czujnik ultra dzwieku alarm samochodowy jak to działa ?

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
xxxmaxxx
-

czujnik ultra dzwieku alarm samochodowy jak to działa ?

Post autor: xxxmaxxx » 09 sty 2011, 18:44

Witam nie wiem czy pisze w dobrym dziale jeśli nie to przepraszam , przed miesiącem kupiłem samochód jestem mechanikiem i na elektronice tez troszkę się znam nie mniej jednak potrzebuje za sięgnąć porady mianowicie kupiłem auto bez alarmu ale zostały w nim takie oto elementy dziwny element (dodałem to w załączniku) no właśnie moje pierwsze pytanie co to jest czy myślę dobrze ,że to czujnik ultra dźwięku??? są tam takie cztery chciałbym się dowiedzieć jak to działa czy szyba podczas rozbicia powoduje ultra dźwięki czy to działa tak ze nadaje ultra dźwięki i jak ktoś wtargnie i przerwie to się włącza czy jak? jeśli można prosiłbym o dokładne wytłumaczenie zasady działania takiego alarmu pod kierownica mam wtyczkę tam chyba miał być on podpięty ale go nie ma chciałbym zrobić z tym porządek i nie wiem jak się za to zabrać czy nie unieruchomię samochodu przez to . Można takie do czegoś wykorzystać ?? bo chciałbym sobie zbudować własną centralkę alarmową tylko jak przetworzyć sygnał z czegoś takiego jak wzmocnić czy to skomplikowany układ do obróbki tego sygnału trzeba??? proszę o odpowiedzi pozdrawiam dziękuje :wink:
Załączniki
czujnik.jpg
czujnik.jpg (8.07 KiB) Przejrzano 6925 razy

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 09 sty 2011, 21:19

Te czujniki pracują parami, nadajnik + odbiornik ultradźwięków. Coś na podobieństwo radaru. Jeśli ultradźwięki w drodze z nadajnika do odbiornika zostaną zakłócone, np. przez osobę która dostała się do wnętrza pojazdu przy uzbrojonym alarmie, to włącza się syrena, odcinany jest zapłon, dopływ paliwa, itp. w zależności od alarmu.

xxxmaxxx
-

Post autor: xxxmaxxx » 09 sty 2011, 21:53

dziękuje to wiele wyjaśnia :wink: a co do przetwarzania sygnału ? jaki to trzeba by było wzmacniacz zbudować i jaki nadajnik czy nadajnik to musi być generator czy sam ten nadajnik jest już generatorem ??? :?:

Jony130
Moderator

Post autor: Jony130 » 09 sty 2011, 22:44

Marian B
Użytkownik

Post autor: Marian B » 09 sty 2011, 23:41

Jeżeli masz niezbyt dużą praktykę w elektronice, to moim zdaniem, dużo łatwiej i prościej będzie nabyć nowy kompletny autoalarm. Są obecnie stosunkowo nie drogie, i chyba nie warto bawić się w budowę od podstaw, chyba że dla własnej satysfakcji.
Autoalarmy można nabyć np. tu:
http://www.ls.gda.pl/index.php/cPath/2
lub tu:
http://www.sklep.tcserwis.pl/index.php

ODPOWIEDZ