Programator USBTiny MKII dla AVR TINY, MEGA, XMEGA
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam!
Dziękuję za odpowiedzi. W sumie to chciałbym potraktować ten układ bardziej jako dydaktyczny, a skoro może się dodatkowo przydać w warsztacie to tym bardziej należy się nim zainteresować.
Podpowiedz mi jeszcze tylko jak sobie poradziłeś z LUFĄ?? Ja ściągnąłem najnowszą wersję z podanej przez Ciebie strony i po wygenerowaniu dokumentacji ( używając systemu Doxygen) trochę się przeraziłem- to jest całkiem spory projekt. Wiem ze autor napisał emulatory dla wielu płytek produkcji ATMELA i przy budowie np. USBtiny mkII wykorzystuje się niewielką część zawartości pakietu ale i tak trudno mi się w tym połapać. Choć przyznaję- przeglądałem zaledwie pobieżnie LUFĘ. Jak poświęcę jej więcej czasu to mam nadzieję wszystko się wyjaśni.
Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedzi. W sumie to chciałbym potraktować ten układ bardziej jako dydaktyczny, a skoro może się dodatkowo przydać w warsztacie to tym bardziej należy się nim zainteresować.
Podpowiedz mi jeszcze tylko jak sobie poradziłeś z LUFĄ?? Ja ściągnąłem najnowszą wersję z podanej przez Ciebie strony i po wygenerowaniu dokumentacji ( używając systemu Doxygen) trochę się przeraziłem- to jest całkiem spory projekt. Wiem ze autor napisał emulatory dla wielu płytek produkcji ATMELA i przy budowie np. USBtiny mkII wykorzystuje się niewielką część zawartości pakietu ale i tak trudno mi się w tym połapać. Choć przyznaję- przeglądałem zaledwie pobieżnie LUFĘ. Jak poświęcę jej więcej czasu to mam nadzieję wszystko się wyjaśni.
Pozdrawiam.
-
siejacy_zamet
- -
A czy ta wersja kolegi obsługuje ADC, tzn pomiar napięcia układu docelowego? Chyba nie, bo nie widzę żadnej ścieżki podłączonej miedzy uC a napięciem docelowym.
Proszę, zainteresujmy się wspólnie tym projektem, bo może wyjść z tego coś naprawdę dobrego.
Zależy mi na tym ADC, bo to przydatna rzecz. Gdyby tylko ktoś powiedział który port ADC jest wykorzystywany, jak jest przetwarzane napięcie oraz jak to skonfigurować, to byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli wszystko się powiedzie to nie omieszkam zamieścić końcowego schematu, a może i nawet projektu płytki.
Pozdrawiam,
Mariusz Chrobak
Proszę, zainteresujmy się wspólnie tym projektem, bo może wyjść z tego coś naprawdę dobrego.
Zależy mi na tym ADC, bo to przydatna rzecz. Gdyby tylko ktoś powiedział który port ADC jest wykorzystywany, jak jest przetwarzane napięcie oraz jak to skonfigurować, to byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli wszystko się powiedzie to nie omieszkam zamieścić końcowego schematu, a może i nawet projektu płytki.
Pozdrawiam,
Mariusz Chrobak
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie ma pomiaru napięcia układu. Tak naprawdę, oprócz pomiaru napięcia przydałby się jeszcze wbudowany stabilizator na 3.3V.
Jeżeli budujesz podobny programator, to pomyśl nad osobnym buforem dla SPI, albo innym układem niż dotychczasowy max3002.
Dobrym rozwiązaniem będzie też dodatkowe złącze 10-pinowe wg stk200 na co zwracał uwagę kolega keruseykaryu. Odczułem już jego brak
Jeżeli budujesz podobny programator, to pomyśl nad osobnym buforem dla SPI, albo innym układem niż dotychczasowy max3002.
Dobrym rozwiązaniem będzie też dodatkowe złącze 10-pinowe wg stk200 na co zwracał uwagę kolega keruseykaryu. Odczułem już jego brak
Nie rozumiem po co. Programator jest zasilany z USB, a USB z zasilacza komputerowego, bądź akumulatora w laptopie. Napięcie jest stabilizowaneAro pisze:przydałby się jeszcze wbudowany stabilizator na 3.3V.
A co złego w owym maxie?Aro pisze:Jeżeli budujesz podobny programator, to pomyśl nad osobnym buforem dla SPI, albo innym układem niż dotychczasowy max3002.
Ja zamierzam stosować tylko Atmelowski 6-pinowy standard. Raz, że dzięki temu w przyszłości bez problemu będę mógł się wpinać w aktualnie zaprojektowane płytki, dwa - mniej miejsca zajmuje, trzy - nie widze sensu 10-pinowcaAro pisze:Dobrym rozwiązaniem będzie też dodatkowe złącze 10-pinowe wg stk200 na co zwracał uwagę kolega keruseykaryu. Odczułem już jego brak
Problem tylko te ADC. Wiem, że trzeba gdzieś tak jakby uruchomić obsługę ADC, gdy jest wyłączona to podobno zwraca zawsze 5V. W projekcie także widziałem że "okodzone" są wszystkie kanały, problem tylko w tym jak je wybrać i jak uaktywnić ADC.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2011, 19:20 przez mariojas, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Do SPI najlepiej nie stosować rzadnego bufora, a w szczególności MAX3002,
tylko zastosować w to miejsce rezystory, to zabezpieczy uC programatora.
Kupiłem niedawno klon programatora AVRISP mkII i miałem problem z nawiązaniem połączenia z uC które posiadam (amtega8 oraz Atmega32m1)
Okazało się, że MAX3002 dawał za małe napięcia około 3V i jeszcze z szumem o częstotliwości około 24-30Mhz.
Wyrzuciłem MAX3002, podłączyłem rezystorki 300 ohm i po wielu próbach programator zaczął mi działać poprawnie. Wcześniej błędnie podninałem się pod poszczególne piny złącza SPI i poświęciłem nad tym trochę czasu, ale teraz śmiga, aż miło
Do SPI najlepiej nie stosować rzadnego bufora, a w szczególności MAX3002,
tylko zastosować w to miejsce rezystory, to zabezpieczy uC programatora.
Kupiłem niedawno klon programatora AVRISP mkII i miałem problem z nawiązaniem połączenia z uC które posiadam (amtega8 oraz Atmega32m1)
Okazało się, że MAX3002 dawał za małe napięcia około 3V i jeszcze z szumem o częstotliwości około 24-30Mhz.
Wyrzuciłem MAX3002, podłączyłem rezystorki 300 ohm i po wielu próbach programator zaczął mi działać poprawnie. Wcześniej błędnie podninałem się pod poszczególne piny złącza SPI i poświęciłem nad tym trochę czasu, ale teraz śmiga, aż miło