Kolorofon LED

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michał P.
-

Kolorofon LED

Post autor: Michał P. » 20 kwie 2008, 12:32

Witam. Wykonałem sobie Kolorofon LED z EdW 11/2007. Podłączyłem i wszystkie diody świecą ciągle (nawet jak nie ma audio). Potem usmażył się wzmaniacz operacyjny (TL071), ale wymieniłem go na LM358 (zmieniając odpowiednio wyprowadzenia - nie usmazył się ani nie grzał). Jedyne co mnie martwi to ten poczwórny (U2) - grzeje się, ale nie dymi :D
Próbowałem regulować potencjometrami i sprawdziłem płytkę.
Pomóżcie...

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 20 kwie 2008, 14:27

A jakim napięciem wszystko zasilasz?

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Re: Kolorofon LED

Post autor: RcTomek » 20 kwie 2008, 17:42

Michał P. pisze:Potem usmażył się wzmaniacz operacyjny (TL071), ale wymieniłem go na LM358 (zmieniając odpowiednio wyprowadzenia (...)
Nie zapominaj, że LM358 to wzmacniacz typu Single Supply (zasilanie zwykłe, niesymetryczne od 0 do 32V max), a TL071 wymaga zasilania symetrycznego.

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 03 maja 2008, 17:26

Sprawdź, czy podłączyłeś prawidłowo punkty X-X i Y-Y. Jak podłączyłeś X z Y, jak błędnie podaje artykuł, mogą być hocki-klocki. Sprawdź też ewentualnie montaż, czy nie podłączyłeś odwrotnie zasilania, lub czy nie włożyłeś kostek odwrotnie.

W artykule pojawił się błąd (z tymi punktami X i Y), ale interwencje nawet u samego Naczelnego niewiele pomogły i nie doszukałem się sprostowania na łamach EdW.

Jestem autorem tego artykułu. Sprawdź wszystko i napisz, jak poszło.Jak będzie nadal świrował, pomyślimy dalej.

przemu5
-

Post autor: przemu5 » 10 sty 2011, 10:29

Odświeżam temat:) Po pierwsze super projekt, daje niezłe możliwości zmian, jak i rozbudowy:)
Po drugie, doszukałem się błędów... Jeśli ktoś ma nadal problemy z tym projektem, to tak jak autor pisze - należy połączyć X z X, Y z Y i Z z Z. Dodatkowo źle zostało zaprojektowanie mocowania układu TL071, po zrobieniu płytki okazuje się, że układ należy wpiąć na odwrotnej stronie (tam gdzie znajdują się wytrawione ścieżki). Dopiero tak zmontowany układ działa:)

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 10 sty 2011, 17:47

Rzeczywiście przy układach scalonych może być konieczność wlutowania ich od drugiej strony, gdyż pierwotnie płytka drukowana została zrobiona w lustrzanym odbiciu, odpunktowywana i malowana ręcznie. Wtedy dopiero opracowywałem własną metodę termotransferu, do której projektuje się płytki wprost a nie na lustrzanym odbiciu. Jeśli chodzi o LM324, to można go zamontować od strony elementów, ale odwrotnie, byle się zasilanie zgadzało, natomiast w przypadku opampa wejściowego, może być konieczność zamontowania go od dołu.

Jeśli będzie ktoś montował jeszcze ten układ, niech zwróci uwagę na zasilanie układów scalonych. W wolnej chwili postaram się poprawić płytkę i wrzucę tutaj plik PCB.

Za wszelkie trudności jako autor artykułu serdecznie przepraszam.

[ Dodano: 2011-02-07, 21:40 ]
Witam Ponownie.

Jak obiecałem, wrzucam poprawioną płytkę do kolorofonu. Poprawiłem nie tylko mocowanie układów scalonych, ale i rozmiary otworów i prowadzenie ścieżek (nie są już takie kanciaste).

Pozdrawiam.
Załączniki
KolorofonLED.zip
Kolorofon LED
(16.97 KiB) Pobrany 392 razy

ODPOWIEDZ