Taśma RGB i PC817 lub CNY-17 - za duży opór.
- siekierzyński
- Użytkownik
Taśma RGB i PC817 lub CNY-17 - za duży opór.
Witam,
mam taśmę RGB na 12V. Chce nią sterować za pomocą PWM. Problem jest taki, że jak podłączę ją bezpośrednio pod 12V to świeci jaśniej, niż przez 'włącznik' CNY17-2 lub PC817.
Nie bardzo mam pomysł, jak to podłączyć, żeby nie było strat jasności świecenia? Jakie układy proponujecie?
Tej taśmy będzie ok 4 metrów.
mam taśmę RGB na 12V. Chce nią sterować za pomocą PWM. Problem jest taki, że jak podłączę ją bezpośrednio pod 12V to świeci jaśniej, niż przez 'włącznik' CNY17-2 lub PC817.
Nie bardzo mam pomysł, jak to podłączyć, żeby nie było strat jasności świecenia? Jakie układy proponujecie?
Tej taśmy będzie ok 4 metrów.
- siekierzyński
- Użytkownik
- siekierzyński
- Użytkownik
Bez wymyślania, zwykłe MOSFETy mocy wystarczą. Przykładowo popularny BUZ11 (kanał typu N) albo IRF9540 (kanał typu P) - zależnie od czy taśma ma być sterowana plusem czy zwierana do masy. Rezystancja w pełni otwartego MOSFETa jest rzędu dziesiątych części oma, więc nie powinno byćwidocznej różnicy w jasności świecenia. Tak w ogóle to jakim prądem sterowane jest to świecidełko? Może wystarczą mniejsze tranzystory?
- siekierzyński
- Użytkownik
Zwierana do masy, czyli n?
Co do prądu to nie jestem w stanie tego określić, bo nie ma jeszcze z góry określonych wymiarów taśmy, wiec nie wiem. Wolę wziąć coś lepszego, niż potem bawić sie w wymienianie.
[ Dodano: 2011-02-10, 19:20 ]
akurat miałem jednego BUZa 11 i działa wyśmienicie. Z tym, że nie widzę tego jako SMD. Jest jakiś zamiennik?
Co do prądu to nie jestem w stanie tego określić, bo nie ma jeszcze z góry określonych wymiarów taśmy, wiec nie wiem. Wolę wziąć coś lepszego, niż potem bawić sie w wymienianie.
[ Dodano: 2011-02-10, 19:20 ]
akurat miałem jednego BUZa 11 i działa wyśmienicie. Z tym, że nie widzę tego jako SMD. Jest jakiś zamiennik?