Notebook Packard Bell E3 - problem z zasilaniem

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
sizas
-

Notebook Packard Bell E3 - problem z zasilaniem

Post autor: sizas » 28 cze 2005, 9:52

Witam mam problem. Mam notebooka Packard Bell E3 series do którego ktoś podłączył zły zasilacz. Po podłączeniu oryginalnego 19V 4,74A notebook nie odpala się. Jednak z baterii startuje i śmiga aż miło więc płyta główna jest ok. Po rozkręceniu i po pomiarach miernikiem w okolicach zasilania okazało się, że spaliła się dioda zabezpieczająca, która podaje napięcie do układu podzielnika napięć w przetwornicy. Dioda ta ma oznaczenie (na płycie) D502. Bardzo was proszę powiedzcie mi jakie parametry ma ta dioda, bo boje się kombinowac i wstawiać na chybił trafił. Za pomoc z góry serdecznie dziękuję!

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 28 cze 2005, 10:49

Jest to najprawdopodobniej dioda Zenera 8V2 albo 14V.
Upewnie się.

sizas
-

Post autor: sizas » 28 cze 2005, 12:36

Witam i dzięki za szybką odpowiedz. Mam tylko jedno małe pytanko: czy te diody mają jakieś parametry i jaką miał bym dobrać do zasilacza 19V 4,74A?
Pozdrawiam.

bb
-
Kontakt:

Post autor: bb » 28 cze 2005, 13:28

sizas, najlepiej sciagnij z sieci serwisowke do tego laptopka i zobacz na schemacie do tym D502, jaka dioda tam siedzi, serwisowke znajdziesz np. na elektrodzie.
pozdr

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 28 cze 2005, 15:04

bb pisze:serwisowke znajdziesz np. na elektrodzie.
To ja jestem maksymalnie zielony, bo nie mogę jej tam znaleźć :D
Możesz mi powiedzieć, gdzie mam tam jej szukać? Albo po prostu daj linka :D

[ Dodano: Wto 28 Cze, 2005 ]
sizas pisze:czy te diody mają jakieś parametry i jaką miał bym dobrać do zasilacza 19V 4,74A?
Może poczytaj tutaj troszkę: http://www.goldhand.com.pl/elektronika/ ... enera.html

sizas
-

Post autor: sizas » 28 cze 2005, 15:18

No właśnie bb dałbyś linka jak coś znajdziesz. Z góry dziękuje!!!

[ Dodano: 28-06-2005, 16:24 ]
Dzięki "spec" za szybki kurs na temat diody zenera ale jednak podejrzewam że bez tej serwisówki chyba się nie obejdzie bo niby skąd mam wiedzieć ile mam tego napięcia odciąć? wiem ile wchodzi z zasilacza do diody a za nia już jest tylko czarna magia!
W dalszym ciągu proszę o pomoc!
Pozdrawiam.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 28 cze 2005, 19:30

spec pisze: .... Może poczytaj tutaj troszkę: http://www.goldhand.com.pl/elektronika/ ... enera.html
Oj spec czyżbyś zapomniał o mojej stronie :) - zobacz tu
Serwisówka jest konieczna do tej naprawy.

bb
-
Kontakt:

Post autor: bb » 28 cze 2005, 19:52

Oj to wpadka :oops:
Napisalem o Elce bo zawsze jak szukam czegos to tam jest ale akurat to tego notebooka nie widze..
Za pomoca googli tez nic nie moge znalesc.
A to ze serwisowka jest potrzeba to nie ulego watpliwosci :)
pozdr

Sebastian RCS
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Sebastian RCS » 28 cze 2005, 20:12

Oj spec czyżbyś zapomniał o mojej stronie :) - zobacz tu
Oczywiście o niej nie zapomniałem :D, ale moim zdaniem "Twój język" to jest bardziej dla ludzi już trochę obeznanych w temacie, a na moje oko sizas, wydawał się człowiekiem, któremu trza wytłumaczyć zwykłym, a nie naukowym językiem :D

Napisalem o Elce bo zawsze jak szukam czegos to tam jest ale akurat to tego notebooka nie widze..
Także mi się wydawało, że chodziło Ci o Elkę, dlatego też tam od razu sprawdziłem i również nie znalazłem :D

W dalszym ciągu proszę o pomoc!
Reasumując, nie mamy serwisówki i najprawdopodobniej mieć jej nie będziemy.
Czyli moim zdaniem powinieneś spróbować dać diodę Zenara raz 8V2, a drugi raz 14V :D
Może macie inne [lepsze :D] diagnozy?

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 29 cze 2005, 16:52

A nie jest to przypadkiem zwykła dioda zapezpieczająca przed zamianą polaryzacji?
Czy ten zasilacz ma 19V zmierzone?
Czy tak napisane jest na zasilaczu?

sizas
-

Post autor: sizas » 29 cze 2005, 18:32

Witam
Notebook na 100% był wcześniej podłączony do duzo większego zasilacza i dlatego ta awaria.
W tym momencie jest oryginalny zasilacz 19V 4,74A taki jak powinien być. Problem w tym, że byłem w elktronicznym z częściami i diody zenera i zabezpieczające są dużo większe i całe czarne (z wyględu ) a ta wylutowana z laptopa jest malutka i wygląda jak te diody impulsowe. Tak więc ja już zgłupiałem na tyle, że brakuje mi chęci do walki z tym laptopem (no chyba, że to właśnie ma być dioda impulsowa - ale ja w tym temacie jestem zielony). Chyba sie zdenerwuje i zrobie wejście przez baterie i będzie po sprawie.
Pozdrawiam
PS
Jedyny ratunek w serwisówce ale gdzie ona jest?????

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 02 wrz 2005, 19:42

Moze to poprostu dioda schottky'ego? Chociaz chyba nie ulegla by uszkodzeniu przy odwrotnym zasilaniu, chyba ze naprawde bylo to duzo wieksze napiecie. Gdzie i jak dokladnie jest ona podlaczona, moglbys narysowac kawalek schematu?

ROM
Użytkownik

Post autor: ROM » 04 wrz 2005, 0:40

Chociaz chyba nie ulegla by uszkodzeniu przy odwrotnym zasilaniu...,
Jeśli jest to dioda zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją, to z zasady ulega uszkodzeniu (zwarcie - stąd często nazywane są zwarciowymi).Diody te montowane są równolegle do obwodów zasilania, i przy odwrotnej polaryzacji przyjmują " na siebie " praktycznie cały prąd.
Przy zasilaniu 19V, 20V, zennerka na 9v2, to chyba ciut mało, jeśli miałaby pełnić funkcję zabezpieczenia, przed zbyt wysokim napięciem...

zyraf
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zyraf » 04 wrz 2005, 1:02

Gdyby byla zamontowana szeregowo zabezpieczala by przed odwrotnym podlaczeniem, ale chyba nie za czesto sa tak stosowane i raczej przy tym by sie nie spalila. "...która podaje napięcie do układu podzielnika napięć w przetwornicy." - ten fragment za bardzo nie potwierdza iz siedzi tam rownolegle, wiec prosze o wyjasnienie.
Jesli jest rownolegle to calosc powinna sie odpalic bez niej, mozna by sie upewnic czy wszystko inne jest w porzadku. Przy takim podlaczeniu ginie ona (raczej dostajac zwarcia) przy wiekszym napieciu niz podane i przy odwrotnej polaryzacji (wtedy ginie jak zwykla dioda ktorej sie znacznie przekroczy prad..)
Dokladniejsze informacje o podlaczeniu tej diody powinny nam wiele wyjasnic...

ODPOWIEDZ