Polskie menu do KiCADa z 06.04.2010r.

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Polskie menu do KiCADa z 06.04.2010r.

Post autor: KrzysiekK » 10 maja 2010, 8:37

W podanym poniżej linku dostępne jest przetłumaczone polskie menu do najnowszej na chwilę obecną wersji KiCADa z dnia 6 kwietnia 2010 roku. Po pobraniu i rozpakowaniu pliki z archiwum należy przekopiować do lokalizacji C:\Program Files\KiCad\share\internat\pl\ (domyśla lokalizacja plików z polskim menu KiCADa) i podmienić pliki kicad.po i kicad.mo. Także w Linuksie należy podmienić wskazane pliki, które znajdują się w lokalizacji /kicad/share/internat/pl/ (KiCAD w Linuksie może być umieszczony np. w katalogu domowym /home/). Po ponownym uruchomieniu programu KiCAD będzie dostępne przetłumaczone przeze mnie polskie menu KiCADa, gdyż to dostępne wraz z programem KiCAD na jego stronie domowej jest niepełne.

Na chwilę obecną celowo nie udostępniłem wersji instalacyjnej KiCADa ani płyty CD KiCADem z przetłumaczonym menu, gdyż zdaję sobie sprawę, że moje tłumaczenie nie jest idealne, a nie myli się tylko ten kto nic nie robi. Dlatego jakiś czas będę oczekiwał na sugestie poprawy mojego tłumaczenia i dopiero wówczas powstanie wersja instalacyjna KiCADa z przetłumaczonym menu oraz płyta CD z tym programem, aby dwukrotnie nie wykonywać tej samej pracy przy tworzeniu płyty CD z KiCADem. Ponadto w tym roku co kilka(naście) tygodni pojawiają się nowe poprawione wersje KiCADa. Więc opracowanie płyty CD dla każdej z tych wersji KiCADa było by dla mnie zbyt czasochłonne i kłopotliwe. Na chwilę obecną dostępna jest już kolejna "stabilna" wersja KiCADa z 05.05.2010r. Jak się pojawi wersja finalna to opublikuję do niej przetłumaczone menu, a może nawet płytę CD jeśli nie pojawią się kolejne wersje KiCADa.

Tutaj jest link do pobrania pliku z polskim menu KiCADa z 6 kwietnia 2010 roku.

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1794
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 10 maja 2010, 19:49

KrzysiekK pisze:Po pobraniu i rozpakowaniu pliki z archiwum należy przekopiować do lokalizacji C:\Program Files\KiCad\share\internat\pl\ (domyśla lokalizacja plików z polskim menu KiCADa)
a jak ja nie mam takiej lokalizacji?
nawet tam gdzie mam kicada, nie mam takich folderów.

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik
Posty: 1287
Rejestracja: 12 kwie 2006, 19:38

Post autor: KrzysiekK » 10 maja 2010, 19:58

U mnie wygląda to jak na obrazku poniżej. Jest to standardowa lokalizacja plików kicad.mo i kicad.po z polskim menu tego programu.
Obrazek
Starsze wersje KiCADa z 2008 roku i wcześniejsze miały inną strukturę plików i katalogów niż obecnie. Generalnie chodzi o to aby odnaleźć wskazane powyżej pliki i je zamienić na te z mojego linku.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 29 gru 2010, 21:24

Jeśli ktoś chce skorzystać to w załączniku znajduje się spolszczenie do programu KiCAD w wersji rozwojowej R2720 (ostatnie pobrane źródła).
Pasuje ono do opublikowanej niedawno wersji rozwojowej R2684 na stronie autora http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/
Załączniki
kicad_PLK_po_file_4_R2720.zip
(174.04 KiB) Pobrany 972 razy

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 04 gru 2011, 19:48

No i w końcu jest. KiCad BZR3249 z całym polskim staffem jaki zrobiłem. Można już zasysać oficjalnie.
http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/cao/KiC ... nstall.exe

Obrazek

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1794
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 04 gru 2011, 20:03

Powiedzcie mi koledzy użytkujący KiCada, czy warto przesiadać się na niego z Eagla? Używam Eagle i bardzo dobrze się z tym czuję stąd moje pytanie odnośnie opisywanego tu programu.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Posty: 1816
Rejestracja: 20 maja 2006, 19:15
Lokalizacja: 66'15" M.a.R.s.
Kontakt:

Post autor: timo66 » 04 gru 2011, 21:41

Jeśli wystarcza Ci powierzchnia jaką oferuje Eagle, to chyba nie jest to konieczne.

keruseykaryu

Post autor: keruseykaryu » 04 gru 2011, 22:29

matrix pisze:Powiedzcie mi koledzy użytkujący KiCada, czy warto przesiadać się na niego z Eagla?
Kwestia sporna. Mnie się na początku nieco dziwnie robiło w KiCad. Teraz już nie robi mi to różnicy. Wiem co trzeba, a co się nie da. Ale może się bedzie dało gdzieś w którejś tam wersji. Eagle już nie trawie, a robiło się w tym jak KiCad raczkował.
Nie mogę ci powiedzieć tak obiektywnie, bo jako jeden z częściowych twórców będe chwalił swoje. Jak chcesz mieć wolność i nie chcesz płacić to za coś czego w pełni nie wykorzystasz to migruj.
matrix pisze:Używam Eagle i bardzo dobrze się z tym czuję
Moje głębokie wyrazy współczucia. :mrgreen:

Awatar użytkownika
matrix
Użytkownik
Posty: 1794
Rejestracja: 15 mar 2006, 5:21
Lokalizacja: Sochaczew
Kontakt:

Post autor: matrix » 05 gru 2011, 10:04

Szczerze to nie potrafię się odnaleźć w kicadzie. Zainstalowałem wersję z ostatniego linku. Eagle jest intuicyjny a kicada nie ogarniam.

ODPOWIEDZ