Ściemniacz EMC - nie reaguje na polecenia pilota
Ściemniacz EMC - nie reaguje na polecenia pilota
Witam,
Na wstępie chylę czoła przed szacownym Gremium!
Jestem posiadaczem ściemniacza światła (prawdopodobnie firmy EMC, gdyż takowa nazwa widnieje jedynie na dołączonym pilocie), którego model trudno mi określić - nie dysponuję instrukcją, a na urządzeniu nie widnieje oznaczenie. Problem ze ściemniaczem polega na sterowaniu pilotem - ściemniacz nie reaguje na sygnał wysyłany z pilota (z kolei na dotyk ściemniacz DZIAŁA). Poniżej prezentuję to, co udało mi się do tej pory ustalić:
- pilot jest sprawny (testowany na identycznym ściemniaczu u znajomego)
- uszkodzona dioda Zenera (zaznaczona na rysunku) - przewodzi w obu kierunkach
W związku z powyższym mam trzy pytanka:
1) W jaki sposób ustalić dokładny rodzaj diody Zenera (smd)?
2) Czy przyczyną braku reakcji na sygnał wysyłany z pilota, może być wyżej wymieniona dioda?
3) Co jeszcze i w jaki sposób można sprawdzić, by zlokalizować usterkę?
Z góry uprzejmie dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
FreeHack
Poniżej rysunek:
http://img822.imageshack.us/i/emcc.jpg/
Na wstępie chylę czoła przed szacownym Gremium!
Jestem posiadaczem ściemniacza światła (prawdopodobnie firmy EMC, gdyż takowa nazwa widnieje jedynie na dołączonym pilocie), którego model trudno mi określić - nie dysponuję instrukcją, a na urządzeniu nie widnieje oznaczenie. Problem ze ściemniaczem polega na sterowaniu pilotem - ściemniacz nie reaguje na sygnał wysyłany z pilota (z kolei na dotyk ściemniacz DZIAŁA). Poniżej prezentuję to, co udało mi się do tej pory ustalić:
- pilot jest sprawny (testowany na identycznym ściemniaczu u znajomego)
- uszkodzona dioda Zenera (zaznaczona na rysunku) - przewodzi w obu kierunkach
W związku z powyższym mam trzy pytanka:
1) W jaki sposób ustalić dokładny rodzaj diody Zenera (smd)?
2) Czy przyczyną braku reakcji na sygnał wysyłany z pilota, może być wyżej wymieniona dioda?
3) Co jeszcze i w jaki sposób można sprawdzić, by zlokalizować usterkę?
Z góry uprzejmie dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
FreeHack
Poniżej rysunek:
http://img822.imageshack.us/i/emcc.jpg/
-
keruseykaryu
Rozrysować schemat z urządzenia. Przejrzeć notę katalogową MC14502, być może aplikacja jest "książkowa" w tym urządzeniu.FreeHack pisze:W jaki sposób ustalić dokładny rodzaj diody Zenera (smd)?
Jak jest na zasilaniu to tak. Zwarcie powodowało brak jednego z kluczowych napięć dla układu.FreeHack pisze:Czy przyczyną braku reakcji na sygnał wysyłany z pilota, może być wyżej wymieniona dioda?
Najpierw wypadałoby ściągnąć schemat z urządzenia. Wtedy można coś więcej sprawdzić wiedząc mniej więcej gdzie są zasilania, sygnały itp. Oczywiście do sprawdzenia transmisji podczerwieni wypada mieć oscyloskop, bo samo sprawdzenie, czy coś się z wyjścia odbiornika IR wydostaje nie jest miarodajne.FreeHack pisze:Co jeszcze i w jaki sposób można sprawdzić, by zlokalizować usterkę?
Panowie end i keruseykaryu dziękuję serdecznie za zainteresowanie oraz wysunięte sugestie.
Kolego end katoda uszkodzonej diody Zenera połączona jest z nóżką nr 16 układu MC14502 czyli z punktem VDD (+)
Poniżej przedstawiam ustalone miernikiem zwarcia między nóżkami (może ta informacja pomoże ustalić, czy przy okazji uszkodzenia diody, nie uległ uszkodzeniu również MC14502):
Katoda Zenera zwarta z następującymi nóżkami:
1; 2; 3; 4; 5; 8
10; 12; 13; 14; 15
Zwarcia między nóżkami:
1 i 16; 1 i 15; 1 i 14; 1 i 13; 1 i 12; 1 i 10
2 i 16; 2 i 15; 2 i 14; 2 i 13; 2 i 12; 2 i 10
3 i 16; 3 i 15; 3 i 14; 3 i 13; 3 i 12; 3 i 10
4 i 16; 4 i 15; 4 i 14; 4 i 13; 4 i 12; 4 i 10
5 i 16; 5 i 15; 5 i 14; 5 i 13; 5 i 12; 5 i 10
8 i 16; 8 i 15; 8 i 14; 8 i 13; 8 i 12; 8 i 10
Kolego keruseykaryu istotnie, należałoby zacząć od zdobycia schematu urządzenia, natomiast jest to dla mnie o tyle kłopotliwe, że nie jestem w stanie określić dokładnego modelu tego ściemniacza i niestety, nie jest on zawarty na urządzeniu.
Raz jeszcze dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam,
FreeHack
[ Dodano: 2011-01-27, 20:41 ]
Zamieszczam link do dokumentacji MC14502
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 5028P.html
Kolego end katoda uszkodzonej diody Zenera połączona jest z nóżką nr 16 układu MC14502 czyli z punktem VDD (+)
Poniżej przedstawiam ustalone miernikiem zwarcia między nóżkami (może ta informacja pomoże ustalić, czy przy okazji uszkodzenia diody, nie uległ uszkodzeniu również MC14502):
Katoda Zenera zwarta z następującymi nóżkami:
1; 2; 3; 4; 5; 8
10; 12; 13; 14; 15
Zwarcia między nóżkami:
1 i 16; 1 i 15; 1 i 14; 1 i 13; 1 i 12; 1 i 10
2 i 16; 2 i 15; 2 i 14; 2 i 13; 2 i 12; 2 i 10
3 i 16; 3 i 15; 3 i 14; 3 i 13; 3 i 12; 3 i 10
4 i 16; 4 i 15; 4 i 14; 4 i 13; 4 i 12; 4 i 10
5 i 16; 5 i 15; 5 i 14; 5 i 13; 5 i 12; 5 i 10
8 i 16; 8 i 15; 8 i 14; 8 i 13; 8 i 12; 8 i 10
Kolego keruseykaryu istotnie, należałoby zacząć od zdobycia schematu urządzenia, natomiast jest to dla mnie o tyle kłopotliwe, że nie jestem w stanie określić dokładnego modelu tego ściemniacza i niestety, nie jest on zawarty na urządzeniu.
Raz jeszcze dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam,
FreeHack
[ Dodano: 2011-01-27, 20:41 ]
Zamieszczam link do dokumentacji MC14502
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 5028P.html
-
keruseykaryu
Mnie chodzi o narysowanie go na podstawie realnego urządzenia. Czyli bierzesz to co masz i rysujesz śledząc ścieżki. Czasem trzeba tak zrobić by urządzenie poznać.Kolego keruseykaryu istotnie, należałoby zacząć od zdobycia schematu urządzenia, natomiast jest to dla mnie o tyle kłopotliwe, że nie jestem w stanie określić dokładnego modelu tego ściemniacza i niestety, nie jest on zawarty na urządzeniu.
Jak katoda diody jest podłączona do Vdd to znaczy, że jest to stabilizacja jego zasilania. Zenerkę można dobrać posiłkując się dwoma faktami:
- nota katalogowa MC podaje Vdd jako od 4.5 do 18V
- kondensator elektrolityczny na napięcie 16V.
Myślę, że w takim wypadku bezpieczna byłaby Zenerka C12V, bo C15V to za dużo jednak dla kondensatorów (zapas 1V to wybitnie malutko).
Jedyną niewiadomą jest sam czujnik IR, który może być zasilany już niższym napięciem, ok. 5V. Jego zasilanie wydaje się prowadzić jednak od tej Zenerki przez rezystor zblokowany górnym 100u/16V, co stanowiłoby prosty układ dający mniejsze napięcie na samą czujkę. Jak możesz odczytać wartość tego rezystora to podaj. Ja widzę 33 omy. Może się coś wydedukuje ponownie.
Zwarcia między nóżkami to ustawienie programujące. Tylko taki kod przychodzący z pilota aktywuje akcję układu.
keruseykaryu i end, dziękuję za kolejne wnioski i podpowiedzi.
keruseykaryu odpowiadając na Twoje pytanie: tak, wartość tego rezystora to 33 Ohm (w zapisie SMD: 330).
Panowie, istotnie diodę mogę dobrać doświadczalnie (skłaniając się ku opcji 12V), jednak mam dodatkowe pytanie. Otóż byłem dziś w sklepie elektronicznym, celem lustracji diod Zenera i okazuje się, że owy sklep nie dysponuje diodami SMD. Czy w związku z tym, mógłbym ewentualnie użyć diody przewlekanej? Oczywiście nie zamierzam przewiercać płytki;) a jedynie do punktów lutowniczych przylutować nóżki diody "przewlekanej". Proszę o odpowiedź.
keruseykaryu odpowiadając na Twoje pytanie: tak, wartość tego rezystora to 33 Ohm (w zapisie SMD: 330).
Panowie, istotnie diodę mogę dobrać doświadczalnie (skłaniając się ku opcji 12V), jednak mam dodatkowe pytanie. Otóż byłem dziś w sklepie elektronicznym, celem lustracji diod Zenera i okazuje się, że owy sklep nie dysponuje diodami SMD. Czy w związku z tym, mógłbym ewentualnie użyć diody przewlekanej? Oczywiście nie zamierzam przewiercać płytki;) a jedynie do punktów lutowniczych przylutować nóżki diody "przewlekanej". Proszę o odpowiedź.