Sterowanie w podczerwieni serwem i PWM

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Tom27
-

Sterowanie w podczerwieni serwem i PWM

Post autor: Tom27 » 21 lut 2011, 18:11

Witam
Mam pytanie. Potrzebuję zbudować sterowanie jednym serwem i jednym silnikiem (PWM). Nie może być kablem a na tor radiowy nie bardzo mam czas żeby nad tym posiedzieć i wymyśliłem sobie, że najprościej będzie w podczerwieni. Jak takie rzeczy się robi? Gdyby było proste sterowanie on/off w ruch poszedłby pilot podczerwienie RC5 i wszystko jasne, ale takich rzeczy jeszcze nie robiłem i szczerze to nawet nie wiem, jaka powinna być koncepcja, czego szukać. Proszę o podpowiedź jak takie coś się realizuje.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 21 lut 2011, 19:41

RC5 to nie jest zły pomysł. Po pierwsze musisz odebrać rozkaz z pilota, zdekodować go, zdecydować co chcesz z tym fantem zrobić i uruchomić albo PWM, albo serwo

Tom27
-

Post autor: Tom27 » 21 lut 2011, 21:44

Witaj matrix. Dziękuję za zainteresowanie, ale chyba nie do końca zrozumiałeś, o co pytam. Potrzebuję zrobić tor transmisji w podczerwieni. Coś na wzór radia lub „po kablu” .
Mam „nadajnik”, który zamienia sygnał z potencjometru na sygnał sterujący servem (modelarskim) a z drugiego potencjometru generuje sygnał PWM. Teraz to wszystko, czyli to PWM i servo potrzebuję przesłać na niewielką odległość. Tak jak napisałem wcześniej musiałbym dużo posiedzieć żeby wykorzystać moduły radiowe, więc pomyślałem o podczerwieni, że pewnie będzie prościej. Niestety nie mam pojęcia jak są takie rzeczy zbudowane. W przypadku RC-5 sprawa jest dość jasna komendy włącz – wyłącz można przypisać poszczególnym rozkazom, ale jak wysłać tą drogą sterowanie servem i PWM.

Awatar użytkownika
szimon
-
Kontakt:

Post autor: szimon » 21 lut 2011, 22:31

Kodem RC5 nie wyślesz płynnego sterowania PWM. Mógłbyś wykorzystać czujnik z serii TSOP i wysyłać konkretną wartość wypełnienia PWM w formie wyrazu 8-bitowego. Ale to by Ci dało mocno skomplikowany kod. TSOP przy odbieraniu sygnału powiedzmy 36kHz ustawia wyjście w stan niski, jeśli nie odbiera sygnału takiego, to daje stan wysoki. Możesz w ten sposób przesyłać jakąś liczbę, którą następnie mikrokontroler po stronie TSOPa wrzuciłby do rejestru sterującego szerokością generowanego PWM. A wartość wysyłana przez pierwszy mikrokontroler mogłaby być przeskalowanym w jakikolwiek sposób odczytem przetwornika A/C.

Tom27
-

Post autor: Tom27 » 22 lut 2011, 0:41

Ja nie chcę nic wysyłać RC5, bo z tego, co mi się wydaje to RC5 nie jest do tego odpowiedni. Szimon też miałem takie przemyślenia, ale nadal nie widzę „całości”, choć już mi trochę jaśniej. Może jeszcze ktoś coś doda.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 22 lut 2011, 2:33

generalnie w warstwie fizycznej RC5 to dioda -->-- scalony odbiornik z filtrem 36kHz.
1) Jeśli zrealizujesz kodowanie / dekodowanie zgodnie ze standardem masz do dyspozycji 16 bitów rozkazu na każde 16 bitów adresu. Spokojnie zrealizujesz PWM bez odbierania śmieci z pilota od telewizora (kolizja z innym urządzeniem przy transmisji jest nie do uniknięcia). Do tego potrzeba 2 mikrokonrolerów (obsługa RC5 jest na stronach Atmela w assemblerze). Innym wyjściem są przeznaczone do tego scalaki (SAA3010 i podobny do pary), stare i niedostępne ale AVT chyba je jeszcze ma
2) Możesz zrezygnować z RC5 i komunikować się swoim standardem, najlepiej też przez mikrokontroler
3) Możesz zrobić dwa kanały, są dostępne odbiorniki z filtrem 36kHz, 40kHz (popularne), w TME widziałem jeszcze na 30, aż do 50kHz. Wtedy możesz wysyłać sam sygnał PWM na dwóch kanałach, problem w tym że raczej nie jednocześnie (można by to zgrać w fazie)

Przez przypadek znalazłem też coś takiego
TFDS4500@AVT albo taniej TFDU4100. Przyjrzyj się temu, najpewniej właśnie tego szukasz

ODPOWIEDZ