Skąd pozyskać wiedzę
-
troubledman
- -
Skąd pozyskać wiedzę
Witam uprzejmie.
Jestem studentem informatyki, a w zasadzie niedługo się bronie.
Chciałbym poznać elektronikę, niestety zasób wiedzy który posiadam jest niewielki i dość specyficzny, z racji swojego kierunku.
Znam się na matematyce (w stopniu że słowa pochodna i całka mi nie straszne), znam zagadnienia związane z cyfrowym przetwarzaniem sygnałów, programowałem mikrokontrolery LPC2000, znam język asembler dla procesorów intelowskich.
Liceum miałem o profilu elektronicznym, posiadam lutownice itp.
Niestety nie rozumiem podstaw, nie rozumiem jak to wszystko działa, widząc układ rozpoznaje elementy, nie rozumiejąc co czynią, ba nawet bym umiał stworzyć płytkę z układu.
Chciałbym potrafić tworzyć samemu układy i rozumieć zasadę działania, "co jak i dlaczego" mówiąc inaczej, gdyż na tym wyższym poziomie sobie radzę.
Mój brak wiedzy w tym zakresie wynika również z braku wiedzy z zakresu fizyki.
Prosiłbym Was o polecenie mi jakiejś literatury, bądź stron które objaśniają jak to wszystko działa, od podstaw.
Nie na zasadzie: to jest prawo ohma bla bla bla
Gdyż od razu nasuwają mi się pytanie "dlaczego tak jest?", "jak je wykorzystać?", wzory mogę przekształcać, podstawiać i liczyć, w końcu jestem informatykiem, tylko muszę wiedzieć po co.
Jestem studentem informatyki, a w zasadzie niedługo się bronie.
Chciałbym poznać elektronikę, niestety zasób wiedzy który posiadam jest niewielki i dość specyficzny, z racji swojego kierunku.
Znam się na matematyce (w stopniu że słowa pochodna i całka mi nie straszne), znam zagadnienia związane z cyfrowym przetwarzaniem sygnałów, programowałem mikrokontrolery LPC2000, znam język asembler dla procesorów intelowskich.
Liceum miałem o profilu elektronicznym, posiadam lutownice itp.
Niestety nie rozumiem podstaw, nie rozumiem jak to wszystko działa, widząc układ rozpoznaje elementy, nie rozumiejąc co czynią, ba nawet bym umiał stworzyć płytkę z układu.
Chciałbym potrafić tworzyć samemu układy i rozumieć zasadę działania, "co jak i dlaczego" mówiąc inaczej, gdyż na tym wyższym poziomie sobie radzę.
Mój brak wiedzy w tym zakresie wynika również z braku wiedzy z zakresu fizyki.
Prosiłbym Was o polecenie mi jakiejś literatury, bądź stron które objaśniają jak to wszystko działa, od podstaw.
Nie na zasadzie: to jest prawo ohma bla bla bla
Gdyż od razu nasuwają mi się pytanie "dlaczego tak jest?", "jak je wykorzystać?", wzory mogę przekształcać, podstawiać i liczyć, w końcu jestem informatykiem, tylko muszę wiedzieć po co.
-
troubledman
- -
-
troubledman
- -
Powinienes zaczac budowac uklady i eksperymentowac.
Na przyklad zaczac od multiwibratora astabilnego (mrugajaca dioda), pozniej wylacznika zmierzchowego (dioda zapala sie gdy jest ciemno), wzmacniacza akustycznego (mikrofon, glosnik), zasilacza (regulacja napiecia wyjsciowego).
Czytajac nie nauczysz sie projektowac ukladow. Elektronika w odroznieniu od informatyki jest bardziej fizyczna niz matematyczna, dlatego najlepiej eksperymentowac.
Na przyklad zaczac od multiwibratora astabilnego (mrugajaca dioda), pozniej wylacznika zmierzchowego (dioda zapala sie gdy jest ciemno), wzmacniacza akustycznego (mikrofon, glosnik), zasilacza (regulacja napiecia wyjsciowego).
Czytajac nie nauczysz sie projektowac ukladow. Elektronika w odroznieniu od informatyki jest bardziej fizyczna niz matematyczna, dlatego najlepiej eksperymentowac.
-
troubledman
- -
Na pewno, niestety nawet do eksperymentów trzeba mieć trochę wiedzy.edwacc pisze:Czytajac nie nauczysz sie projektowac ukladow. Elektronika w odroznieniu od informatyki jest bardziej fizyczna niz matematyczna, dlatego najlepiej eksperymentowac.
Załóżmy że chciałbym zrobić układ 3/4 diod UV z włącznikiem, dioda powinna mieć rezystor, jedna czy wszystkie?, jak połączyć diody, szeregowo/równolegle, jaki ten rezystor?
To jak iloczyn kartezjański połączeń dla mnie
Taki konkretny mój cel to zrobienie wzmacniacza audio dla głośników z zestawu T7900, zarządzanego przez mikrokontroler, sterowany przez pilot IR, komputer (USB), z wyświetlaczem LCD (widziałem tanie jakieś wyświetlacze od nokii na allegro, dlaczego ich nie użyć?, pewnie wystarczy do SPI podłączyć i znaleźć notę katalogową), z funkcją budzika i innymi co mi tylko do głowy przyjdzie, zasilanego z sieci.
Bo z programowaniem mikrokontrolera sobie poradzę.
Grę kulki zrobiłem na zajęcia, używając grafiki z gry linuksowej glines.

Na układzie: http://www.embeddedartists.com/products ... pro002.php
Także ja nie chcę się uczyć samej teorii dla teorii, ale muszę ją poznać aby zacząć tworzyć
Dlatego zwróciłem się do Was, w doradzeniu od czego zacząć
-
troubledman
- -