Fabryczny otykowy ściemniacz światła

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Fabryczny otykowy ściemniacz światła

Post autor: matrix » 04 sty 2011, 23:04

Słuchajcie, mam fabryczny dotykowy ściemniacz światła taki jak na fotce, ale jasność reguluje się tylko ręką.

Wie ktoś może gdzie do niego znajdę schemat?

Chętnie dorzucił bym sobie elementy żeby móc sterować nim z pilota.

Obrazek

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 05 sty 2011, 0:35

jeśli chciałbyś pilota w RC5 to są do tego układy (stare więc mało dostępne, ale w AVT mają) ale jeśli wykorzystasz mikrokontroler to niewiele większym kosztem (czasu i materiałów) zrobisz cały ściemniacz od początku. Pozostaje tylko problem obudowy.
Ściemniacz z pilotem kosztuje ok 100zł, wydaje mi się że najrozsądniej po prostu go kupić

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 sty 2011, 9:36

Raczej chodziło mi o to że może ktoś ma schemat do tego ściemniacza i zapoda, albo podeśle link gdzie znaleźć do niego schemat. Wiem że te ściemniacze były w dóch wersjach, na pilota i bez i że różnica to tylko kilka elementów. Taniej będzie dorzucić te kilka elementów niż budować od podstaw ściemniacz.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 05 sty 2011, 18:35

W narożniku ściemniacza masz czerwone okienko, zobacz czy nie da się dolutować kilku elementów.

Fabryczny ściemniacz działa tak:
sygnał ir przez 2s - aktywacja, pisk
brak sygnału nie dłuższy niż 3s
teraz krótkie i długie sygnały działają jak dotykanie ściemniacza
brak sygnału przez ponad 3s - dezaktywacja, pisk

ściemniacz nie działał na samą diodę żarówkę/IR, ale wystarczyła dowolna modulacja, nawet ręczne klikanie, żeby zaczął działać.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 sty 2011, 21:09

M@rek pisze:W narożniku ściemniacza masz czerwone okienko, zobacz czy nie da się dolutować kilku elementów.

Fabryczny ściemniacz działa tak:
sygnał ir przez 2s - aktywacja, pisk
brak sygnału nie dłuższy niż 3s
teraz krótkie i długie sygnały działają jak dotykanie ściemniacza
brak sygnału przez ponad 3s - dezaktywacja, pisk

ściemniacz nie działał na samą diodę żarówkę/IR, ale wystarczyła dowolna modulacja, nawet ręczne klikanie, żeby zaczął działać.
No właśnie o tym wiem, ale nie mam dostępu do takiego samego tylko sterowanego z pilota i poszukuję schematu żeby wiedzieć co i gdzie dokładnie wlutować?

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 05 sty 2011, 21:24

Zawsze mi się wydawało że taki ściemniacz działa jakoś bardziej selektywnie jeśli chodzi o IR.
Wystarczyła dowolna modulacja: to nie była jakaś chińszczyzna? Bo jak tu oglądać telewizję jak co chwilę gaśnie światło? Coś takiego oczywiście łatwo jest zrobić dodając kilka elementów, ale na ile to będzie praktyczne? (łatwo = tanio, dlatego zapytałem czy to tania chińszczyzna)

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 sty 2011, 21:38

Nie, to nie chińszczyzna. Kupiłem to kiedyś w normalnym sklepie (co nie znaczy że nie z Chin). W wersji ze sterowaniem z pilota żeby uaktywnić ściemniacz trzeba było trzymać jakikolwiek przycisk pilota przez trzy sek.

Nawet jeśli ściemniacz się uaktywniał podczas zwiększania głośności czy ściszania sprzętu RTV to żeby załączyć światło trzeba by nacisnąć przycisk po raz kolejny, a rzadko tak robimy sterując sprzętem. Więc pomyślane dobrze.

sta
Użytkownik

Post autor: sta » 05 sty 2011, 22:02

a więc jednak reaguje na określony kod pilota czyli będzie trochę zabawy ze zrobieniem tego samemu
Najprościej żeby reagował na dowolny sygnał ale wtedy jest wspomniany problem

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 sty 2011, 22:09

sta pisze:a więc jednak reaguje na określony kod pilota
Nie, nie reaguje. Może w poprzednim poście źle się wypowiedziałem. Tym samym przyciskiem można zarówno rozjaśniać jak i ściemniać, wystarczy na chwilę przerwać jedną funkcję a uaktywni się druga.

Z tego co pamiętam to na płytce jest chyba miejsce na scalony odbiornik podczerwienie TFMS, tudzież SFH.

Jutro będę musiał to rozmontować i zrobić fotki płytki.

ODPOWIEDZ