Zamierzam kupić programator ISP pod USB, ale koniecznie musi współpracować z Linuksem. Będę nim programować układy 89S' (np. 89S8253). Do tej pory korzystałem z LPT na stacjonarnym, ale niedługo wyjadę na studia z laptopem, ale laptop nie ma LPT.
Z drugiej strony mógłbym kupić coś metodą "na odstrzał", ale wolę zapytać, bo być może ktoś używa w/w konfiguracji, a wolę nie wydawać pieniędzy w błoto.
Programator ISP pod USB działający na Linuksie
-
atelszewski
- Użytkownik
Witam,
Tutaj ktoś podaje, że udało mu się z USBasp, zaś sam AVRDUDE chodzi wyśmienicie pod Linuksem.
Tutaj ktoś podaje, że udało mu się z USBasp, zaś sam AVRDUDE chodzi wyśmienicie pod Linuksem.
Siema, nie ma problemu z AVRDUDE na linuxie, obsługuje normalnie programator usbasp ze strony http://www.fischl.de/usbasp/
jedynie musisz sprawdzić czy wersja AVRDUDE, której użyjesz może programować AT90s* czy tam 89S*
Pozdro
jedynie musisz sprawdzić czy wersja AVRDUDE, której użyjesz może programować AT90s* czy tam 89S*
Pozdro
OK, znalazłem taką aukcję: http://allegro.pl/usb-isp-programator-a ... 63778.html (to nie jest reklama!).
Wiem, że można to zrobić samemu i zrobiłbym, ale jak patrzę na koszt części, zwłaszcza Atmegi8, to wcale nie wychodzi taniej, a tak będę miał pewność, że mam działający programator. Ale nie w tym rzecz. Czy dobrze rozumiem, że żeby działał on z 89S8253, to muszę zmienić mu firmware? I wystarczy do tego programator na LPT podłączony do ISP programatora USBasp? Czy może tylko dodanie reguł do AVRDude wystarczy?
[ Dodano: 2011-01-27, 16:17 ]
Zacząłem budować samemu USBasp. Płytkę zrobiłem sam. Czekam teraz na Atmegę, resztę mam już polutowaną.
Wiem, że można to zrobić samemu i zrobiłbym, ale jak patrzę na koszt części, zwłaszcza Atmegi8, to wcale nie wychodzi taniej, a tak będę miał pewność, że mam działający programator. Ale nie w tym rzecz. Czy dobrze rozumiem, że żeby działał on z 89S8253, to muszę zmienić mu firmware? I wystarczy do tego programator na LPT podłączony do ISP programatora USBasp? Czy może tylko dodanie reguł do AVRDude wystarczy?
[ Dodano: 2011-01-27, 16:17 ]
Zacząłem budować samemu USBasp. Płytkę zrobiłem sam. Czekam teraz na Atmegę, resztę mam już polutowaną.