Co do kolegi, który pisał o MSP430, fakt faktem, a rzeczywistość jest taka, że jeśli potrzebujesz większej mocy to w tym wyścigu wygrywa ARM.
Kulpina jestem wstanie zrozumieć brak kasy, ale lenistwa nie bardzo
Pozdrawiam
Moc obliczeniowa powinna być dobrana do zadania jakie ma urządzenie wykonywać. Niezależnie czy robisz dla siebie, czy ktoś potem wyłoży plik banknotów na stół.Co do kolegi, który pisał o MSP430, fakt faktem, a rzeczywistość jest taka, że jeśli potrzebujesz większej mocy to w tym wyścigu wygrywa ARM.
Nie w każdym ARMie i jakoś nie widzę tych amatorskich rozszerzeń pamięci. Oczywiście w większości będzie to parą MB. Piszesz tak jak by od razu wszyscy chcieli korzystać z najmocniejszych ARMów, a to jest nierealne, lepiej chwaląc ARMy było by się przyjrzeć układom dla zwykłego Kowalskiego, a nie wiadomo jakim wersją dla pół profesjonalistów.Jakie 20kB jak rozbudować można do 4GB Prawdą jest to co mówisz (odnośnie rozleniwionych programistów), jednak właśnie o to chodzi, aby nauczyć ludzi właśnie poprzez taki kurs właściwego programowania, gdzie myśli się nie tylko o tym co chce się zrobić, ale również o tym jak napisać program w optymalny sposób.
Piszesz tak jak by w AVRach nie można zmieniać częstotliwości w czasie pracy. Niektóre mają PLL do 64MHz i można sobie ją dzielić. Daje ci to 64, 32, 16, 8, 4 ,2MHz itd.W dodatku możesz kontrolować moc procesora poprzez pętlę PLL. W ciągu kilku cykli zegarowych jesteś wstanie przełączyć procesor z 12MHz na 72MHz
Nie zaczęliśmy rozmawiać o PIC-ach ale o dsPIC- ach czyli jak to producent nazywa 16bitowe DSC, a to z powodu właśnie okładki na której widnieje napis DSP. Mikrokontrolery te są dostępne w TME bez problemu. Nie ma o nich jeszcze żadnego kursu w naszym języku a o ARM-ach jest choćby w EP. Mikrokontrolery te maja kilka instrukcji DSP sporo peryferiów tylko no właśnie czy ktoś kto programował je i cortexy może się wypowiedzieć interesuje mnie szczególnie sterowanie i instrukcje dsp. Po prostu nie wiem czy warto je opanowywać czy lepiej odrazy brac się za arma (bardziej uniwersalny i szybszy) a do tego typu rozwiązań brać prawdziwe DSP.="Tranzystor" Z tego co wiem, bo mam przed sobą styczniową gazetkę projekt jest o STM32, czyli ARM z Cortex M3, dlaczego w ogóle rozważamy jakieś PICeZ tego co ja widzę bardziej znane są AVRy od PICów. Rozejrzyj się, w którym sklepie znajdziesz PICa, a w którym ARMa czy AVRa. W wiekszości znajdziesz te dwa ostatnie. Poza tym PIC ogranicza nieco nasze możliwości rozwoju, a to co nauczysz się na ARMach to zostanie.
Pozdrawiam