Okładka Styczniowego EDW i ARM DSP?

Tu możemy wymieniać się swoimi opiniami na tematy książek i czasopism związanych z elektroniką oraz podawać interesujące adresy stron internetowych.
ODPOWIEDZ

Mała ankietka. Co byś wolał mając wybór ?

32-bitowe ARMy, z racji specyfikacji wchodzenie SMD.
23
70%
16-Bitowe PIC24 i DSPPIC, mając wybór między obudowami DIP i SMD.
10
30%

Liczba głosów: 33

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 04 sty 2011, 18:33

Tranzystor pisze:Czy to ma być ARM, AVR bądź PIC
Nie zapominamy o MSP430! Proponuję modulik z MSP430F248 (lepsiejszy) albo MSP430F2274 (taki średni).
Tranzystor pisze:Mi zależałoby bardzo, żeby wszystko było na przetwornicach impulsowych, ale to tylko moje widzi mi się
Polecam kondensatorowe pompki TPS60500. Zasilam tym pótorawoltowe core z FPGA i jest ok.

A tak przy okazji. http://www.mikroe.com/eng/products/view ... nt-system/
Polecam się przyjrzeć.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 18:38

Co do płytki z CPU to pomysł jest taki jak to wymyśliliśmy :P Wydaje mi się, że przy nim zostaniemy, bo nic innego nie wymyślimy :) A co do MSP430, to wydaje mi się, że jeśli uda nam się zoptymalizować płytkę w ten sposób, żeby pracowała z ARM, AVR, PIC to nie będzie problemem żadnym podłączenie MSP430 ;) Tyle, że pamiętajcie o tym, że nie jesteśmy do tego dorzucić Core2 Duo :P Czy i7 :D

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 04 sty 2011, 18:42

I jeszcze jedno. Projekt robimy w KiCAD a nie Eagle :P

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 18:53

keruseykaryu pisze:I jeszcze jedno. Projekt robimy w KiCAD a nie Eagle :P
A jakie to ma znaczenie :?: Poza tym ja jestem już przyzwyczajony do Eagle :) Poza tym jak na razie nie widzę osób, które są chętne do współpracy przy budowie płytki, jak i do prowadzenia kursu. Na razie jakiś wkład zauważyłem od strony kayron. Może i trochę narzeka, ale jak widać chce współpracować, mimo że nie do końca jest po jego myśli ;)

Przypomniało mi się, że ktoś mówił coś o interfejsie JTAG :) Przydałoby się takowy wmontować, ale raczej powinien on się znaleźć na płytce CPU z tego względu, że każdy procesor ma inną konstrukcję tego interfejsu. A dla AVRów trzeba wymyślić sposób programowania, ponieważ wymagają interfejsu ISP lub równoległego, w przeciwieństwie do LPCków. Myślę, że ten drugi zbytnio skomplikowałby sprawę, dlatego trzeba jakoś rozplanować co zrobić z AVRowym fantem ;)

Pozdrawiam ;)

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 04 sty 2011, 18:59

Tranzystor pisze:A dla AVRów trzeba wymyślić sposób programowania, ponieważ wymagają interfejsu ISP lub równoległego, w przeciwieństwie do LPCków. Myślę, że ten drugi zbytnio skomplikowałby sprawę, dlatego trzeba jakoś rozplanować co zrobić z AVRowym fantem ;)
Przecież to wyniknie samo z siebie. Płytka z ATmega128 to ISP i JTAG. Płytka z Xmega to JTAG. Płytka z ATtiny to samo ISP. Ja tu komplikacji nie widzę. A programowanie równoległe? Na ponad 2000 zaprogramowanych AVRów musiałem tego użyć może ze 3 razy. HVPP jest zbędne.
Złącza programowania, debugowania zawsze na module. I tego się trzymać.

Skoro OpenProjec to OpenSource. Eagle ci nie pozwoli zrobić takiej dużej płytki. Chyba, że chcesz się narazić używając wersji zwitaminizowanej...

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 19:06

Należy jednak pamiętać, że mamy zamiar to zaprezentować w EdW i chcielibyśmy, aby ktoś produkował tą płytkę. Czyli mamy na myśli AVT. Dlaczego :?: Ze względów ekonomicznych - produkcja seryjna jest tańsza. Dlatego nie wiem czy OpenProject by przeszedł... Najpierw trzeba coś mieć, później przedstawić EdW efekty naszej pracy oraz nasze cele, a później możemy przedyskutować z AVT czy pozwolą na to, aby projekt stał się Open :) Trzeba też pamiętać, że jak już coś zrobimy i będzie to wdrożone do "produkcji" to nie możemy tego zmieniać co miesiąc ;) Jak już będzie to tak zostanie :)

PS. - nie każdy wie jak posługiwać się JTAG ;) Nie każdy go wykorzysta. A więc, albo na płytce będzie uniwersalny programator JTAG, albo jakoś inaczej rozwiążemy ten problem :)

Pozdrawiam :)

falaat
-

Post autor: falaat » 04 sty 2011, 19:14

Nie wiem czy taka uniwersalność nie utrudni zbytnio obsługi tej płytki, ARM, FPGA spoko ale reszta procków to już może być ciężka sprawa. Tu jest sporo info o ARM: http://www.freddiechopin.info/ nie wiem czy ten projekt się uda, na pewno pomocni byli by użytkownicy elektrody.

Awatar użytkownika
tymon_x
-

Post autor: tymon_x » 04 sty 2011, 19:17

Tranzystor pisze:A co do MSP430, to wydaje mi się, że jeśli uda nam się zoptymalizować płytkę w ten sposób, żeby pracowała z ARM, AVR, PIC to nie będzie problemem żadnym podłączenie MSP430 ;)
Zoptymalizować pod kątem peryferii? Proponuje zostać przy pomyśle złącza, bo to jest bardo dobry pomysł. Jak mi nie będzie pasować, przylutuje Sobie złącze ZIF (lub Non-ZIF) do kamery/TFT czy zrobię wielowarstwową płytkę dla Siebie (pod pamięci) (;
Ale podstawy powinny być:
-USB device /HOST!
-RS232 x 2 !
-SD w trybie nie tylko SPI, a też SDIO
-złącza pod PS/2 (mysz/klawiatura) x 2
-Ethernet
-wyprowadzenia IO
-audio-jack/chinch
-i te podstawowe święcące/bzyczące/suwakowe/przyciśnij mnie elementy (;
Open source pełną parą, KiCad rulez (; JTAG to standard IEEE 1149.1, powinien być.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 19:23

Złego słowa użyłem ;) Chodziło mi raczej o to, że jeśli uda nam się stworzyć płytkę kompatybilną z tymi procesorami to z MSP problemu nie będzie w ogóle.

Awatar użytkownika
tymon_x
-

Post autor: tymon_x » 04 sty 2011, 19:54

Jeśli taki projekt będzie się krystalizować. I jeśli zdecydujecie się na złącze (np. SOCKET IC 144-PIN), pinologię stałą albo/i modułową i sposób zasilania, w tedy mogę zacząć proponować projekt pod FPGA (Xilinx), STM32F10x i LPC1xxx. PSoCi (Cypress) też do usług (; Nawet jeśli w las z tym pójdziedzie, zrobię i tak to pod Siebie, więc mnie tam rybka :P

Awatar użytkownika
edwacc
Użytkownik

Post autor: edwacc » 04 sty 2011, 20:06

Ciekawszy bylby cykl przedstawiajacy co mozna zrobic na niczym. Np jak wyslac probnik na Marsa z użyciem '51. To by bylo cos!
Natomiast prezentacja mozliwosci obecnej elektroniki w tej formie jest malo interesujaca, gdyz pelno tego w internecie.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 20:11

edwacc pisze:Ciekawszy bylby cykl przedstawiajacy co mozna zrobic na niczym. Np jak wyslac probnik na Marsa z użyciem '51. To by bylo cos!
Natomiast prezentacja mozliwosci obecnej elektroniki w tej formie jest malo interesujaca, gdyz pelno tego w internecie.
To nie jest kolejny projekt, który ma być publikowany w EdW, tylko projekt służący do edukacji :smile:

Awatar użytkownika
kayron
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: kayron » 04 sty 2011, 20:43

Tzn. złącze bym podzielił na 3 sekcje,
1- zasilanie 5V 500mA czy ile tam trzeba do większych CPU.
2 - magistrala pamięci, 32bitowa multipleksowana Adres/dane dla zaoszczędzenia pinów podłączona do CPLD np. XC95144 w którym byłby mostek północny do komunikacji z RAM.
Ostatecznie można bardziej zaszaleć i wyprowadzić z niego dodatkowo magistralę ISA. wtedy VGA czy SB16 to znalezienie sobie starej karty z kompa i wsadzenie tam.
2 - magistrala I/O, czyli wyprowadzone porty nie związane z magistralą RAM/ROM w tym zegar.
PS. ale niewiele ARMów znalazłem z interfejsem RAM/ROM ? Nie wiem czy warto się na to rzucać aż tak bardzo.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 04 sty 2011, 21:01

Owszem masz rację, ja dodatkowo myślę też nad układem, który będzie przełączał peryferia, niekiedy może się zdarzyć, że pod tą samą nogę będzie podłączone więcej niż jedno urządzenie. Jako, że denerwuje mnie przekładanie JUMPerów mógłby przełączać peryferia mikroprocesor połączony z 74LVC541, sterowanie odbywałoby się za pomocą programu na kompie, a tam byłby cały schemat urządzenia i po naciśnięciu na JUMPera układ sam przełączałby całą resztę, przy okazji pokazywałby, które urządzenie jest w danym momencie podłączone. Miałem też na myśli podłączenie pamięci EEPROM na płytkę CPU, która sterowana będzie przez I²C i w tej pamięci będzie przechowywana informacja na temat procesora. Skoro ma być układ przełączający peryferia to mógłby on też blokować opcje, które są niedostępne dla konkretnego procesora. Co o tym sądzicie, obawiam się, że jest to zbyt skomplikowane, ale... :)

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
tymon_x
-

Post autor: tymon_x » 04 sty 2011, 21:09

kayron pisze:PS. ale niewiele ARMów znalazłem z interfejsem RAM/ROM ? Nie wiem czy warto się na to rzucać aż tak bardzo.
Przecież przestrzeń adresowa Cortex'ów (i innych ARM'ów) jest do tego stworzona (; Jeśli chodzi o interfejs, taki STM32 powyżej 100-pinów posiada FSMC. Co do innych kostek, są takie przeznaczone wyłącznie pod zewnętrzną pamięć.

ODPOWIEDZ