozylem reke do plytki diody nagle migaly jak nalezy ale tam nie bylo NE555!, dalem 555 na plytke stykowa pociagnelem sygnal na pcb i dziala, wlutowalem znowu 555 i nie dziala a zapewniam ze wszystko jest polaczone idealnie...(scalaki sa dobre sprawdzalem drugi raz na pl. stykowej), diody dzialaja tyko jak przyloze reke do plytki. O co tu chodzi? dlaczego CD4017 tak reaguje na bliskosc dloni? Moze ulozenie wszystkich układow kolo siebie powoduje problem, jakies pola magnetyczne?
Wejścia układów CMOS mają wysoką impedancję wejściowa i jakąś pojemności pasożytniczą. A twoja dłoń działa jak antena, wiec bez trudu może zakłócić działanie czułych obwodów wejściowych.Dawid2379 pisze:. O co tu chodzi? dlaczego CD4017 tak reaguje na bliskosc dloni?
Rozwiązaniem tego problemu to stosować rezystory podciągające.
Bo tak jak już napisał c4v2 nie można zostawiać niepodłączonych wejść układów CMOS.
Dawid2379 pisze:dalem 555 na plytke stykowa pociagnelem sygnal na pcb i dziala, wlutowalem znowu 555 i nie dziala a zapewniam ze wszystko jest polaczone idealnie...(scalaki sa dobre sprawdzalem drugi raz na pl. stykowej), diody dzialaja tyko jak przyloze reke do plytki. O co tu chodzi
Coś musi być z płytką nie w porządku albo masz jakiś zimny lut.
Ciężko coś na odległość poradzić.
A najlepiej to zacznij od pokazania schematu.
Tu zastosowalem scalaka CD4081 zostały mi dwie bramki, wiec ich wejscia podłaczylem do plusa, zostawilem wiszace w powietrzu wyjscia CLOCK INHIBIT ze scalakow CD4017 oraz wyjscie Q0 z cd4017(3-ego), wszystkie scalaki polaczylem do zasilania, zastosowalem tez kondensator w obwodzie zasilania
[ Dodano: 2011-02-23, 14:05 ]
ACHA do lutowania korzystam z lutownicy transformatorowej, nie wydaje mi sie ze sa jakies zimne luty, sprawdzalem miernikiem polaczenia tych ktore wygladaly niepewnie
[ Dodano: 2011-02-23, 14:05 ]
ACHA do lutowania korzystam z lutownicy transformatorowej, nie wydaje mi sie ze sa jakies zimne luty, sprawdzalem miernikiem polaczenia tych ktore wygladaly niepewnie
- Załączniki
-
- 8_1178380869.gif
- (7.92 KiB) Pobrany 3385 razy
-
- bez tytułu.GIF
- (12.96 KiB) Pobrany 381 razy