Okładka Styczniowego EDW i ARM DSP?
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Ja jeśli chodzi np o dsPIC-a mam porostu procek przylutowany do płytki adaptacyjnej na, której jest kwarc 7.3MHz podłączone wszystkie zasilania i masy,a dookoła płytki są gooldpiny.
O to foto adaptera do dsPIC:
http://sunok.pl.tl/Moja-galeria/pic-1000079.htm
http://sunok.pl.tl/Moja-galeria/pic-1000082.htm
Adapter przylutowałem do płytki uniwersalnej i stąd kynarem łącze se potrzebne wyprowadzenia. Na płytce mam już przetwornik DAC, 2 potencjometry, PIC10, układ 47HC54181, dwójnik RC symulujący obiekt do regulatora PI, gniazdo 10-pinowe z wyjściem do falownika (zasilanie sterowania PWM-y). Owszem straszny makaron pod płytką ale prosta konstrukcja łatwo rozbudowana.
Nie wiem czy z ARM to miało by sens i czy w ogóle było by możliwe. Moje potrzeby są nastawione na sterowanie silnikami, kilka guzików, jakiś lcd, potencjometry, jakieś rozsądne podanie sygnału do przetworników i sprzętowego licznika sygnału z enkodera. Możliwość wyprowadzenia sygnałów z PWM-ów to taki przykład bo często zachodzą jakieś dodatkowe potrzeby.
Arm stm103:
http://obrazki.elektroda.net/16_1216140440.jpg
to przydatny temat z elektrody:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic996737-0.html
O to foto adaptera do dsPIC:
http://sunok.pl.tl/Moja-galeria/pic-1000079.htm
http://sunok.pl.tl/Moja-galeria/pic-1000082.htm
Adapter przylutowałem do płytki uniwersalnej i stąd kynarem łącze se potrzebne wyprowadzenia. Na płytce mam już przetwornik DAC, 2 potencjometry, PIC10, układ 47HC54181, dwójnik RC symulujący obiekt do regulatora PI, gniazdo 10-pinowe z wyjściem do falownika (zasilanie sterowania PWM-y). Owszem straszny makaron pod płytką ale prosta konstrukcja łatwo rozbudowana.
Nie wiem czy z ARM to miało by sens i czy w ogóle było by możliwe. Moje potrzeby są nastawione na sterowanie silnikami, kilka guzików, jakiś lcd, potencjometry, jakieś rozsądne podanie sygnału do przetworników i sprzętowego licznika sygnału z enkodera. Możliwość wyprowadzenia sygnałów z PWM-ów to taki przykład bo często zachodzą jakieś dodatkowe potrzeby.
Arm stm103:
http://obrazki.elektroda.net/16_1216140440.jpg
to przydatny temat z elektrody:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic996737-0.html
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Na początek chce kupić moduł z LPC1769-68, czyli coś na cortexie,potem może jakiegoś Spartana. Ale w taki uniwersalny moduł można by równie dobrze wsadzić jakiegoś bardziej zaawansowanego PICa, albo i nawet Atmege128 co robi propox właśnie. Coraz bardziej skłaniam się do ich zestawu. Mam na to przeznaczone ok 600zł. Jeżeli ma ktoś jakieś inne propozycję to jestem otwarty na wszelkie sugestie.Tranzystor pisze:Dobrze, powiedz na czym najbardziej z tego wszystkiego Ci zależy
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam,
jeżeli chodzi o LPC1769 i cenę ok. 600zł to jestem wstanie zaproponować całkiem niezłą płytkę uruchomieniową, razem z tym czego potrzebuje falaat. Ta kostka ma 6 układów porównawczych, więc sprzętowo miałbyś 6 PWMów, a dodatkowe możesz zrobić również programowo
Przetwornik AD i DA. A więc myślę, że dużo
Do tego sprzętowa obsługa tak zwanego impulsatora obrotowego (enkodera). Myślę też, że mógłbym zrobić płytkę uniwersalną, tzn. płytka współpracowałaby i z ARMami i z AVRami. Pytanie co o tym myślicie
Jeżeli chodzi o PICe to nie wiem, ponieważ nigdy się nimi nie bawiłem i nie mam zamiaru (pewnie powiecie, że dużo tracę, być może, ale nie zasmakuję ich). Płytka zawierałaby możliwość podłączenia TFTka, jak zarówno popularnego HD44780 i może KS0108, czy też innego. Myślę, że wyświetlaczem podstawowym byłby TFT, ponieważ większość z nas posiada kilka HDków w domu i nie musi kupować kolejnego do kolekcji. To jest moja propozycja, jeżeli chcecie mogę wykonać wstępny schemat, podliczyć koszty itd.
Proszę, żeby więcej osób wypowiedziało się na temat swoich potrzeb (peryferia).
Pozdrawiam
jeżeli chodzi o LPC1769 i cenę ok. 600zł to jestem wstanie zaproponować całkiem niezłą płytkę uruchomieniową, razem z tym czego potrzebuje falaat. Ta kostka ma 6 układów porównawczych, więc sprzętowo miałbyś 6 PWMów, a dodatkowe możesz zrobić również programowo
Proszę, żeby więcej osób wypowiedziało się na temat swoich potrzeb (peryferia).
Pozdrawiam
-
rezasurmar
- Użytkownik
- Kontakt:
Było by bardzo ciekawie. Mnie osobiście interesują możliwości praktycznie jak w module EVBmm propoxu z tym że brakuje mi tam własnie możliwości podłączenia jakiegoś TFT. Powinna być też płyta z modułem umieszczona bardziej na środku płyty uniwersalnej, jak też możliwość wsadzenia jakiegoś FPGA. Myśle że procesory PIC atmega itp, nie były by już wielkim problemem bo częstotliwości mniejsze.
Wszystko zależy od kosztów i terminu.
Planowałem kupić w propox płyte EVBmm 159 + LPC1768-9 149, do tego spartana MMFpga 199 i może jeszcze płytę z atmeg128 (bo na tym się teraz uczę).
wyszło by ok 600zł. Jeżeli za taką kwotę lub mniejszą (chyba że za więcej bedzie ciekawiej) jestem wstanie się zastanowić.
Najbardziej bym chyba chciał uniwersalną płytę którą można w większości samemu obsadzić, tzn, podstawowe złącza do modułu, gniazdo wyświetlacza TFT, złącze FPGA, JTAG mogło by być, ale wszelkie guziczki diody itp sam mogę obsadzić.
Wszystko zależy od kosztów i terminu.
Planowałem kupić w propox płyte EVBmm 159 + LPC1768-9 149, do tego spartana MMFpga 199 i może jeszcze płytę z atmeg128 (bo na tym się teraz uczę).
wyszło by ok 600zł. Jeżeli za taką kwotę lub mniejszą (chyba że za więcej bedzie ciekawiej) jestem wstanie się zastanowić.
Najbardziej bym chyba chciał uniwersalną płytę którą można w większości samemu obsadzić, tzn, podstawowe złącza do modułu, gniazdo wyświetlacza TFT, złącze FPGA, JTAG mogło by być, ale wszelkie guziczki diody itp sam mogę obsadzić.
Tranzystor ale rozmawiacie konkretnie o czym ? O płytce do ARMów + ewentualnie CPLD/FPGA na niej. Bo rezasurmar już tle tego nagadał czego by tam nie chciał, ze prościej było by chyba kupić płytę główna na INTEL ATOM ze zintegrowana grafą z HDMI, i tym się od razu zacząć bawić.
Jeżeli miało by, być to pod ewentualnie ARMy, to CPU obowiązkowo Cortrex M3, ale nie wiem czy LPC jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. Dla mnie TFT jest bezużyteczne, to wolał bym mieć na pokładzie FPGA np. Spartan z w którym jest kontroler VGA, podpinam to pod monitor i gitara gra. Zero kombinacji. Wystarczyła by rozdziałka 320x200 i tryby 16/256kolorów. Co do możliwości podpięcia wyświetlaczy to alfanumeryczny, i jaki na KS by się przydało, ale nie wiem czy da się zrobić to na jednym uniwersalnym złączu.
Co do złącz USB, wyprowadzone piny procesora, ale jakoś sensowne, osobne złącze SPI, I2C.
No sekcja zasilania, obowiązkowo kompletna że podłączam do płytki zasilacz wtyczkowy nawet AC i tyle. Oczywiście 2 porty PS2 do myszki i klawiatury z PC. Jak już ma być możliwość podpięcia lepszego wyświetlacza, to nie widzę innej opcji.
Jeżeli miało by, być to pod ewentualnie ARMy, to CPU obowiązkowo Cortrex M3, ale nie wiem czy LPC jest tutaj najlepszym rozwiązaniem. Dla mnie TFT jest bezużyteczne, to wolał bym mieć na pokładzie FPGA np. Spartan z w którym jest kontroler VGA, podpinam to pod monitor i gitara gra. Zero kombinacji. Wystarczyła by rozdziałka 320x200 i tryby 16/256kolorów. Co do możliwości podpięcia wyświetlaczy to alfanumeryczny, i jaki na KS by się przydało, ale nie wiem czy da się zrobić to na jednym uniwersalnym złączu.
Co do złącz USB, wyprowadzone piny procesora, ale jakoś sensowne, osobne złącze SPI, I2C.
No sekcja zasilania, obowiązkowo kompletna że podłączam do płytki zasilacz wtyczkowy nawet AC i tyle. Oczywiście 2 porty PS2 do myszki i klawiatury z PC. Jak już ma być możliwość podpięcia lepszego wyświetlacza, to nie widzę innej opcji.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Nie widzę problemu
Poszukać wystarczy tylko co jest dostępne
Będą mogły współpracować z nim ARMy jak i AVRy. Tylko w takim razie jak podoba się wam pomysł wszystko w jednym to mile widziane byłoby, żeby ktoś do samego prowadzenia kursu się przyłączył, ponieważ ja nie dam rady wszystkiego prowadzić. Jeżeli znajdzie się kilka osób, które faktycznie znają się na rzeczy to możemy napisać do Redakcji EdW i myślę, że problemu z prowadzeniem takiego kursu nie będzie
A co do tego FPGA/CPLD to jak dokładnie sobie to wyobrażasz
Oprócz tego VGA, czyli co oprócz tego 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Spróbuję nakreślić może schemat blokowy (chyba czytelniejsze niż opis), ale nie wiem na kiedy, najpierw muszę przejrzeć CPU tak od strony ARM (STMy, LPC)jak i AVR (te większe, a może nawet Xmega), żeby miało t ręce i nogi. Może i jakiego PICa zaproponuję (są i 32bitowe więc jest w czym wybierać), ale nie wiem dopiero też zaczynam z PICami.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Dobrze
W takim razie zabieramy się do pracy
A nie do wykłócania się, który z procesorów jest lepszy. Proponuję jednak stworzyć coś uniwersalnego, żeby zainteresowana osoba mogła wybrać na jakim mikroprocesorze chce się uczyć programować
Czy to ma być ARM, AVR bądź PIC
Myślę, że może być to bardziej skompilowane, ale da się zrobić 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tzn. tak przeglądając różne procesory AVR, STM32 widzę że największy problem to będzie wykombinowanie sposobu wpięcia takiego CPU do płytki. Tak się zastanawiam czy opłacalne nie było wykorzystanie knifu z pierwszych Pentium II, czyli procesor wkładany jako kasetka w formie płytki PCB. Wziąźć złącze EDO RAM 72 PIN (z tego co wiem można je jeszcze kupić) opracować na nim uniwersalną magistrale, dla głównego PCB, i wpinać sobie w nie płytki z CPU. Ma to tę zaletę ze ewentualny stabilizator napięcia dla Core CPU będzie na PCB z CPU. No i uniezależniamy się od pinologi poszczególnych procesorów.
Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnego RAMU, ale sądzę że 512KB XSRAM by większości zainteresowanych wystarczyło, tylko trzeba by poszukać jakiegoś szybszego 15-25ns.
Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnego RAMU, ale sądzę że 512KB XSRAM by większości zainteresowanych wystarczyło, tylko trzeba by poszukać jakiegoś szybszego 15-25ns.
- Tranzystor
- Użytkownik
- Kontakt:
Widzisz wpadliśmy na ten sam pomysł, tylko że chyba wcześniej na niego wpadłem, bo już wczoraj zainteresowałem się tym
Myślałem, żeby połączenie CPU z płytką uruchomieniową zrobić tak jak z kartami graficznymi, czyli to co mówisz, ale takie gniazdo jest trochę duże. Zobacz w TME gniazda Mini PCI, to są złącza stosowane w laptopach, ostatnio rozbierałem i wiem jak to wygląda
Całkiem niezły jest to pomysł
Co do zasilania zrobił bym podobnie jak jest w kartach graficznych. Czyli 5V dostarczane do płytki CPU, i dopiero przetwarzanie na napięcie niższe odbywa się za pomocą stabilizatorów na płytce CPU. One już nie będą musiały być aż tak wydajne jak na płytce uruchomieniowej, ponieważ zasilać będą jedynie konkretny procesorek
Mi zależałoby bardzo, żeby wszystko było na przetwornicach impulsowych, ale to tylko moje widzi mi się 
Pozdrawiam
Pozdrawiam