Nie bardzo rozumiem Twoje negatywne spojrzenie na ARMy. Nie wiem czy Twoje zachcianki zaspokoiłyby bardziej Cortexy A8 czy raczej coś słabszego. Z tego co wiem, bo mam przed sobą styczniową gazetkę projekt jest o STM32, czyli ARM z Cortex M3, dlaczego w ogóle rozważamy jakieś PICe

Z tego co ja widzę bardziej znane są AVRy od PICów. Rozejrzyj się, w którym sklepie znajdziesz PICa, a w którym ARMa czy AVRa. W wiekszości znajdziesz te dwa ostatnie. Poza tym PIC ogranicza nieco nasze możliwości rozwoju, a to co nauczysz się na ARMach to zostanie. Nawet jeśli wejdzie nowy rdzeń to umiejętności programowania poprzednich ARMów się nie zmarnują. Zmieni się jedynie kompilator, w którym będziemy kompilować kod i trochę ulegną zmianie peryferia. A każdy kto nauczy się korzystać z not katalogowych (i to uważam za największą umiejętność elektronika) to poradzi sobie i z nowym rdzeniem. ARMy są na prawdę o wiele lepsze

Ich konstrukcja pozwala na optymalne zarządzanie poborem prądu, dzięki czemu na prawdę można podłączyć go do baterii, bądź akumulatorków. Nie pracujesz zawsze na tej samej częstotliwości, możesz ją zmieniać w trakcie pracy

Nie wiem czy PICe to umożliwiają, a założę się (bo trochę kiedyś interesowałem się Microchipem) że konstruktorzy o tym nie pomyśleli, jeżeli jest inaczej to bardzo przepraszam. Ale i ich rodzina jest znacznie uboższa. ARMy produkują wielkie firmy, dzięki czemu możliwe jest zakupienie kostki za normalne pieniądze, która będzie charakteryzowała się przesytem peryferiów itp.
Ja będę chwalić mimo wszystko ARMy, bo rodzina ARM7 (jak sami mówicie jest przestarzała, ale) bardzo miło mnie zaskoczyła. Na prawdę bardzo dobrze mi się pisze programy, bardzo dobrze mi się programuje (LPC wymagają jedynie portu COM, nawet programator specjalny nie jest potrzebny). Dużo pamięci możesz podłączyć dodatkowo, wiem że tego na początek nikt nie wykorzysta, ale później... Na pewno. Poszukaj na elektrodzie projektów na ARMach, aż czasami miło popatrzeć

A na AVR

Zegar, zegar, zegar, sterownik, zegar, sterownik, zabawka świetlna, zabawka świetlna, w kółko to samo... I tylko widać HD44780, KS0108. Nie widziałem zbyt dużo projektów z VFD, z TFT, z OLED. Owszem są ale przeważająca ilość projektów to zwykły LED, którym już po prostu chce się wymiotować, bądź LCD, który już nie cieszy tak oka jak na samym początku przygody z mikroprocesorami
Poza tym firmy, które podałeś wcale nie są znane

GoodRAM kojarzy się jedynie z pamięciami komputerowymi, ale chyba jedynie tu u nas, w Polsce

Przejrzyj swój sprzęt elektroniczny w domu i zobacz co posiadasz

LG, Samsung, HP, Gigabyte, Philips, Nokia, Sony, Asus, Toshiba itd. Żadna firma w Polsce nie może nawet choć trochę konkurować z tymi. Zresztą co oni takiego produkują...
Pozdrawiam