Okładka Styczniowego EDW i ARM DSP?

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
ODPOWIEDZ

Mała ankietka. Co byś wolał mając wybór ?

32-bitowe ARMy, z racji specyfikacji wchodzenie SMD.
23
70%
16-Bitowe PIC24 i DSPPIC, mając wybór między obudowami DIP i SMD.
10
30%

Liczba głosów: 33

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 21:17

Warto :?: nie warto :?: Ja myślę, że dodatkowa pamięć nie za bardzo przyda się do celów kursu, aczkolwiek bardzo przyda się później, gdy użytkownik będzie chciał zrobić coś konkretnego. Wydaje mi się, że nie ma sensu dodawać pełnych 4GB pamięci :P To jest trochę bez sensu, nikt tego nie wykorzysta. Najlepiej byłoby zrobić kilka kolejnych slotów, ale innego rodzaju, w które można będzie wpiąć 4 bloki pamięci. To na pewno wystarczy, a czy ktoś wepnie tam Flash ROM czy RAM to już jego sprawa, ile tego wepnie też jego sprawa :)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 04 sty 2011, 21:20

Kilka pomysłów:
Przetwornica impulsowa WE -> 5V, 5V-> 3.3V, ale przetwornice przy prockach mogą być już liniowe/pojemnościowe, zwłaszcza jeśli procek pobiera kilkadziesiąt mA.

Dla niektórych procków AVR warto dodać HV-ISP żeby można było używać pinu reset w tinkach jako I/O

Proponuję zastosować złącze typu minimalnego - do zasilania i programatora.
Resztę ponów wyprowadzić na płytce z prockiem, tyle pinów ile I/O.

Inny pomysł - drugie złącze na drugiego procka, który będzie mógł np. robić za terminal, obsługiwać rs, klawiaturę, LCD/CRT. Może też jakiś debuger / analizator stanów do diagnostyki na bieżąco.

Przełączanie peryferiów - chyba najlepiej będzie przekładać kabelki 8 lub 10 pinowe, tak żeby przepinać odrazu cały port, a nie bawić się w krosowanie.

Zamiast pola do lutowania, podstawek DIP, miejsce na przyklejenie płytki stykowej

KiCAD czy Eagle ?
Nie używałem żadnego z nich. Eagle jest programem płatnym lub ma ograniczenia, KiCAD darmowym bez ograniczeń, dlatego jestem za KiCADem.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 05 sty 2011, 10:31

Chwilę mnie nie było, a koledzy się rozpisali :)

Co do projektu płyty "głównej", pomysł z złączem minipci lub czymś podobnym bardzo mi się podoba.
Nagadałem bo chcę by to było wystarczająco uniwersalne, przecież na bazie dobrej płyty głównej do której przecież można samemu potem zaprojektować jakiś moduł.
Sam co prawda używam altiuma (nie mam czasu opanowywać eagla). Koncepcję można przysłowiowo zgapić od olimexa lub innego producenta który ma już te rozwiązania, ale sporo drożej.
Co do zasilania, przetwornice wydają się jedynie słuszne. Wszystko może być konfigurowane na zworkach. Zasilanie samych rdzeni dobrze by było robić już w modułach, zmniejszy to problemy z zakłóceniami na liniach i uprości konstrukcję samej płyty bazowej, coś na kształt jak to robi Kamami, przecież można szukać inspiracji wśród innych.
Same rozwiązania dobrze by było obgadać w szerszym gronie i najlepiej stworzyć osobny temat.
Kładę nacisk na uniwersalność bo mnie samego interesuje cortex M3 i fpga jakies mniejsze na początek, co prawda xcxx144 jest trochę za małe, bardziej bym chciał coś pokroju xc200. Nie musi być to od razu virtex przecież.
MSP430 tak jak już ktoś wspomniał tez jest ciekawe, co prawda złącze minipci, itp krawędziowe troszkę utrudni wykożystanie modułu w innych projektach, ale można by zrobić przejściówkę z takiego na minidip. Są przecież listwy kołkowe o rastrze 2mm dostępne w TME i gniazda też są.
Co do pamięci itp, na płycie głównej można zostawić pady a wlutuje sobie kto będzie potrzebować. Tak samo bufory między 3,3V a 5V można wykorzystać zwykłe LVX245 np. Prędkości przecież nie będą kosmiczne, a jak już ktoś będzie potrzebować szybciej można zastosować AHC245, lub te 16bitowe, nie pamiętam teraz oznaczenia, ale są droższe i trudniej dostępne.
Złącze do jakiegoś TFT powinno jednak być, ale może być przecież też na kołkach wyprowadzone do jakiegoś LCD graficznego jak i poczciwego HDka.
Sam potrzebuje teraz opanować SPI do komunikacji z przetwornikami DAC i ADC.
Można by przydzielić jakieś zadania kto co ma zaprezentować, ja muszę mieć tryb zadaniowy bo inaczej ciężko mi się zmotywować :P
Mam duże doświadczenie serwisowe, z projektowaniem trochę gorzej. Ale powiedzmy że bym był wstanie trochę zainwestować to.

Odrobina inspiracji

Tu jest ciekawa
Złącze do pamięci SDRAM można wytargać z starej płyty.

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 05 sty 2011, 13:16

Tzn. na początek należało by zrobić listę procesorów, żeby można ją przejrzeć i wiedziało sie na czym w ogóle się stoi. Tylko żeby to nie była znowu litania 1000modeli, no bo się zastrzelimy.
Ja to widzę osobiście tka, procesory w obudowach max do TQFP,LQFP 100 czyli max ok 76/84 I/O
Teraz tak w ARMach ja osobiście sądzę że właściwie królować będą układy STM i LPC ostatecznie ATMELE, bo wątpię że ktoś rzuci się na Freescale, Cirrus Logic czy OKI (choć te ostatnie praktycznie wszystkie mają interfejs SDRAM).
Przy czym podzielił bym je na te z interfejsem pamięci i bez i tu by trzeba zrobić jakąś rozsądną listę. Choć tych układów z obsługą RAM nie jest jakoś porażająco dużo LPC2210, 2220, 2290 i 3180, a spod szyldu STMa 710xx i 912xx, czy są STM32 nie wiem ?
Co do AVR to i tak sens mają proce od ATMEGA 128 wzwyż i XMEGA. A ten programator HVS do ATTiny raczej jest mało celowy, co prawda elektronicznie to sama drobnica, ale ja mam schemat tylko takiego na LPT i choćby dla tego jest to mało opłacalne. No i tylko układy TINY 8 pinowe, a sklecić to można w 20 minut na płytce uniwersalnej.
PICi jeszcze nie wiem co ? bo jak się wejdzie na stronę MICRICHIPa to tego jest tyle że otwiera się litania jak książka telefoniczna. Ale ja sądzę zę załapią sie tylko PIC24 i 32 bitowe PICi.
Inne proce jak TSM430 itd. bym olał, a to z tego że po pierwsze niepopularne u nas, a po drugie podłączenie ich to tylko kwestia zrobienie sobie CPU BOARD, i jak ktoś się uprze to se i 8051 tu włoży.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 05 sty 2011, 19:00

kayron pisze:Inne proce jak TSM430 itd. bym olał, a to z tego że po pierwsze niepopularne u nas, a po drugie podłączenie ich to tylko kwestia zrobienie sobie CPU BOARD, i jak ktoś się uprze to se i 8051 tu włoży.
No przecie o to chodzi by zrobić wiele CPU BOARD. Dla każdego coś miłego.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 05 sty 2011, 21:20

Dlatego najważniejsze dobre zaprojektowanie płyty bazowej, wtedy dla każdego coś miłego.

Badman
-

Post autor: Badman » 06 sty 2011, 16:26

Aktualnie programuję w asemblerze 8051 na kicie AVT 2250, powoli zaczyna mi nie wystarczać myślałem o przesiadce na AVR'y. Jednak po rozejrzeniu się na rynku sądzę, że PIC'i to lepszy wybór. AMR'y wydają się być OK, nawet w pracy mam serwer plików na jakimś ARM'ie z linuksem na pokładzie działającym znakomicie.
Osobiście "boję" się montażu SMD, a ARM'y to SMD...
Uważam, że PIC24 to bardzo dobry wybór, można wybierać między DIP, a SMD. W dodatku są 16 bitowe.
Nawet znalazłem fajną płyte ewaluacyjną EVBeasyPIC co prawda do PIC'ów 8 bitowych, lecz obsługuje ich dużą ilość w stosunkowo niedużej cenie jednak programator do PIC'ów znaleziony również w tym sklepi to cena wyższa niż sam zestaw :(

Dlatego uważam, że powinien powstać dobry kit dla PIC24 z dobrym kursem w EdW.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 07 sty 2011, 14:44

Trochę nie pisałem i temat zamilkł :) Słuchajcie nie macie gotowych bibliotek do Eagle pod Cortexy :?: Na razie schemat zrobię w Eagle, ponieważ znam obsługę tegoż programu, a później przerysuję do KiCADa, jak go poznam trochę lepiej ;) Ja już mam jakiś zarys całości, tylko że te biblioteki :sad: Nigdzie porządnej nie ma...

Kit powstanie, ale uniwersalny :)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 07 sty 2011, 15:22

A na stronie EAGLE nie szukałeś :?: Zresztą po co ci one, jak ma być uniwersalne złącze pod CPU ?
PS. trochę wypadłem z obiegu, ale to dla tego że walczę z swoim projektem (nie związanym z tematem notabene).

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 07 sty 2011, 18:39

Tranzystor pisze:Słuchajcie nie macie gotowych bibliotek do Eagle pod Cortexy :?:
Konkretnie które modele, bo szybko można zrobić jakby co.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 08 sty 2011, 18:27

LPC1769, wiem :) Można, ale ja obecnie nie mam czasu na nic :)

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 sty 2011, 21:25

Coś takiego znalazłem tylko eagle library.

Pozdrawiam.

phill
-

Post autor: phill » 08 sty 2011, 22:18

Bibliotekę dla STM32 do Eagle-a znajdziecie tutaj
Interesujący projekt się zapowiada.
Co do pomysłu jednej płyty głównej dla kilku uC to kolesie z MikroE już coś takiego zrobili i można podpatrzeć rozwiązania - UNI-DS3 - płyta obsługuje moduły z uC PIC, AVR, 8051, ARM, PSoC i dsPIC.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

rezasurmar
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rezasurmar » 08 sty 2011, 22:35

Tego linka już podawałem kilka postów wcześniej ;)

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 09 sty 2011, 0:21

rezasurmar pisze:Tego linka już podawałem kilka postów wcześniej
Przykro Mi, ale też go podawałem na poprzednich stronach. :P

[ Dodano: 2011-01-09, 00:30 ]
Biblioteka dla LPC1769 -> https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=62768#62768 KiCAD a jakże!

ODPOWIEDZ